Esin Gençel- Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi 'Tarihin Tanıkları Oyuncaklar' isimli projesi ile yüz yarışmacıyı geride bırakarak başarılı ilk yirmi prdje arasından ilk sırayı Polonya ile paylaştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen Avrupa Birliği Türkiye Kültürlerarası Diyalog kültür, Sanat ve Müzeler Hibe Programı kapsamında gerçekleştirilen çalışmaya 'Tarihin Tanıkları Oyuncaklar' projesi ile katılan Konak Belediyesi Polonya Kielce Oyun ve Oyuncak Müzesi'nin ortaklığı ile 199.554.31 euro kazandı.

Konak Belediyesi Türkan Saylan Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen proje açılış kokteylinde konuşan Konak Belediyesi Başkan Yardımcısı ve Proje Yetkilisi Vali Şakır, "Kazandığımız Avrupa Hibe programlarının birisinin daha açılışını yapmaktayız. Bunun için heyecanlı ve onurluyuz. Sayın Hakan Tartan'ın özellikle önem verdiği konulardan biri de belediyemiz bünyesinde projelerin olabildiğince hibe programlarından yararlandırılarak yürütülmesidir. Özellikle Avrupa Birliği uyum sürecinde önemli bir tecrübe hem uluslararası ilişkilerin gelişmesinde önemli bir araç, hem de belediye bütçesine katkı ve destek olması amacıyla projelere başından beri önem veriyor. Bu konudaki çalışmalarımız hızla devam etmekte. Önümüzdeki süreçte farklı alanlarda, yeni projelerle hibe programlarında yer almayı planlıyoruz. 2010 yılının Ocak ayında bir rüyayı gerçekleştirerek, Konak Belediyesi Ümran Barana Oyun ve Oyuncak Müzesi'nin açılışını yaptık. Bugün butik müzecilik konusunda projelerimizin ilki olan oyun ve oyuncak müzesi ayda 3 binin üzerinde ziyaretçiyi kabul eden ve yılda ortalama 45 bin ziyaretçi ağırlayan bir müze haline dönüştü. Yola çıkarken en büyük hedeflerimizden biri açılan müzelerin yaşatılmasıydı. Bunun için çeşitli etkinlikler gerçekleştirdik. Şimdi ise bunun bir aşama fazlasını yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Müzelerle ilgili ilgili hibe programına Türkiye genelinde yüze yakın başvuru oldu ve 20 hibe proje yürütülüyor. Müze programında ilçe belediyesi olarak Türkiye'de hibe alan tek proje, 'Tarihin Tanıkları Oyuncaklar' projesi ile Konak Belediyesi oldu. Proje bütçemiz yaklaşık 200 bin avro. Bir sorun çıkmadığı taktirde 2012'nin Ekim ayında projemizi bitirmeyi planlıyoruz" dedi.

Çocuklar birbirini daha iyi tanıyacak


Konak Belediyesi Türkan Saylan Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen proje açılış kokteyline katılan Polonya Kielce ortağı Maciej Obara, "Kielce'deki Oyun ve Oyuncak müzesi Polonya'daki en eski ve en büyük oyuncak müzesidir. Konak Belediyesi ile aramızda daha yakın işbirliğinin sağlanması amacıyla, Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi'nden bu proje ile ilgili gelen ortaklık teklifi bizi çok mutlu etti. Bu şekilde Polonya ve Türkiye'den insanlar, özellikle çocuklar birbirlerini daha iyi tanıma fırsatını elde edecektir. Ayrıca bu kadar ünlü ve tarihi anlamda zengin olan şehriniz İzmir'i ziyaret edebilmekten büyük mutluluk duyuyorum" diye konuştu.