Bu yıl İzmir'e bir türlü yaz gelemiyor. Yaz derken sıradan bir ilkbahar var, havalar pek iyi gitmiyor aslında bizim havamız da pek iyi değil, çeşitli nedenlerle. Hani bir zamanlar hava durumu sunucusu tatlı bir hanım vardı. 'Havalar nasıl olursa olsun, sizin havanız iyi olsun' derdi. Bundan böyle bu artık pek mümkün görünmüyor. İklim değişiklikleri, hor kullanılan tabiat ve insanlar. Bu gidişi kim durduracak derseniz, kadınlar derim. Bence kadınlar tüm zamanların mitolojik tanrıçaları. Bereket, güzellik, aşk, barış...

Bu tabloları geçen hafta Antalya'da yaşadım. IWSA (Uluslararası Kadınlar Dayanışma Derneği) İzmir merkez ekibi olarak, genel başkanımız Sn. Işılay Saygın'ın kararı ile, Antalya IWSA derneğimizin yanında yer almak, destek olmak için arkadaşlarımla Antalya'ya uçtuk. Antalya'da 'Kadınlar Çiçek Açıyor' sloganıyla düzenlenen 1. Uluslararası Turizm Festivali'ne katılmak üzere. Antalya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile düzenlenen festival 'Antalya, Tarih, Kültür ve Sanat' başlığı ile sunuldu. Antalya turizmine oralı kadınların da katkıda bulunması adına, bu şehrin huzurlu, güvenli, mutlu bir şehir olduğunun içeride ve dışarıda duyurulması için düzenlenmiş.

Kadınlar Çiçek Açıyor Platformu'nun başkanı Hatice Bozkurt, Antalya IWSA ve Zihinsel Engelliler Vakfı'nın düzenleme komitesinde olduğu bu festivale, Karaalioğlu Parkı'nda ve Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde katılımcı platformlar tarafından kurulan çok sayıda masaları satın alan değişik dernek, kurum ve kuruluşların desteklediği etkinlikte, Rusya Dostluk ve Kültür Derneği'nin de üyük katkısı olmuş. Yerli, yabancı çok sayıda çiçek desenli elbiseler, başlarında çiçeklerden yapılmış taçlar ile  katıldığı kortej ile festival başladı. Kültür Sarayı'ndaki tema 'mutlu portakal', Karaalioğlu Parkı'ndaki tema 'kadınlar çiçek açıyor' idi. Parkta müzik şöleni ile çocuklar, büyükler dans ettiler. Engelliler de unutulmamıştı. Tekerlekli sandalye ile katılanlar dans gösterilerini sundu.

Gazete haberlerinden hatırlayacağınız bir trafik kazası sonucu felç olan ve Umut adı verilen genç ve bakım annesi Gülsüm Kabadayı da orada idi. Çok sayıda yabancı kadının da yer aldığı bu etkinlik, katılımları ile de şehir halkı tarafında da desteklendi. Gala gecesi Antalya Devlet Opera ve Balesi'nin sunduğu konser ve gösteriler, ardından ise Antalya Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Havva Işkan Işık tarafından 'Ana Tanrının dilinden Anadolu Uygarlıkları ve Kadın' sunumu gerçekleştirildi. Novum grup ortağı Nurten Ünsev'in uluslararası sanatçı Kransamir Abramov ile yaptığı pop-opera konseri ile sürdü.

Geceleri çeşitli tatların yer aldığı muhteşem manzaralı mekanlarda dostluk ve eğlencenin olduğu İzmir, Antalya IWSA şölenleri... Antalya IWSA başkanı İclal Dağlı ve ekibinin olağanüstü ev sahipliği... Üç günün nasıl geçtiğini anlamadan, kendimizi İzmir'e dönüş yolunda bulduk, daha ayrılırken özleyerek. Düşünüyorum ki, umut kesinlikle kadınlarda, dünyanın ve Türkiye'nin barışı, düzeni ve güzellikleri soluyacağı...