Mustafa Moroğlu eski dönem İzmir Milletvekili...
Zaman zaman mektup yazarak, İzmir ve ülkenin bazı gerçeklerini dile getiriyor.
14 Mayıs Dünya Çiftçi Günü idi...
Tarım ülkesi olduğumuza ve bir zamanlar kendi kendimize yettiğimize göre bu günün önemini uzun uzun anlatmaya gerek yok. Ancak eski İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu uzunca mektubunda örnekleriyle açıkladığı şekilde işler bilindiği ve beklendiği gibi nedense gitmiyor.
'AKP'li yıllarda tarım ve hayvancılık' şöyle özetlenmiş:
Son 13 yılın karnesine bakıldığında görülen şu:
' AKP'nin çıkardığı yasalarla Tarım ve Hayvancılık bitti.
Çiftçi köyden kente göç ediyor. Üretim bitti, ithalat patladı.Tarım ve hayvancılık yapan çiftçiler yoksullaştı.
Yerli tohum güvenliği kalmadı. Kontrolsüzce ithal edilen etler, GDO'lu ürünler sofralarımızda.
Tarımdaki dağıtım, pazarlama ve ar-ge yabancı tekellere geçti. Canlı hayvan ithalatı rant ve yolsuzluk kapısı haline getirildi
Tarım arazileri, meralar ve yaylaklar imara açıldı. Çiftçi ürününü maliyetine bile satamazken, tüketiciler gıda için yüksek bedeller ödemek zorunda kaldı. Tarım alanındaki KİT'ler özelleştirildi, kapatıldı. KİT'lerin boşalttığı alanlar yerli ve yabancı tekeller doldurdu. Tarım Ülkesi Türkiye, AKP döneminde buğday'dan samana kadar tüm tarım ürünlerini ithal eder hale geldi.'

'Böyle sezon görmedim'

Turizm sektörünü zor bir sezon bekliyor. Yatak kapasitesinin yüzde yirmi civarında dolacağı öne sürülürken; sezon hazırlıklarını sürdüren turizmcilerde tedirginlik sürüyor. İzmirli turizmciler ise yerli turisti cezbedecek çıkış yolları arıyor. Turizm ve hizmet sektörünün İzmirli temsilcilerinden turizmci Erkan Tiryaki yaklaşan sezonu değerlendirdi. Tiryaki, 'Turizm sektörü ülkemizin artık göz ardı edeceği ya da bu sektördeki bir sorunu başka sektörlerin gelişmesiyle kapatacağı bir sektör olmaktan çoktan çıktı. Sezonun zor geçeceği ise daha başlamadan belli...
İki bine yakın otel satışa çıkarıldı. Bir milyona yaklaşan sayısıyla ciddi bir iş gücüne dönüşmüş turizm sektör çalışanları da kaygılı. Her şey dahil sistemli ve yurt dışı bağlantılı tesisler bu yıl personel alımına başlamadı.
Sektördeki gerginliğin yaz mevsimi yaklaştıkça daha da görünür olacağını düşünüyorum. 30 yıllık turizmciyim böyle sezon görmedim.' dedi.

Yerli turist için İzmir

Kamu ve özel tesislerde uzun yıllardır yöneticilik görevlerinde bulunan Tiryaki, İzmir'deki durumu da şu sözlerle değerlendirdi: 'Gemi seferleri durdu. Gelen az sayıda yabancı turistte ciddi düşüş gözlüyoruz. Ancak şunu da belirtmek gerekiyor ki; İzmir bölgesi uzun yıllardır yerli turiste yönelmişti ve ekonomisini bu şekilde yönetiyordu. Bu sezon ise hemen tüm bölgeler yerli turisti hedef alacak. Yerli turisti cezbedecek en önem konu ise her zaman olduğu gibi fiyat aralığı olacak.'

Urla tercih edilecek

Tecrübeli turizmci Tiryaki, bu sezon eğlence arayışının azalacağını, sakinliğin tercih edileceğini düşünüyor. Ona göre; insanlar tatillerinde ya da hafta sonu dinlencelerinde huzur arayacak. Çok uzaklara gitmek ya da kalabalık ortamlara girmek isteğinde azalma olacak. İşte bu yüzde; Çeşmealtı Aren Beach Club'ün işletmeciliğini üstlendi. Oksijeni bol, denizi güzel üstelik İzmir'e daha yakın ve daha sakin bir alternatif yaratmak için uğraştıklarını belirtti.

İşyerinde bunları yapmayın

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), kurumsal e-mail'den flört mail'i atan işçileri işten çıkaran işvereni haklı bulması, çalışanları tedirgin etti. AYM'nin ve Yargıtay'ın emsal kararlarına göre, işyeri bilgisayarından işle ilgili olmayan uygunsuz internet sitelerine girmek, kurumsal e-mail hesabından özel yazışmalarda bulunmak, mesai saatleri içinde internette oyun oynamak, uzun sohbetler yapmak tazminatsız olarak işten atılma sebebi sayılabiliyor.
İşverenin işçiye imzalattığı yönetmelik, iç tüzük, prosedür ve talimatlar iş akdinin tazminatsız olarak feshinde, iş sözleşmesi kadar bağlayıcı kabul ediliyor.

Fed, faiz artışına 'devam' dedi

Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) oy hakkı bulunan Cleveland, Boston ve Kansas City Fed başkanları, Fed'in bu yıl içinde faiz artırmasını destekleyen açıklamalarda bulundu.
Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Almanya'nın Reichenau Adası'nda düzenlenen para politikası seminerinde konuştu. Mester, son dönemde açıklanan enflasyon verilerinin cesaretlendirici olduğunu belirterek, 'Enflasyon, uzun bir zamandır Fed'in yüzde 2 enflasyon hedefinin altında seyretmesine karşın en son veriler FOMC'nin enflasyonun zaman içerisinde hedefe ulaşacağı görüşüyle tutarlı ve cesaret verici' değerlendirmesini yaptı.
Fed'in faiz artışını ekonomik tahminlere yönelik belirsizlikten ötürü ertelememesi gerektiğini vurgulayan Mester, 'Belirsizlik bizi felç etmemeli' dedi.

***

DİP EKSPRES

PTT adına gönderilen bu maile dikkat edin!

Telefon dolandırıcıları, vatandaşların artık kendilerine inanmaması üzerine taktik değiştirdi.
PTT'nin adını kullanan dolandırıcılar, gönderdikleri maillerle vatandaşların dosyalarını şifreleyerek, açmak için para istiyor.
Türkiye'nin dört bir yanında vatandaşları terör, savcı, polis gibi arayan telefon dolandırıcılarına mail dolandırıcıları da eklendi.
PTT Kargo'nun mail adresinden kargo takip numarasıyla 'Kargonuz teslim edilememiştir' başlığıyla mail atan dolandırıcılar, vatandaşların adres bilgilerini güncelleyip kargolarını alabilmeleri için 'PTT Adres Değişikliği Formu'nu doldurmalarını istiyor.

Aldanmamak elde değil

Kargonun 15 gün içinde alınmaması halinde fazladan her gün için 25 lira tazminat talep edileceğini vurgulayan dolandırıcılar, link vasıtasıyla vatandaşları form doldurmaya zorluyor. Sahte PTT adresine yönlenen linke tıklanması halinde bilgisayara bulaşan virüs, kredi kartı, özel bilgiler gibi pek çok veriyi dolandırıcılara aktarıyor.
Kendisine gelen PTT mailini açtığını ifade edenler (Çoğunlukla akademisyenler ile işadamları ve yeni girişimciler) gelen maili
kurumdan geldiğini düşünerek açıyor. Ve istenilen linke tıklıyor.Daha sonra ise bilgisayardaki tüm klasörlerin, belgelerinşifrelendiğini fark ediyor. Masa üzerindeki bir klasör içerisinde isepara yatırmamız gerektiği yazıyor. Şifreledikleri dosyaları açmak için sizden 900 lira istiyorlar. Daha sonra bu istek 10 bin TL'ye kadar çıkıyor. Benzer mailler PTT gibi Turkcell'in adı kullanılarak da gönderilebiliyor.

Davutoğlu'na yakın gazete kapatıldı

Tarafsızlık yemini eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AKP'ye müdahalesi sosyal medyada '4 Mayıs Saray Darbesi' olarak değerlendirilmesinin yankıları sürerken Başbakan Ahmet Davutoğlu'na yakınlığıyla bilinen Yeni Yüzyıl gazetesi kapatıldı.