"Uyusun da büyüsün ninni, tıpış tıpış yürüsün ninni" ne kadar doğru söylenmiş sözler. Uyurken büyüme hormonu salınır ve aynı bu ninnideki gibi bebeğimiz, çocuğumuz büyür. Yeterli süre ve kaliteli uyku büyümek için olduğu kadar bağışıklık sisteminin güçlenmesi için de gerekli.
İlkokul çağındaki çocukların günde en az 8 saat uyuması gerektiğini biliyoruz. Elbette çocuktan çocuğa farklılık gösterebilir uyku saati. Saat 9'da yatacak sabah 7'de kalkacak kuralı her çocukta işe yaramayabilir. Hatta aksine zoraki yatırmalar ters tepip çocuğunuzun uykusunu kaçırabilir. İlkokul çocuğunun gece 10'da ergenlik dönemindekilerin de 11'de yatması normal, sabah 7'de kalktıklarını varsayarsak.

Bu cuma çocuklar Şubat tatiline girecekler. Bu da demek oluyor ki uyku düzenleri yine kaçacak. Haftasonu bile yatış saatlerinde esneklik yapıldığında pazartesi sabahı okula sürünerek gidiyor pek çoğu. Tatil olunca iş değişiyor. Çocuk geç yatıp geç kalkıyor ama bu da sirkadiyen ritmin bozulmasına yol açıyor. Özellikle de iki hafta gibi daha uzun bir süre içerisinde geç saatte yatmaya ve öğlen saatlerinde kalkmaya alışan çocuk okul dönemi başlayınca ilk bir hafta belki daha da uzun süre adapte olmakta zorlanıyor.
Yarı yıl tatilinde çocuklar bol bol uyusun dinlensin ancak uykuya geçiş saatinin çok geçlere kaymamasına dikkat edin. Tatilin son günlerinde de mutlaka yatağa okul zamanındaki saatte gitmesini sağlayın. Böylece okul açılınca uyku sorunu yaşanmaz.

Anneler bilir, çocuğunuzun uykusu varsa huysuzlanırlar. Öğretmenler de çok iyi bilir, uykusunu iyi almayan çocuklar okulda derslerinde dikkat eksikliği, algılama güçlüğü yaşadığı gibi daha huysuz daha mutsuz olurlar. Güzel bir uyku çekmiş ve iyi dinlenmiş olanların ayrıca bağışıklık sistemi de güçlü olacağından daha az gribe ve nezleye yakalanırlar.
Uykunun süresi gibi kalitesi de önemli. Bölük pörçük uyumak yerine, sessiz karanlık ortamda aralıksız uyumaları gerekir. Burada evdeki büyüklere iş düşmektedir. Sadece "Haydi yatma vakti git uyu" demektense, televizyonun sesini kısmak, evdeki gürültüyü azaltmak, evde geç saatlere kadar misafir ağırlamamak gerekir. Çocuğun uyuduğu odanın iyi havalandırılmış, uygun oda sıcaklığında olması önerilir. Uykuyu bölecek koşulları azaltmak adına gece yatmadan önce sıvı tüketmesi azaltılmalıdır ki çocuğunuz gece tuvalete gitmek için uyanmak zorunda kalmasın.

Sağlıkla kalın