Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği'nde yapılan değişiklik sanayi üretimini durdurma noktasına getirdi.
Hammadde ithalatında fiziki olarak uygulanması mümkün olmayan bir denetim sisteminin getirilmesi öncelikle plastik sektörünü, ardından plastiği üretiminde kullanan ambalaj, otomotiv, inşaat, medikal sektörlerini olumsuz yönde etkiliyor.
Yeni uygulama sadece spekülatörlere yaradı. İthal hammaddeler gümrüklerde takılınca elinde hammadde stoku bulunan bazı firmalar da fiyatlarını yükseltmeye başladı.

Yine TIR kuyrukları

Gürbulak'ta gümrüğü geçemeyen tırların oluşturduğu kuyruk İran kapısına kadar uzadı. Mersin gümrüğündeki yığılmalar ise artarak devam ediyor. Tebliğin 17 Şubat ve sonrası yüklemeleri kapsaması; özellikle yakın bölgelerden karayolu ile gelen hammaddeler gümrüklere ulaştıkça sorunu giderek büyütüyor. Gemi yoluyla gelen ürünler de İstanbul gibi Türkiye'nin diğer büyük gümrüklerine ulaştığında tıkanmanın boyutu da artacak.

Haklı tarafı var ama...

Yeni tebliğe göre ithalatçıların getirdikleri orijinal ürünün, orijinal olduğunu kanıtlaması isteniyor. Sonuç olarak; gümrüğe gelen hammaddelerden örnek alınması, akredite bir kuruluş tarafından orijinal olduğunun belgelenmesi ve daha sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden bu belge ile izin alınması gerekiyor.
Uluslararası akredite kuruluşlar; birçok çeşidi barındıran plastik hammaddeleri için böyle bir testin yapılması ve tutarlı sonuç alınmasının mümkün olmayacağını beyan ederken; uygunluk belgesi alınsa bile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden iznin alınma sürecinin yaklaşık 30 günü bulacağı belirtiliyor.

Kaybımızı düşünmeliyiz

Uygulama devam ettiği takdirde; geçerliliği sorgulanır akredite belge maliyetleri, ürünlerin gümrükte bekleme süresinden kaynaklanan ardiye maliyetleri ile plastik sektörünün 6 milyon ton ithalatı için ülke ekonomisinin kaybı yaklaşık 1 milyar TL'yi bulacak. Ancak iş bununla bitmiyor bu maliyete sektörlerin gecikmelerden dolayı yaşayacağı üretim kayıplarını da ilave ettiğimizde ortaya çıkan mali boyutu hesaplamak dahi mümkün değil.

Önemli katma değer!

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı Başkanı Yavuz Eroğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada 'Plastik sektörü 2014 yılını üretimde yüzde 5,7 ihracatta ise yüzde 8,9'luk büyüme rakamları ile tamamladı. Sektörün ülke ekonomisi için yarattığı katma değer 14 milyar dolara ulaştı. Sektörün kilogram ihracat bedeli Türkiye'nin 2023 yılı için hedeflediği 3 doları aşarak 3,12 dolar oldu. Hatta plastik ambalajlarda bu rakam ortalama 3,34 dolar. Biz bu başarıyı daha da yukarılara çıkartmak için çalışırken sektörümüzün karşısına çıkan engellerle zorlanıyoruz. Son tebliği üretimimizi durma noktasına getirdi. Bizden ürün bekleyen otomotiv, ambalaj, inşaat ve medikal sektörlerinin de kısa dönemde olumsuz etkileyecek bu uygulamanın süratle düzeltilmesi gerekiyor" dedi.

İnce bir nokta...

Yavuz Eroğlu, 'Bugün plastik sektörü olarak yılda yaklaşık 6 milyon ton hammadde ithalatı yapıyoruz. Bu da 300 bin konteynır ithalat demek.
Sadece bu bile gümrüklerde ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde yığılmaların boyutunu gösterebilir.
Ayrıca atık malzemeler ile ilgili faaliyet gösteren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın herhangi bir çevre kirliliği yaratmayan orijinal bir malzeme ile ilgili görevlendirilmesi de düşündürücüdür. Önerimiz; sanayicilerimizin zaten her biri dev global şirketler olan petrokimya tesislerinden ithal ettikleri hammaddenin 1. sınıf hammadde olduğunu belgeleyen ihracatçı firma garantisinin gümrüklerde geçerli olmasıdır. Tebliğin bu önerimizi dikkate alarak yeniden düzenlenmesi için ilgili Bakanlıklarımızın çalışmalarını ve karar sürecinin hızlandırılması konusunda desteklerini bekliyoruz' diyerek sözlerine son verdi.

Enerji yatırımları için

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO) işbirliğiyle İzmir'e gelen Japon Ortadoğu İşbirliği ve Hizmet Merkezi (JCCME) heyetine İzmir'de yenilenebilir enerji sektörü hakkında brifing verildi.
Japonya'nın önemli iş destek ofislerinden biri olan JCCME, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konusunda 20 Japon firma için araştırma yaptıklarını belirtti.
Ankara ve İstanbul'un ardından İzmir'deki enerji potansiyelini, mevcut enerji firmalarını ve teşvikleri öğrenmeye geldiklerini belirten heyet lideri Bay Takashi Oya, Japon hükümeti ve özel sektör arasında köprü görevleri nedeniyle İzmir'de Yenilenebilir Enerji konulu bir rapor hazırlayacaklarını ve ilgili firmalara sunacaklarını belirtti.

ATO ve TÜGİAD ortak yatırımlar hedefliyor

Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şube Başkanı Türker Naslı ve Yönetim Kurulu Üyeleri Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci'yi ziyaret etti. Naslı, ziyaret sırasında organize seracılık yapmak isteyen ATO'ya Ayaş bölgesindeki uygun arazilerle ilgili bilgi verdi.
Ankara Congresium'un yabancılara kiralandığını hatırlatan Naslı, Ankara'da özellikle kongre turizminin artırılmasının önemine dikkati çekti.
TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Naslı, çalışmaları ile ilgili bilgiler verirken, özellikle Afrika ülkeleriyle yakın ilişki içinde olduklarını ifade etti.

Mitsubishi'den Gediz Elektrik'e teslimat

Temsa Motorlu Araçlar, Gediz Elektrik'e Şubat ayında satışını gerçekleştirdiği 24 adet L200 4x4'ü teslim etti.
Gediz Elektrik, Şubat ayında 24 adet Mitsubishi L200 4x4 satın aldı.
Bu teslimatlar ile birlikte Temsa Motorlu Araçlar, 2013 yılından beri Gediz Elektrik'e 127 adet L200 4x2 ve 72 adet L200 4x4 olmak üzere toplam 199 araç teslimatı gerçekleştirmiş oldu.
Araçlar, Temsa Motorlu Araçlar Satış Yöneticisi Hamza Keskintaş ve Filo Satış Yöneticisi Serkan Yeşilçimenli tarafından Gediz Elektrik yetkililerine teslim edildi.
Satışı gerçekleştiren Temsa Motorlu Araçlar Denizli Yetkili Satıcısı Özpam Otomotiv yetkilileri düzenlenen teslimat törenine ev sahipliği yaptı.

Türkiye'nin en zengini kim?

FORBES Türkiye'nin bu yıl 10'uncusunu hazırladığı 'En Zengin 100 Türk' araştırmasının sonuçları 03 Mart'ta açıklanıyor.
Geçen yıl ülkenin en zengin 100 isminin toplam serveti 92,8 milyar dolardı. 2015 listesinde bu rakam 100,4 milyar dolara ulaştı. Rekorlarla dolu yeni araştırmanın milyarderleri, FORBES ABD'nin bu ay açıklayacağı 'Küresel Zenginler Listesi'nde yer alacak.

***

DİP EKSPRES

Yapı Kredi altın günleri İzmir'de


Yapı Kredi'nin müşterilerine özel olarak hazırladığı Altın Mevduat Hesabı kapsamında düzenlenen Altın Günleri 2015 yılında da Türkiye'nin dört bir yanında devam ediyor.
3 - 4 Mart tarihlerinde Yapı Kredi Şirinyer Şubesi'nde, 5 - 6 Mart'ta Yapı Kredi Bornova Şubesi'nde, 12 - 13 Mart'ta Yapı Kredi Güzelyalı Şubesi'nde, 17 - 18 Mart'ta Yapı Kredi Bostanlı Şubesi'nde, 19 - 20 Mart'ta Yapı Kredi Mustafabey Şubesi'nde, 24 - 25 Mart'ta Yapı Kredi Üçyol Şubesi'nde, 26 - 27 Mart'ta Yapı Kredi Gaziemir Şubesi'nde ve 26 - 27 Şubat'ta Yapı Kredi Balçova Şubesi'nde gerçekleşecek etkinliklere kıymetli metallerin üretimi ve alım-satımını yapan Nadir Metal Rafineri'nin eksperleri katılıyor.
Eksperler, çeyrek, yarım ve/veya cumhuriyet altını, bilezik, yüzük, kolye gibi ziynet eşyalarını getiren banka müşterilerinin altınlarını değerlendirecek.