Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi ve prim borçlarını geçmişte taksitlendirdikleri halde ödeyemeyen vatandaşlara ikinci bir imkan tanınacağını, taksitlerini ödemeleri durumunda bu kişilerin yeniden sisteme dahil olabileceklerini bildirdi.
Ağbal, 2014 yılının Ağustos ayında çıkarttıkları 6552 Sayılı Kanun ile prim ve vergi borçlarının taksitlendirilmesine imkan sağladıklarını hatırlattı.
Bu uygulamayla vergisini, sosyal güvenlik primini süresinde ödemeyenlere 36 aya kadar taksit olanağı getirdiklerini anlatan Ağbal, uygulamadan yararlanan bir grup mükellefin, imkanları olmaması nedeniyle taksitlerini ödeyemediklerini ve haklarını kaybettiklerini söyledi.
Ağbal, tekrar sisteme dahil olmak isteyen mükellefler bulunduğunu belirterek, 'Vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması esnafın epeydir bizden talep ettiği bir konu. Bu talebi karşılamak amacıyla yasal düzenleme yoluna gittik.' diye konuştu.
Hazırladıkları yasal düzenlemeyle esnafın talebini karşılamanın önünü açtıklarını dile getiren Ağbal, şöyle devam etti:
'Yapacağımız yasal düzenlemeyle geçmişte taksitlerini ödemeyenlere bir hak getiriyoruz. Geçmişte ödeyemedikleri taksitleri ödemeleri durumunda bu kişilerin yeniden sisteme dahil olmasına imkan tanınacak ve bundan sonra kalan taksitlerini de ödeyebilecekler. Böylelikle vergi borcundan dolayı, prim borcundan dolayı ödeyecekleri rakam aşağıya gelecek.'

Mesleki eğitimde adres oldu

Kurulduğu ilk günden bu yana eğitime büyük önem veren ve mesleki eğitim merkezini kuran Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi (BAYOSB) mesleki yeterlilikte de İzmir'de önemli adreslerden biri olacak.
BAYOSB Fahrettin Selçuk Mesleki Eğitim Merkezi (MEM), bundan sonra mesleki eğitim alanında sınav yaparak sertifika verecek.
BAYOSB, 23 Nisan 2015 tarihli ve 6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hükmünce tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanlar için zorunlu hale getirilen Mesleki Yeterlilik Belgesi'ni vermeye yetkili hale geldi.
Yeni kanuna göre Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlar, tebliğlerin yayım tarihinden 12 ay sonra düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacak.

ESBAŞ modeli Türkiye'ye yayılmalı

Ege Serbest Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bilgen Salih Narlı, Türkiye'nin dört bir yanında kurulan ve yaklaşık 30 yıldır faaliyet gösteren serbest bölgelerin yüksek ihracat rakamları nedeniyle ülke ekonomisinin can damarı haline geldiğini söyledi.
ESBİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bilgen Salih Narlı ile yönetim kurulu üyeleri Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ)'ta faaliyet gösteren üye işyeri ziyaretleri kapsamında rüzgar türbini imal eden Aero Rüzgar firmasına konuk oldu.
Sağladığı avantajlarla yaklaşık 30 yıldır Türk ekonomisine büyük katkılar sağlayan serbest bölgeler hakkında bilgi veren ESBİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bilgen Salih Narlı, bölgelerin özellikle vergi avantajlarından ötürü oldukça cazip yerlerden olduğunu söyledi.

ESBAŞ modelleri arttırılmalı

ESBAŞ'ın yaklaşık 4 milyar dolarlık ihracat hacmine sahip olduğunu ve bu rakamla Türkiye'deki 40'a yakın ilin ihracat rakamını geride bıraktığını anlatan Narlı, 'ESBAŞ, yurtdışına gönderilen malların kilogram fiyatıbaz alındığında Türkiye ortalamasının çok üzerinde yaklaşık 10 dolara ihraç ediyor. Türkiye'yi beşe katlayan ihracat rakamına eşdeğer. Eğer ekonomide 2023 hedeflerini tutturmak istiyorsak, ESBAŞ benzeri serbest bölge modelleri çoğaltılmalı' diye konuştu.

Kemalpaşalı köylülerin AYM zaferi

İzmir-İstanbul otoyolu projesi kapsamında arazileri gerçek değerin altında kamulaştırılan Kemalpaşalı köylülere Anayasa Mahkemesi'nden bayram müjdesi geldi.
Daha önce kamulaştırma tarihindeki rayiç bedel üzerinden yapılan kamulaştırma bedeli, Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile bundan sonra idarece ilk işlem yapılan tarih yerine hesaplamanın yapıldığı tarihteki veriler ışığında hesaplanacak.
Karar ile Türkiye'de halen görülmekte olan on binlerce kamulaştırma davası için emsal teşkil ederken, vatandaşın taşınmazının gerçek değerinden kamulaştırılması sağlanacak.
Bundan sonra arazisi kamulaştırılan vatandaşlar işlemin yapıldığı o süre zarfındaki arazi değer artışlarından faydalanacaklar.
 
Kamulaştırmada mağduriyetler gideriliyor

Kemalpaşa'da tek geçim kaynakları arazileri olan köylüler otoyol projesi nedeniyle kamulaştırılan arazilerinin gasp edildiğini iddia ederek kararı mahkemeye taşımıştı.
Kemalpaşa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açan Şahin Hukuk Bürosu sahibi Serkan Şahin, Mahkeme'nin davayı AYM'ye taşıması üzerine yüksek mahkemenin tarihi bir karar alarak kamulaştırma bedelinin kamulaştırma tarihine göre hesaplanması hükmünü Anayasa'ya aykırı bulduğunu söyledi.
Şahin, bu kararla bundan sonra kamulaştırma bedellerinin, İdarece ilk işlemin yapıldığı tarihe göre hesaplanması yerine, sürecin sonundaki rayiç bedeller esas alınarak hesaplanacağını vurguladı.

Xiamen bereketi

Türkiye'nin ihracatta yıldız sektörlerinden Doğaltaş Sektörü'nde Xiamen bereketi yaşanıyor. 6-9 Mart 2016 tarihleri arasında milli katılım organizasyonu Ege Maden İhracatçıları Birliği'nce gerçekleştirilen Xiamen 2016 Fuarı sonrası doğaltaş sektöründe beklenen hareketlenme gerçekleşti.
Türkiye'nin doğaltaş ihracatında lider pazar konumundaki Çin'e yapılan doğaltaş ihracatı 2015 yılının Ocak – Mayıs döneminde 239 milyon dolar iken, 2016 yılının aynı döneminde 260,5 milyon dolara ulaştı. Çin'e yapılan doğaltaş ihracatı yüzde 9 artış gösterdi. Bu artış doğaltaş sektöründe son dönemde yaşanan durgunluğun geride kalacağı ümitlerini arttırdı.

İlk kazma 18 Mart'ta...

Başbakan Binali Yıldırım, 'Çanakkale'ye de inşallah Çanakkale 1915 Köprüsü'nü yapacağız. Önümüzdeki yıl 18 Mart Çanakkale şehitlerini anma yıl dönümünde, inşallah ilk kazmayı vurmayı hedefliyoruz.' dedi.
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin (OİB) haziran ayı raporuna göre, Otomotiv sektörü ihracatı, haziran ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9 artışla 2,1 milyar dolar oldu.
Zorlu Enerji'nin Pakistan'daki rüzgar santraline "Gold Standard" sertifikası verildi. Şirket, böylece bu ülkede "Gold Standard" sertifikası alan ilk firma oldu.

Uluslararası arenada ön sırada!

Hemodiyaliz hastalarının yaşam kalitelerini ölçümlemek üzere gerçekleştirilen araştırma, Türk Böbrek Vakfı'nın desteği ile Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Rauf Nurettin Nişel başkanlığında hayata geçirildi.
Araştırmaya göre: Türk Böbrek Vakfı Diyaliz Merkezlerinde tedavi gören hastaların yaşam kalitelerine ilişkin algıları, Avrupa, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde tedavi gören diyaliz hastaların yaşam kalitelerine ilişkin algılarına göre daha yüksek olduğu ortaya konuldu.
Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi, İngilizce İşletme Bölümü Sayısal Yöntemler Anabilim Dalı bünyesinde Türk Böbrek Vakfı'nın destekleriyle gerçekleştirilen araştırma, Prof. Dr. Rauf Nurettin Nişel başkanlığında, Yrd. Doç. Dr. Ayşe Çınar, Araştırma Görevlisi Hüseyin Ekizler ve Marmara Üniversitesi'nin öğrencilerinin görev almasıyla hayata geçirildi.
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, 'Türk Böbrek Vakfı Diyaliz Merkezleri, başarılarını dünyada da kanıtladı' dedi.

200 milyar dolar getirebilir

Yabancılara konut ve gayrimenkul ürünü alımlarında verilmesi planlanan oturma izni ve vatandaşlık hakkı sektörde heyecan yarattı. Sektör temsilcileri, söz konusu düzenlemeyle Türkiye'ye girecek paranın 200 milyar doları bulabileceği görüşünde.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un Türkiye ekonomisinin canlanmasına katkıda bulunmak için yabancı yatırımcılara oturum izni ve vatandaşlık hakkı verilmesiyle ilgili yasal düzenlemeler konusunda hazırlık yaptıklarını açıklaması, gayrimenkul sektöründe memnuniyetle karşılandı.
Sektör temsilcileri, Türkiye'de belli bir miktarın üstünde meblağda gayrimenkul satın alarak, bunları 5 yıl süreyle elden çıkarmama kaydıyla tapularına kayıt şerhi düşenleri de kapsayan düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'nin yabancılara bu düzenlemelerle 2 milyon adet konut satma potansiyeli olduğunun altını çizen Ahmet Taş, 'Bu potansiyel ortalama 100 bin dolarlık gayrimenkullerin satıldığını düşündüğümüzde 200 milyar dolardır' dedi.

***
DİP EKSPRES

Yabancıların istihdamı bu hafta TBMM gündeminde


Meclis, Ramazan Bayramı nedeniyle bir hafta ara verdiği yoğun mesaisine devam edecek.
TBMM Genel Kurulunda bu hafta, yabancıların kayıt dışı çalışmalarının önlenmesi, yerli-yabancı işgücü dengesi kurularak nitelikli yabancı işgücünden de yararlanılmasını öngören Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı'nın görüşülmesi planlanıyor.
Tasarıya göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yabancı istihdam taleplerini almak, uluslararası işgücünün etkilerini izlemek üzere yabancı başvuru, değerlendirme ve izleme sistemi kuracak.
Sağlık ve eğitim hizmetlerinde çalışacak yabancıların çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde ön izin alınacak.
Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu oluşturulacak.
Türk soylu olduğu bildirilen, KKTC vatandaşı ve AB üyesi ülke vatandaşları ile bilimsel, kültürel, sanatsal veya sportif amaçla Türkiye'ye gelen başarılı yabancılar çalışma izni konusunda istisnalardan yararlanacak.
Bakanlar Kurulu, ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde yabancılara çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti verilmesini belirleyebilecek.