Sık sık çıkarılan vergi afları ve yapılandırmalar nedeniyle vergisini zamanında ödeyen mükellefler kendini hep buruk hissetmiştir.
Vergisini ödemekte güçlük çekenlere sağlanan kolaylıklara karşı, vergisini zamanında ödeyen mükelleflere de özel bir avantaj sağlanması gerekiyordu.
İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Şadi Çetin konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 'İzmir YMMO olarak yıllarca; bu durumdaki mükelleflerin gönlünü alacak bir düzenlemenin yapılması gerektiğini savunduk. Tıpkı SGK prim ödemelerinde olduğu gibi vergisini düzenli ödeyenlere sağlanacak 5 puanlık bir indirimin, vergi tahsilâtını ve vergiye gönüllü uyumu artıracağını söyledik durduk.
Nihayet Gelir Vergisi Kanununun Mükerrer 121. maddesi, 'Vergiye Uyumlu Mükelleflere Vergi İndirimi" başlığıyla yeniden düzenlendi. 23 Şubat Perşembe günü TBMM'de kabul edilen torba kanun ile vergisini zamanında ödeyen mükelleflere 5 puanlık bir indirim sağlandı.
Ancak 2017 yılı bütçesi açık vermesin diye bu düzenleme ilk olarak, 1.1.2018 tarihinden itibaren verilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerine uygulanacak. Bu yıl Mart ve Nisan'da verilecek gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerine uygulanmayacak' dedi.

Uygulama nasıl yapılacak?

Vergisini zamanında ödeyen mükelleflerin yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5'i, ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilecek. Ancak bu indirim tutarı, her hal ve takdirde 1 milyon liradan fazla olamayacak.
İndirilecek tutarın ödenmesi gereken vergiden fazla olması durumunda kalan tutar, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen bir tam yıl içinde mükellefin beyanı üzerine tahakkuk eden diğer vergilerinden mahsup edilebilecek.
Ancak bu süre içinde mahsup edilemeyen tutarlar red ve iade edilmeyecek.
Gelir vergisi mükelleflerinin yararlanacağı indirim tutarı, ticari, zirai veya mesleki faaliyet nedeniyle beyan edilen kazançların toplam gelir vergisi matrahı içerisindeki oranı dikkate alınmak suretiyle hesaplanan gelir vergisi esas alınarak tespit edilecek.

Yararlanmak için bazı şartlar var!

Yüzde 5'lik indirim uygulaması sadece vergi dairelerine verilen beyannameler için geçerli. Örneğin belediyelere ödenen emlak vergisi için böyle bir indirim söz konusu olmayacak.
Ayrıca ücret geliri elde eden mükellefler de kapsam dışında tutuldu.
Söz konusu indirimden faydalanabilmek için; indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresinde verilmiş ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin kanuni süresinde ödenmiş olması gerekiyor. Kanuni süresinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler ile her bir beyanname itibarıyla 10 liraya kadar yapılan eksik ödemeler bu şartın ihlali sayılmayacak.

Liman'da yeni düzenleme

Kamyon ve çekici cinsi araçların kente ve İzmir Limanı'na giriş çıkış saatlerini belirleyen Ulaşım Koordinasyon Merkezi, kararı yeniden düzenledi.
İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün talebiyle alınan 'sabah 3 saat, akşam 4 saatlik' kısıtlama, yine Emniyet'ten gelen talep doğrultusunda 'sabah 07.30-09.30, akşam 17.30-19.30' saatlerini kapsayacak şekilde değiştirildi.
24 Şubat Cuma günü olağanüstü toplanan UKOME Genel Kurulu, Emniyet Müdürlüğü'nün önerisi doğrultusunda değişiklik yaparak, kamyon ve çekici cinsi araçların kente ve İzmir Limanı'na giriş-çıkışının kısıtlandığı saatleri sabah 07.30-09.30, akşam 17.30-19.30 olarak yeniden düzenledi.

Konut taksitlerinde indirim

Yapılan açıklamaya göre; Çeşme'de yaşayan dar gelirli vatandaşlara ev sahibi olma imkanı getiren toplu konut yapımı inşaatında sona gelindi ve konutlar satışa sunuldu.
TOKİ tarafından yapımı tamamlanıp, 2+1 ve 3+1 olarak satışa sunulan bu konutların ödeme şartları ve düşük taksit imkanı vatandaşlara büyük kolaylık sağlıyor.
Geliri 2600 TL'nin altında olan dar gelirli vatandaşlar için 2+1, geliri 2600 ila 3600 TL arasında olanlar için 3+1 konutlar satışa sunuldu.
Şimdi bir indirim daha yapıldı.
Yapılan indirim ile 1.700,00 TL olan 3+1 ev taksitleri 1.307,69 liraya, 831,11 TL olan 668,98 TL'ye indirildi.

ASKON İzmir'de bayrak değişimi

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Zekeriya Hazırbulan görevini Bitlis Tatvanlı Şerafettin Gücü'ye devretti.
Kurucu Başkan Zekeriya Hazırbulan; 'ASKON önemli değerler üreten ülkemizin en doğru ve ilkeli sivil toplum kuruluşlarından biridir.
2012 yılında İzmir için güzel işler yapmak ve güzel insanları buluşturmak için 3 kişi ile çıktığımız yolda şu an birbirinden değerli ve seçkin 120 üyemiz ile yolumuza devam etmekteyiz.' dedi.

ETBİR'de yeniden Ahmet Yücesan

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR)'in 9. Olağan Genel Kurulu yapıldı. ETBİR'de yeni dönem yönetim kurulu başkanlığını Dr. Ahmet Yücesan devraldı.
Mevcut yönetim kurulunda görevde olan üyelerin çoğunluğu göreve devam ederken, ilk kez görev alan üyelerle bayrak yarışı geleneği devam ettirildi.
Yönetim Kurulu görev dağılımları ise şöyle belirlendi: Yılmaz Buldu ve Erhan Çetin başkan yardımcısı, Ahmet Tuncer Kahraman sayman, basın sözcüsü Hüseyin Kalkan ve bilim burulu Çağdaş Öztürk.

Başkanlığa alışkın

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı sektör meclislerinde yapılan başkanlık divanı seçimleri tamamlandı.
TOBB Türkiye Mobilya Meclisi'nin başkanlığına Ersa Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Ata seçildi.
2006 yılından beri Meclis Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Ata, aynı zamanda 8 yıldır Ofis Mobilyası Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (OMSİAD) de başkanlığını yürütüyor.

İzmir modanın başkenti olacak

Ege Giyim Sanayicileri Derneği'nin (EGSD) geçtiğimiz ay başkanlık koltuğuna oturan Yönetim Kurulu Başkanı Atınç Abay, ekonomi gazetecileri ile bir araya gelerek, projelerini paylaştı.
Toplantıya Abay ile birlikte Yönetim Kurulu Başkan Vekilleri Onur Işık, Fatih Güven, Yönetim Kurulu Üyeleri Okay Şimşek ile Zeynep San da katıldı.
Geçtiğimiz günlerde yapılan IF Wedding Fashion Gelinlik Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı'nın çok başarılı geçtiğini belirten Abay, Fuara katılan firmaların yüzde 95'inin gelecek yıl fuara katılım için İZFAŞ ile sözleşme imzaladığını söyledi.
Her sektörde olduğu gibi tekstil sektöründe de ara eleman sıkıntısı olduğunu ifade eden Abay, soruna yönelik çözüm odaklı çalışmaların devam ettiğini belirtti.
EGSD olarak yeni projelerinde sinyalini veren Abay, yeni yılda sektörü daha da canlandıracak etkinlilere imza atacaklarını açıklayarak İzmir'i modanın başkenti yapacaklarını belirtti.

***

DİP EKSPRES

Türkiye'de oyuncu sayısı 30 milyon


Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de dijital oyun pazarının büyük bir hızla geliştiği belirlendi.
Özellikle son dönemde oyunlara Türkçe dil desteğinin gelmesi ile birlikte Türk oyuncuların sayısının da bir hayli arttığı gözlemlendi.
Dünya oyun pazarının 110 milyar dolar olduğu açıklanırken, bu pazarın 40 milyar dolarını ise mobil oyunların oluşturduğu tespit edildi.
Türkiye'de ise oyun pazarının yaklaşık 600 milyon dolar seviyelerinde olduğu ortaya çıktı.
Medyaya yansıyan haberlere göre ülkemizde oyun oynayan kişi sayısı 30 milyona ulaşırken, bu sayının artmasının en önemli sebebinin ise özellikle mobil oyunların akıllı telefon ve tabletler sayesinde mekandan ve zamandan bağımsız olarak her yerde ve toplumun her kesimi tarafından oynanması olduğu tespit edildi.

En çok oynanan oyun League Of Legends

Türkiye'de en çok oynanan online oyunlara bakıldığında ilk sırada League Of Legends adlı oyunun olduğu görülüyor.
Bu oyunu Counter Strike ve Minecraft takip ediyor. Dördüncü sırada Wolfteam yer alırken, beşinci ise Metin 2 şeklinde sıralanıyor.
Yılbaşından bu yana bilgisayar oyunları hakkında medyaya 16 bin 987 haber yansırken, mobil oyunlar ile ilgili ise 7 bin 889 haber çıktığı tespit edildi.