İzmir Valisi Erol Ayyıldız, özellikle sahil bölgelerimizi yakından ilgilendiren bir açıklama yaptı.
Vali Ayyıldız, İzmir il sınırları içerisinde kamu düzeni ve kamu güvenliğinin korunması amacıyla, asıl veya taşeron olarak faaliyet gösteren inşaat firmalarında çalışan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve yabancı uyruklu işçilerin açık kimlik ve adres bilgilerinin inşaatın bağlı bulunduğu kolluk kuvvetlerine bildirilmesi, aksi takdirde hareket ederek bildirmeyen veya zamınanda bilgi vermeyen sorumlular hakkında idari para cezası uygulanmasına dair aldıkları kararı duyurdu.
İzmir Valisi Erol Ayyıldız, 2017/1 sayılı kararın amacını şöyle açıkladı:
'Milli güvenliğin sağlanması amacıyla İlimiz genelinde bulunan her türlü bina, tesis, yol vs. inşaat işleri yapan firmalarda çalışan asıl/taşeron işçiler ile diğer personelin açık kimlik ve adres bilgilerinin tespit edilerek denetlemeye/sorgulamaya uygun hale getirilmesi, buralarda çalışan özellikle yabancı uyruklu şahısların İlimizde her türlü suça karışmalarının önüne geçilmesi, ayrıca kamu düzeni ve bütünlüğümüzü tehdit eden terör örgütü mensuplarının faaliyetlerinin tespiti ve deşifre edilmesi, İlimizde terör olaylarına iştirak etmelerinin önlenmesi, özellikle yabancı uyruklu işçilerin ülkemiz üzerinden Suriye/Irak'da bulunan terör örgütleri kontrolündeki çatışma bölgelerine veya Avrupa ülkelerine seyahatlerinin engellenmesi bağlamında gerekli tedbirlerin alınabilmesi için söz konusu inşaat işlerinde çalışan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve yabancı uyruklu işçilerin ve diğer çalışanların açık kimlik ve adres bilgilerinin ayda 1 defa, işe yeni başlayanların veya işten ayrılanların ise güncel bilgilerinin ise zaman kaybedilmeden ilgili kolluğa bildirilerek kamu düzeni ile can/mal güvenliğinin sağlanması amaçlanmıştır.'


Gerçekten 'müjde' mi?


Hafta sonuna doğru gelen haber şöyleydi:
'Araç sahiplerine müjde, benzine indirim geliyor!'
Mutlu edecek bir haber değil mi?
Sanırsınız, artık biz de Avrupa ya da diğer ülkeler gibi benzini sudan ucuz alacağız, işlerimiz tıkır tıkır gidecek, akaryakıta bağlı zamlar gelmeyecek...    
Akaryakıt fiyatları aynen mehter marşı gibi...
İki ileri bir geri...
Ama yine de, indirimle birlikte benzin fiyatı 5 liranın altına inecek ya olsun...
İndirim sonrasında benzin fiyatları 6 Aralık'tan bu yana ilk kez 5 liranın altına inmiş oluyor...
Çünkü; Dağıtım firmalarının belirlediği fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklikler gösteriyor. Bir de serbest piyasa dedikleri var ya, ya da pompa ayarları, artık onlar için bir şey demeyeceğim...
Bunun için bir bakanlık var, onlar kontrollerini yapsınlar ve açıklasınlar...
Solvent katıklı akaryakıt istasyonları hala var mı, yok mu?
Ya da bir zamanlar olduğu gibi, benzin yerine hava basan pompalar bulunuyor mu?
Ama şimdi bir gerçek var!
Akaryakıta yerli bitkisel katkı zorunlu oldu!
Benzinde en az yüzde 3, motorinde en az yüzde 0,5 oranında yerli tarım ürünlerinden veya bitkisel atık yağlardan üretilmiş etanol ile biodizelin harmanlanması gelecek yıldan itibaren zorunlu hale getirildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), dağıtıcı lisansı sahiplerinin rafinericiden temin edilen benzinde en az yüzde 3, motorinin toplamında ise en az yüzde 0,5 oranında yerli tarım ürünlerinden veya bitkisel atık yağlardan üretilmiş etanol ve biodizelin harmanlanması zorunluluğu getirildi. EPDK'nın söz konusu uygulamayı düzenleyen iki ayrı tebliği, 1 Ocak 2018'de yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğlerden ilkinde, dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından, bir takvim yılı içerisinde, kara tankeri dolum üniteleri hariç rafinericiden temin edilen ve ithal edilen benzin türlerinin toplamına, en az yüzde 3 oranında yerli tarım ürünlerinden üretilmiş etanolün harmanlanmasının 2018'den itibaren zorunlu olması kararlaştırıldı.
Diğer tebliğe göre ise dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından, bir takvim yılı içerisinde, ithal edilen ve kara tankeri dolum üniteleri hariç rafinericiden temin edilen motorininin toplamına, en az yüzde 0,5 oranında yerli tarım ürünlerinden ve/veya bitkisel atık yağlardan üretilmiş biodizel harmanlanmış olması yine 2018'den itibaren zorunlu olacak.


Haberini duyurmuştuk!


Doğru mu yanlış mı?
Bunu zaman gösterecek!
Ancak birkaç yıl önce İzmirli işadamlarının Bergama ve Menemen yakınlarında, yani Bakırçay bölgesinde bu tür üretim yapmak için girişimlerde bulunduğunu ele almış ve yazmıştık...


Ödediğiniz vergiyi iade alabilirsiniz!..


Emlak vergisi birinci taksiti ödenme süresi geçti. Eğer istisna kapsamında olmanıza rağmen yanlışlıkla emlak vergisi ödediyseniz iade almanız mümkün. Emlak vergisi yılda iki taksit olarak ödeniyor. Bunlardan birincisi Mayıs ayının sonuna kadar, ikincisi ise Kasım ayının sonuna kadar ödenmeli. Dolayısıyla ilk taksitin süresi doldu.
Bununla birlikte emlak vergisi ile ilgili Mayıs ayı başında paylaştığımız yazıdan sonra siz okurlarımızdan bazı sorular geldi.
Bunlardan biri oldukça önemli. Okurlarımızdan Nurten Hanım emekli ve dul bir bayan olduğunu, sahip olduğu 2+1 dairesini kiraya verdiğini ancak yanlışlıkla emlak vergisini ödediğini söylüyor ve ne yapması gerektiğini soruyor.


Emlak vergisi ödememeniz gerekir


Emlak vergisi, bina veya arazinin sahibi, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler tarafından ödeniyor. Bunun yanı sıra bazı kişiler sahip oldukları konutlar için emlak vergisi ödemiyor ve kendilerine sıfır oranlı emlak vergisi uygulanıyor. Emlak vergisi ödemeyecek kişiler şunlar;
Geliri sadece emekli aylığından ibaret olanlar ile bunların dul ve yetimleri, hiçbir geliri olmayan ev hanımları ve işsizler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri...
Saydığımız bu kişiler, Türkiye sınırları içinde, brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan, tek konuta sahip iseler emlak vergisi ödemiyorlar.
Nurten Hanım sorusunda 2+1 büyüklüğündeki evini kiraya verdiğini söylüyor. Büyük ihtimalle bu ev 200 metrekarenin altındadır. Bu sebeple de emekli olduğu sürede sahip olduğu 200 metrekareyi aşmayan tek konutu için emlak vergisi ödenmemesi gerekiyordu. Ancak ödemiş olmanız, vergiyi iade alamayacağınız anlamına gelmiyor. Emekli olduğunuza ve Türkiye'de 200 metrekarenin altında yalnızca bir evinizin olduğuna dair formu doldurup bağlı olduğunuz belediyenin emlak vergisi bölümüne bir dilekçe ile başvurmanız halinde ödediğiniz emlak vergisini iade alabilirsiniz.
Mayıs ayında kurulan şirket sayısında bir önceki aya göre yüzde 3 azalma yaşandı. Kapanan şirket sayısı ise bir önceki aya göre yüzde 8,20 artış kaydetti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) kurulan-kapanan şirket istatistiklerin açıkladı.
Buna göre, kurulan şirket sayısında bir önceki aya göre yüzde 3,07, kooperatif sayısında yüzde 2,13, gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 10,64 azalış oldu. Kapanan şirket sayısı ise bir önceki aya göre yüzde 8,20, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 9,88 artmış olup kapanan kooperatif sayısı yüzde 11,54 oranında azaldı. Kapanan şirket sayısında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 56,83 artış yaşandı.
2017 yılı Mayıs ayında, 2016 yılı Mayıs ayına göre kurulan şirket sayısında yüzde 15,12, kurulan kooperatif sayısında yüzde 26,03 kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısında ise yüzde 21,68 oranında artış oldu.
2017 Mayıs ayında kurulan 583 yabancı ortak sermayeli şirketin 174'ü Suriye, 93'ü Türkiye, 46'sı İran ortaklı olarak kuruldu.
2017 yılı ilk beş ayında Kurulan yabancı ortak sermayeli şirket sayısı 2.376'dır. Bu şirketlerin 851'i Suriye, 186'si Türkiye, 164'ü İran ortaklıdır.


Yurt dışındaki vatandaşlara gümrükte kolaylık


Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları 'Taşıt Ön Beyan Uygulaması' ile gümrük kapılarına gelmeden araçlarını online kaydederek gümrük kapılarındaki işlemlerini artık daha hızlı yapma imkanı bulacak. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığından (YTB) yapılan yazılı açıklamada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca hizmete sokulan 'Taşıt Ön Beyan Uygulaması' ile yabancı plakalı özel araçlarıyla Türkiye'ye giriş yapacak yolcuların, gümrük kayıt işlemlerini artık daha hızlı ve kolay yapabileceği belirtildi.

DİP EKSPRES

Çin'in yönlendireceği geleceğin dünyası

 
The New York Times'ın 'Book Review' (Kitaplar arasında) programında, programın yapımcısı Judith Shapiro, Howard W. French'in yazdığı 'Everything Under the Heavens: How the Past Helps Shape China's Push for Global Power.' (Gökkubbenin Altındaki Her Şey: Geçmiş, Çin'in Küresel Güç Olmaya Gidişini Biçimlendirmede Nasıl Katkıda Bulunacak?)  adlı kitabı üzerinde yazar ile konuştu.
Sesli olarak ayrıca verilen bu mülakatın yanısıra Shapiro şöyle yazıyor:
French jeopolitik bağlamında son derecede iyi araştırılmış ve büyüleyici Çin tarzına ilişkin anlatımında, önümüzde bir Çin çağı bulunduğunu öne sürüyor.
Bu çerçevede yazar kendine 'Çin'in yönlendireceği geleceğin dünyası nasıl görünecek?' sorusunu soruyor.
Çin, uzun süreler yabancı güçlerin sultasında acılar çektikten sonra şimdi beliren dünya düzenini ne ölçüde destekleyecek?
Çin'i, gücünü yansıtacağı yeni koşullarda hangi motivasyonlar ve güdüler yönlendirecektir?
Komşularının ve rakibi Kuzey Amerika'daki super gücün rolleri nasıl biçimlenecektir?
'Neler okumalı' başlıklı programda okurların dikkatine sunulan başka kitaplar arasında şunlar da var:
Masha Gessen'in yazdığı 'The Man Without A Face: The Unlikely Rise of Vladimir Putin' (Yüzü Olmayan Adam: Vladimir Putin'in İnanılmaz Yükselişi' ve Tim Weiner'in yazdığı 'Enemies: A History of the FBI' (Düşmanlar: FBI'ın Öyküsü).