Türkiye Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan'ın görevinden alındığı, yerine Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Himmet Karadağ'ın vekaleten atandığı öğrenildi. Başbakanlığa bağlı olan Türkiye Varlık Fonu, önemli kamu varlıklarında değer artışı sağlayarak ekonomik büyümeye katkıda bulunmak, katılım finansmanına uygun varlıkların gelişmesine destek olmak, sermaye piyasalarının araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, Türkiye'ye daha fazla yatırımcı ilgisini çekmek ve yeni yatırımlar için sermaye sağlamak, stratejik önem arz eden sektörlerin gelişmesine ve büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek amacıyla Ağustos 2016'da kurulmuştu. Türkiye Varlık Fonu'nun Yönetim Kurulu, Mehmet Bostan, Himmet Karadağ, Kerem Alkin, Yiğit Bulut ve Oral Erdoğan'dan oluşuyordu.

Kardeş borsalardan ortak tanıtım
 
İstanbul Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Borsası ve Rize Ticaret Borsası bu yıl 8. si düzenlenen  YÖREX Yöresel Ürünler Fuarına birlikte katılıyor. Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin desteğiyle bu yıl 8.sı 13-17 Eylül tarihleri arasında Antalya'da düzenlenecek. Borsalar ortak olarak yaptıkları açıklamada,  'Yöresel Ürünler Fuarı; coğrafi işaretli ürünleri tanımak, tanıtmak ve  farkındalık yaratmak adına çok önemli bir fuardır.
Bu fuar; kurumların yerel değerlere sahip çıkmalarını ve coğrafi işaret başvurularını arttırmalarını, ayrıca tüketicilerin coğrafi işaretli ürünleri tercih etmelerini sağlamaktadır. Yerel değerleri benzerlerinden ayırmak için kullanılan coğrafi işaretler kırsal kalkınmada önemli bir kalkınma aracı' ifadelerine yer verdiler.

İpek Yolu sınır ötesi finans ve leasing birliği kuruldu

İpek Yolu Sınır Ötesi Finans ve Leasing Birliği, bugün Shaanxi eyaletinin merkezi Xian'da devam eden 2. İpek Yolu Sanayi ve Ticaret Yöneticileri Toplantısı'nda düzenlenen törenle resmen kuruldu.
İpek Yolu Uluslararası Ticaret Odası ve Datangxishi Finansman Şirketi tarafından kurulan birlik, İpek Yolu güzergahında yer alan ülkeler ve işletmelerin finansal kiralama gereksinimlerini etkin şekilde karşılayacak. Birliğin uluslararası ticari ve ekonomik gelişmelere güç katması amaçlanıyor.

Efsane Spider çok sevilecek

Fiat'ın efsanevi 124 Spider modeli Poyraz Otomotiv Showroomlarında müstakbel sahiplerini bekliyor.
1966 model Fiat 124 Spider modelinden esinlenilerek yaratılan yeni Spider, 6 ileri manuel ve 6 ileri otomatik şanzıman seçenekleriyle ve üstün teknolojik donanımıyla 1960'ların efsane Spider'ını yeni nesil olarak geçmişten günümüzü taşıyor.

MasterKOBİ ve Ofix.com iş birliği

Ofix.com ile Mastercard'ın KOBİ'lere özel avantajlar sunduğu MasterKOBİ programı kapsamında düzenlenen kampanya ile Ofix.com'dan yapılacak alışverişler indirimli sunuluyor
Ofislerin tüm ihtiyaçlarını internete taşıyan Ofix.com ile Mastercard, KOBİ'lerin maliyetlerini azaltmak için el ele verdi.
Mastercard'ın KOBİ'ler tarafından  en fazla ihtiyaç duyulan alanlarda indirim ve ekstra avantajlar sunan MasterKOBİ platformu üzerinden gerçekleştirilen  kampanya ile Mastercard Ticari Kart sahipleri, www.ofix.com'dan yapacakları 300 TL ve üzeri alışverişlerde 25 TL indirim kazanıyor.

'Biyogaz Enerjisi ve Çevre' konulu panel

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması ve geliştirilmesine katkı sağlamak, doğal çevrenin yenilenebilir enerji ile korunmasına destek olmak, yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli, yaygın kullanımı ve ülke ekonomisine katkısı konusunda kamuoyu oluşturmak, enerji yatırımlarına ve enerji kooperatiflerine mevzuatsal destek sağlayabilmek amacıyla kurulan ve İzmir'de faaliyetlerini sürdüren Çevreci ENERJİ Derneği 'Biyogaz Enerjisi ve Çevre' ismiyle bir panel düzenliyor. Katılımcı sayısı 40 kişi ile sınırlı olan panelde; Biyogaz Enerji Santrallerinin ekosisteme ve ekonomiye olumlu desteği, çevre ile uyumu, ürettiği elektriğin enerji bağımsızlığımıza ve mikropsuz gübrenin tarımsal faaliyetlere katkısı konuşulacak.
15 Eylül 2017 tarihinde Hilton Otel-İzmir'de düzenlenecek olan panelde; Biyogaz Enerjisi konusunda uzman bilim insanları konuşmacı olacak.

Döviz rezervinde yeni rekor

Çin'de merkez bankası işlevi gören Çin Halk Bankası tarafından  çıklanan verilere göre, Ağustos ayının sonunda Çin'in döviz rezervi 3 trilyon 90 milyar dolara ulaşarak, Temmuz ayının sonuna göre 10 milyar 800 milyon dolar arttı ve Çin'in döviz rezervinde arka arkaya yedi aydır artış görüldü. Uzmanlar, yapısal düzenlemelerle döviz rezervinin fonksiyonunun daha iyi bir şekilde yerine getirilmesi durumunda, gelecekte Çin'in döviz rezervinin istikrarı korumaya devam edeceğine işaret ediyor.

Zam üstüne zam...

Motorinin litre fiyatına,  hafta içinde,  gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 6 kuruş zam yapıldı. Ankara'da litresi ortalama 4,60 liradan satılan motorinin litre fiyatı 4,66 lira olacak. Motorinin litresi İstanbul'da 4,55 liradan 4,61 liraya, İzmir'de 4,59 liradan 4,65 liraya yükseldi. Dağıtım firmalarının belirlediği fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklikler gösteriyor. Benzinin litresine bir gün önce 9 kuruş, motorine ise 7 kuruş zam yapılmıştı.

Çin, önemli İhracat piyasası

ABD- Çin Ticaret Ulusal Komitesi tarafından dün yayınlanan raporda, Çin'in ABD'nin önemli ihracat piyasası konumunu koruduğu, Çin'le ticaretin ABD işletmelerine büyük gelişme fırsatları sağladığı bildirildi.
Rapora göre, 2016 yılında, ABD'nin Çin'e yönelik ihracat hacmi 113 milyar ABD Doları'nı buldu. Çin, Kanada ve Meksika'nın ardından, ABD'nin üçüncü büyük ihracat hedef ülkesi oldu. 2006-2016 yılları arasında, ABD'nin Çin'e olan ihracatındaki artış oranı yüzde 114'ü buldu. Çin, geçen 10 yılda ABD ihracatının en çok arttığı pazar haline geldi. Raporda, geçen 10 yılda, ABD'nin Çin'e yönelik ihracatındaki artışın, ABD'nin diğer ticaret ortaklarına yönelik ihracatındaki artışı gözle görülür bir şekilde aştığı duyuruldu. ABD'nin Çin'e ihracatındaki hızlı artış, ABD ekonomisinin gelişmesi ve istihdamının artmasına önemli katkılar sağladı.

Ya işe iade ya tazminat

Haksız yere işten atıldığınızı düşünüyorsanız geri dönme hakkınız var. İşveren, tekrar çalışmanıza izin vermese de tazminat ödemek zorunda. 4 yıllık bir işçide bu en az 14 aylık ödeme demek...
Ortada geçerli hiçbir neden yokken işten çıkarılanlar, kıdem ve ihbar gibi tazminatlarını alabiliyor. Ancak, kimse işsiz kalmak istemez. Haksızlığa uğradığını düşünen işçinin hak arama yolları var. Tabii işçi 'İstenmediğim yerde zorla çalışmam', patron da 'Bu işçiyi istemiyorum' diyebilir. Ama İş Kanunu'nun sağladığı hakları ve yaptırımları bilmekte fayda var.  Kanun'un 18'inci maddesine göre; 30 ve daha fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde çalışan ve en az 6 ay kıdemi olan işçiler iş güvencesi kapsamına giriyor. Bu işçilerin işe iade hakkı var. İş güvencesi kapsamındaki işçiyi işten çıkaran işveren, işten çıkarmayı geçerli bir nedene dayandırmak zorunda. Aksi takdirde işveren, yüklü tazminatlar ödemek zorunda.

Finans Zirvesi için geri sayım başladı
 
Bu sene 8. Kez düzenlenecek olan İstanbul Finans Zirvesi (IFS 2017) finansal teknolojiler ve risk yönetimini ele alacak.
27-28 Eylül tarihlerinde Hilton Bomonti Otel'de dünya ekonomisine yön veren pek çok karar alıcı, özel sektör temsilcisi ve akademisyeni bir araya getirecek olan IFS'17 'ye Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere finans sektörünün önemli isimleri katılıyor. Zirvenin son bölümü, Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bostan'ın konuşmasıyla başlayacak,  AKP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın moderatörlüğünü üstlendiği Endüstri ve Teknoloji Politikaları ve Finans oturumunda, milletvekili Faik Öztrak, Ziya Altunyaldız ve Erhan Usta söz alacaklardı. Ancak yazımızın başında belirttiğimiz gibi Mehmet Bostan görevden alındı.

DİP EKSPRES

Milyonlarca emekliye 355 TL İntibak

 
2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için gözler Anayasa Mahkemesi'nde.
Eğer mahkeme intibak zammına "evet' derse, milyonlarca kişinin maaşında 355 liraya varan zammın yolu açılacak .
Emekliler bir yandan Ocak zammını merakla beklerken, bir yandan da gözler intibak için Anayasa Mahkemesi'ne çevrilmiş durumda.
Kamu Denetçiliği Kurumu (ombudsman) tarafından haklı bulunan ancak idare mahkemesi ve Yargıtay'dan olumsuz yanıt alan Türkiye Emekliler Derneği üyesi İbrahim Avcı, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı.