Günler çok hızlı geçiyor. Sizlerle buluşalı bir hafta oldu, sanki dün gibi. Elimde çok konu var, hangisini sizinle paylaşayım diye düşünürken, komşumuzun kızı aklıma geldi.
Daha dün evlenmişti, bugün eşiyle mahkemelik...
Neden?
Bunu irdeleyecek durumda değilim...
Bildiğim İzmir'de boşanmaların rekor seviyede olması.

O yüzükle, aileler de evleniyor!

Kişisel Gelişim ve Sosyal İletişim Uzmanı Yazar Fatih Akbaba, eşlerle birlikte aslında ailelerin de evlendiğini, bu nedenle çiftlerin ailelerini bilgilendirmelerinin, uzun soluklu bir evlilik için önemli olduğunu söylüyor. Aslında, üniversitelerimizin, derneklerimizin ve belediyelerimizin de 'Aile İçi İletişim' konferanslarına önem vermeleri gerektiğine inanıyorum.
Hatta, sosyal sorumluluğunun da bilincinde olan tüm önemli şirketlerin bu tür etkinliklerde imzaları da olmalıdır. Şunu da unutmamalıyız; tüm kurumlar bir ailedir. Hem de büyük bir aile. Aile olma bilinciyle hep birlikte yaşamı paylaştığımıza göre, tavrımız ve hareketlerimizi de buna göre düzenlenmeliyiz.

Sorumluluk bilinciyle hareket!

Aile, toplumun temeli olduğu için, bu tür konferanslar büyük önem taşıyor. Sevgi, saygı ve fedakarlığın en zirve kurumu ailedir. Aileyi, geliştirip, yaşatmak hepimizin üzerine düşen en büyük vazifedir. Bu vazifeyi bir nebze olsun yerine getirmek için sorumluluk bilinciyle hareket ederek bu tür etkinliklere önem vermeliyiz.
Toplumu geleceğe taşıyan en küçük ama en etkili birimin de aile olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Aile içi iletişim, aile bireylerinin karşılıklı saygı, hak ve sorumluluk işbirliğine dayalı bir etkileşim ilişkisidir. İletişim aile içerisinde başlar ve ailedeki iletişim, tüm topumu etkiler. Çocuklarımızın aydınlık yarınlara hazır olması da bizlere bağlı.

Evlilik öncesi bilgilendirme

Kişisel Gelişim ve Sosyal İletişim Uzmanı Yazar Fatih Akbaba, evlilik öncesinde, ailelerin bilgilendirilmesinin önemini vurguluyor. Aslında çiftler evlendiğinde, aynı zamanda aileler de evlenir. Büyük bir yapı oluşur. Bu nedenle evlilik düşünen çiftlerin, aileleri ile birlikte hareket etmesi, onları yok saymamaları, bu birlikteliklerin uzun soluklu olması açısından çok önemlidir. Evlilik, bir 'fikir ortaklığı'dır.
İnsanların her konuda aynı düşünemeyeceğini biliyoruz. Bu nedenle önemli olan, ortak karar mekanizması oluşturmaktır.
Ev içerisindeki saygı ve sevgi çerçevesindeki yaklaşımların, sorunların aşılmasında yardımcı olduğunu unutmamalıyız, erkeklerin, eşlerine sadece ev hanımı olarak yaklaşmaması, ortak bir hayat kurduklarının farkında olmaları gerekiyor.
Evlilik öncesinde mutlaka her konuda eşler birbirini bilgilendirmeli, ortak paydada buluşmalıdır.
Öte yandan, özellikle erkeklerin işlerini, evlerine taşımamaları çok önemli. İşe gösterilen özeni, erkekler, eşine ve ailesine de göstermelidir.

Çocuklara gelince

Çocuklar, bir ailenin en önemli yapı taşlarından biri. Aile içerisindeki pozitif enerji, çocukların moraline ve en önemlisi onların gelişimine yansır. Özellikle ailelerin, çocuklarına yaklaşımındaki bazı yanlışlıklar var. Bunların başında işe fazla zaman ayırma geliyor. Çocuğunuza zaman ayırın, bu asla boş geçen zaman değildir.
Dikkatinizi muhakkak onlara yoğunlaştırın. Tutarlı olup, doğruyu bulmasına yardımcı olurken aynı zamanda da başka çocuklarla mukayese etmemeye çalışmalıyız.

Limon ve çay

'Çaya çorbaya limoooon' diye bağırarak limon satanlar bundan daha iyi bir pazarlama cümlesi bulamazlardı herhalde.
Gerçekten de kış ayları boyunca en çok çay ve çorba tükettiğimizi düşünürsek limon her ikisinin de tamamlayıcı lezzet ve vitamin küpü.
Neden çaya çorbaya limon?
Çünkü kış ayları boyunca C vitaminine ihtiyacımız var. Bunca bitki ve meyve çayları içme sebebimiz de bu olduğuna göre mümkün olduğunca çaylarımızı da çorbalarımızı da limon ekleyerek tüketmemizde fayda var. Evinizde, buzdolabınızda bunan meyvelerle kendiniz de çay yapabilirsiniz. Örneğin elma yediğinizde kabuklarını (iyi yıkanmış olmalı) atmayın. Bir demliğe koyup içine bir parça tarçın atıp kaynar su ile demleyin. Elma çayınız hazır.
Aynı şekilde 2-3 ince dilim ayvayı 2-3 diş karanfille kaynatın. Karanfilli ayva çayınız hazır. İçine birkaç damla limon da ekleyebilirsiniz. Bir demet kuru adaçayını evinizden eksik etmeyin.
Her bir ince belli çay bardağına bir dal adaçayı koyup üzerine sıcak su ekleyin ve 4 dakika demledikten sonra adaçayı dalını içinden alıp şekersiz olarak için. Kışın tadını çay, kahve, çorba ya da bir fincan saleple çıkarın. Ağız tadınız daim olsun.
Afiyetle kalınız.

Genç tasarımcının başarısı

Ege İhracatçı Birlikleri Moda Tasarım Yarışması'nın moda sektörüne kazandırdığı genç tasarımcı Emre Erdemoğlu başarıdan başarıya koşuyor.  2014 A/W 'Clark Gable' koleksiyonu ile sağlam bir çıkış yakalayan başarılı tasarımcı Vogue İtalya'nın dikkatini çekerek,Turkish Leather Brand ile ortak bir projede buluştu. Vogue dergisi için 8 sayfalık özel bir moda çekimi gerçekleştiren Erdemoğlu, bu özel koleksiyon için 13 Ocak'ta İtalya' nın Floransa şehrinde özel bir davetle koleksiyon lansmanını gerçekleştirdi.

****

MENEKŞE

'Sihirli' ürünlere inanmayın!


Başta sağlıklı yaşamak için spor yapanlarımızın sayısı arttı. Hatta obeziteden kurtulmak için her türlü çareye baş vuranlarımız da var. Aslında paramızla obezite oluyoruz, paramızla kurtulma yollarını araştırıyoruz. Kazanan değil kaybeden hep biz oluyoruz.
Konumuz bu değil...
Birçok kişi egzersiz yapmak için çeşitli yollara başvuruyor. Spor salonlarında spor ve egzersiz dışında beslenme için de çeşitli yöntemler sunuluyor. Ergojenik destekler bunların başında yer alıyor. Yrd. Doç. Dr. Nalçakan, spor yapanların kas geliştirebilmek adına en fazla 2 grama kadar protein miktarını arttırmasının doğru olduğunu belirtiyor. Yrd. Doç. Dr. Nalçakan, 'Bu artırımın doğal yolla yapılmasını öneriyorum. Dışarıdan protein takviyesini önermiyorum çünkü karaciğere etki ediyor' diyor.
Amaç; kas kitlesini arttırmak değil, vücudundaki fazla yağı yakmaktır. Unutmamamız gereken bir konuda şu:
Tüketim kültürüne spor ve sağlık da karıştırılarak pazarlanan ürünlerin 'sihirli' gibi tanıtılıyor. Bu tamamen yanlıştır.
Bunun etkileri hemen ortaya çıkmıyor. Dengesi bozulan karaciğer yıllar sonra sağlık sorunlarına sebep oluyor. Vücuda giren her suni ürün karaciğeri yoruyor.

***

KILÇIK

İnsanlar size kendilerini anlattıkları gibi değil, size yaşattıkları gibidirler. Kimini erken, kimini geç öğrenirsiniz... Ama öğrenirsiniz.