Uluslararası İzmir Festivali’nin otuz ikincisi, geçtiğimiz hafta yapılan açılış konseriyle başladı. İzmir’de düzenlenen en köklü ve nitelikli kültür-sanat organizasyonlarından olan Festival, İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (İKSEV) özverili çalışmalarıyla hayata geçiriliyor.

Açılış gecesinde, “Barışın Sesi” olarak da anlamlandırılan, Karadeniz, Hazar Denizi ve Doğu Akdeniz’e kıyısı bulunan 23 ülkenin orkestralarının solist sanatçıları ve grup şeflerinden oluşan “Üç Denizin Sesi” - Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın performansı, kanımca üst düzeydi. Orkestrayla birlikte Tchaikovsky’nin tek keman konçertosunu seslendiren, Armani, Dior, Hugo Boss gibi markalara modellik yapmış, George Orwell, David Cameron, Prensler William ile Harry gibi Eton College’da, daha sonra Cambridge Üniversitesi ve Royal College of Music’te okumuş genç solist Charlie Siem, eğitimi kadar sahne duruşuyla da dikkat çekiciydi.

Bu yılki Festival’in iple çektiğim etkinliklerinden biri, İngiliz Oda Orkestrası ile Güher - Süher Pekinel’in Efes Büyük Tiyatro’da gerçekleştirecekleri konser. Dünyanın en prestijli ve önemli salonlarında en saygın orkestralarla ve en iyi şeflerle sahne alan Pekineller, kariyerlerinin doruğunda. Piyano ikilisinden İzmir’deki bir konserlerinde dinlememin ardından Poulenc’ın İki Piyano ve Orkestra için Konçerto’su, en sevdiğim klasik müzik yapıtlarından biri haline gelmişti. Eseri ikiliden bir kez daha dinleyecek olmak beni şimdiden heyecanlandırıyor. Üniversitedeyken, yine İzmir Festivali bünyesinde verdikleri bir konser için kendilerine mihmandarlık yaptığımda nezaketleri, zekaları ve provalardaki ciddiyetleri ile titizliklerinden etkilendiğim Pekineller, bu kez Amerikalı Şef Gerard Schwarz ile sahne alacak.

Dünyanın önde gelen çağdaş dans topluluklarından Nederlands Dans Theater da izlemeyi dört gözle beklediklerimden. Usta koreograflarla, geleneklere uymayan, ilerici prodüksiyonla imza atan, 1959’da kurulmuş Hollandalı topluluk, İzmir’de üç eser sahneleyecek.

Festival’in en özel etkinliklerinden biri, 10. Dr. Nejat Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması Konseri. Yarışma, çoksesli müziğimize yeni yapıtlar kazandırmak, genç bestecilerimizi özendirmek, desteklemek ve onlara yeni olanaklar sağlamak amacıyla düzenlenmesi bakımından önem taşıyor. Seçici Kurul’un değerlendirmesiyle, yarışmaya katılan yedi eser arasından üçünün yarışma konserinde seslendirilmesi uygun bulunmuş. Katılımın ücretsiz olduğu bu konserde, tümü piyano konçertosu olan eserler, seslendirildikten sonra, geçmiş yıllarda olduğu gibi yine Seçici Kurul, Orkestra ve dinleyicilerin değerlendirmeleriyle ödüllendirilecek.

Aralarında en sevilen ve en çok sahnelenen operalardan Sevil Berberi’nin, İtalya’da Bir Türk’ün ve Guillaume Tell’in bulunduğu 39 opera yazmış Rossini’ye saygı duruşu niteliğindeki konserde ise, Piyanist Marco Sollini, Mezzosoprano Monica Carletti ve Piyanist Salvatore Barbatano, İtalyan kompozitörün eserlerini izleyiciyle buluşturacak.

Festival çerçevesinde, akordeon ve bandoneon virtüözü, besteci Richard Galliano ve prestijli oda orkestrası Cameristi Della Scala, flüt sanatçısı Massimo Mercelli ile birlikte, Astor Piazzolla ve Galliano’nun eserlerinin ağırlıkta olduğu bir program sunacak.

İzmirli Hasan Işıklı’nın koordinatörü olduğu “Büyüklere Masallar: Yolculuk” adlı projede, Didem Köktaş masallar anlatır ve müzisyenler Elie Maalouf ile Yousef Zayed Doğu Akdeniz müziğini Avrupa cazıyla birleştirirken, seyirciler de kendi masallarını keşfe davet edilecek.

Türkiye’nin ilk kurumsal triosu olan Arkas Trio’nun İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile vereceği konser, oda müziği ile yenilikçi yaklaşımı birleştiren Ensemble Raro ve keman, viyolonsel ile piyanodan oluşan Oberon Trio’nun konserleri de Festival programında yer alıyor.

Festival, şehir merkezindeki Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi ile Abacıoğlu Han’ın yanı sıra, Efes Büyük Tiyatro’yu, Celsus Kütüphanesi’ni ve Çeşme Kalesi’ni mekan olarak kullanıyor. Efes ve Çeşme’deki konserlere ulaşım için, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kaldıracağı özel otobüslerden ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz.

Festival programı için: http://www.iksev.org/tr/izmir-festivali