Elektronik çek ve bono sistemi hakkında değerlendirmelerde bulunan Bakan Pekcan, 'Elektronik çek ve bono sistemini en kısa zamanda uygulamaya alacağız. Firmalarımız, artık çek ve bonoyu elektronik ortamda sisteme sokabilecek, takip edebilecek' ifadesini kullandı. Pekcan, küresel ekonominin ticaret boyutunda, teknoloji boyutunda ve hukuki boyutunda çok önemli dönüşümlerin gerçekleştiğini söyledi. Bu dönemde doğru politikalar geliştirmek, alternatif pazarlara ve yeni nesil teknolojilere odaklanmak zorunda olduklarını belirten Pekcan, dünya üretiminin aynı zamanda dijital bir dönüşüm sürecinde olduğunu kaydetti.
Dönüşümleri yakalayan ülkelerin başarıya ulaşıp refahını yükselteceği, bu çağın gerekliklerini yerine getirmeyenlerin ise çok şey kaybedeceği bir dönüm noktasından geçildiğini dile getiren Pekcan, bu nedenle Ticaret Bakanlığı olarak dönemi anlayan yeni politikalar geliştirmek üzere çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Arı ölümüne neden olanlar

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Enver Durmuşoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın arı ölümüne neden olan pestisitlerin (zirai ilaç) yasaklanmasını değerlendirdi. Bu yasaklamanın ilk olmadığını, 2009 yılında Türkiye'de ruhsatlı 450 civarında aktif maddenin 180'den fazlasının 2009-2010 yıllarında yasaklandığını söyleyen Prof. Dr. Enver Durmuşoğlu, o dönemde yasaklananların da büyük kısmının arıları zehirlediğine değindi. 'Yeni yasaklanan ürünler Türkiye'de var olan 350 aktif maddenin sadece 4-5 tanesini ilgilendiren ilaçlar. Sayıca daha küçük bir yasak olsa da bu ilaçlar tarımsal üretimde sorun olan zararlı böceklerle mücadelede en çok kullanılan ve en çok satılan ilaçlardır.
Türkiye, Avrupa Birliği uyum sürecinde olduğundan AB'nin ilgili komisyonlarının aldığı karara uyarak bu ilaçları yasakladı. Ancak 'yasak' kelimesini dikkatli değerlendirmek lazım.
Bazı ilaçlar arıların faal olduğu dış alanlarda tamamen yasaklandı ama bazılarının seralarda ve tohum ilacı olarak kullanılmasına halen izin veriliyor' dedi.
Türk Telekom'dan Hotspot açıklaması
2019'da operatörlerin internet paylaşımına ekstra ücret alıp almayacağı konuşulurken Türk Telekom'dan Hotspot ile ilgili açıklama geldi. "Türk Telekom, müşterilerinin kendi mobil internet paketlerini dizüstü bilgisayar, tablet gibi farklı cihazlarla 'Kişisel Erişim Noktası/ Hotspot' özelliğini kullanarak farklı cihazlarla paylaşmalarından herhangi bir ücret talep etmemektedir. Ayrıca Türk Telekom'un, herhangi bir Wi-Fi (kablosuz internet) ağına erişimin olmadığı durumlarda kullanıcıların cep telefonları vasıtasıyla 'hotspot' özelliğini kullanarak aygıtlarını internete bağlayabilmelerinde herhangi bir aygıt sayısı sınırlaması da bulunmamaktadır."

Vakıfbank atağa kalktı

Bir ara yandaş basını beslediği iddia edilen Vakıfbank 'Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası' için sürekli atılım yapıyor. 'Fiziki altını bulunan bireysel yatırımcılara belirli bir getiri sağlayarak yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması amacı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilir.' diyen banka yetkilileri, 'Altın Tahvili / Altına Dayalı Kira Sertifikası alacak müşteriler, yastık altında duran altınlarını kayıp çalınma riski olmadan, devlet güvencesinde yatırıma dönüştürme imkanına sahip olurlar' açıklamasını şöyle sürdürdüler:
'Talep toplama yöntemi ile yapılacak Altın Tahvili / Altına Dayalı Kira Sertifikası ihraçlarına Bankamız aracılık eder ve müşteri talepleri sayfa sonunda yer alan tarih bazında talep toplanacak şube listesine göre Bankamızca kabul edilir.'

Kurdela

Sadece engelli, şehit yakını ve gazilere  

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, engelli, şehit yakını ve gazilerin 1 Ocak 2019'dan itibaren elektronik haberleşme hizmetlerinden yüzde 25 ek indirimle faydalanabileceğini açıkladı.
Turhan, yaptığı açıklamada, engelliler, gaziler, şehit yakınları gibi sosyal açıdan desteklenmesi gereken vatandaşların elektronik haberleşme hizmetlerinden azami ölçüde yararlanabilmelerine yönelik olarak BTK tarafından usul ve esasların yayımlandığını söyledi. Bu düzenlemeyle engelliler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle gazilerin elektronik haberleşme hizmetlerinden yüzde 25 ek indirimle faydalanabileceğini belirten Turhan, uygulamanın 1 Ocak 2019'da başlayacağını ifade etti.