Geçen cuma Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Mesude Öneyin çağrısı ile Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güçbirliği ve İzmir Kadın Kuruluşları Birliği birleşenleri başkan ve temsilcileri olarak toplandık. Konu "Siyasette Kadın", konuk Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu idi. Kendisi İyi parti ikinci bölgeden İzmir milletvekili adayı. Kadın STK'ları ile bir araya gelmek istemiş. Oldukça kalabalık bir katılım oldu. Biz İzmirli kadınlar çok uzun yıllardır partilerin listelerinde İzmirli kadın milletvekili adaylarını yarı yarıya ve seçilebilir sıralarda niye göremediğimizi tartışır cevabını alamayız. Biliriz yaşadığımız ortamın ataerkil yapıda olduğunu, bununda siyasete yansıdığını fakat değişen pek bir şey olmaz. Listeyi yapanlarda bu yapı içinde kalınca bir kısır döngüdür gider. Her 8 Mart'ta kadınlar talep eder, temenniler, dilekler ama erkekler sonuca bağlarlar.

Kadınlar ya seçilemeyecek sıradadırlar, vitrin süsü gibi kullanılırlar ya da partilerin kadın kollarına yönlendirilirler; yetkisiz, seçme seçilme mekanizmalarında olmayan vitrin süsü. Söylemler hep aynıdır, kadın - erkek bileğinin hakkıyla seçilsin. Bunun neden olamayacağını herkes bilir. Burada açsam çok uzun haftalar alır. Kadın kotası için mazeret çoktur, yapan yoktur. Bu arada seçilmiş kadın milletvekillerini de biz İzmirli kadınlar, STK'ları İzmir'de göremeyiz. İstisnalar bile diyemiyorum, enine boyuna düşündükçe bir isimden veya iki isimden öteye gidemiyorum, haydi üç diyelim. Bir elin parmaklarını bile bulamıyorum.
***
Bizler çalışmaktan, umut etmekten asla vazgeçmiyoruz. Bu nedenle Sayın Şengül Hablemitoğlu ile buluşmamız çok önemli idi. Duygularımızı, düşündüklerimizi paylaştık dinledik.

Öncelikle kimdir Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu bir bakalım. Akademisyen yazar Prof. Dr. Hablemitoğlu 25 Eylül 1965 Ankara doğumlu ilk, orta, lise öğreniminden sonra Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Aile ve Tüketici Bilimleri Ana Bilim Dalında "Farklı Sosyo-Ekonomik düzeydeki yaşlı kadınların ekonomiye yönelik tutumları ve tüketim davranışları" tezi ile yüksek lisansını, "Kırsal ailede kadının iş modelleri ve kararlara katılım" tezi ile doktorasını yaptı.

1997'de ABD Purdue Üniversitesi'nde kadın çalışmaları programında konuk öğretim üyeliği, 1998 yılında doçent 2005 yılında profesör oldu. 2008 yılında Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde dekanlık görevlerinde bulundu. 2015'te bağımsız bir kuruluş olan Ankara Enstitüsü'nü kurdu, ulusal ve uluslararası bilimsel dergilerde aile sorunları toplumsal cinsiyet / kadın çalışmaları gerontoloji gençlik / ergenlik sosyal psikolojisi üzerine birçok makale, bildiri ve araştırmaları bulunmakta. Halen K. Kıbrıs Lefke Üniversitesi'nde sosyal hizmet bölüm başkanlığı görevini sürdürmekte.
***
Sevgili okuyucularım, çok inandığım bir deyiş var hepimizin bildiği; "Yaptıklarım, yapacaklarımın kanıtıdır". Bu muhteşem bilimsel geçmişin yanı sıra Şengül Hanım Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Necip Hablemitoğlu'nun eşi. Tüm Türkiye özellikle İzmir'in çok iyi tanıdığı Ankara'da bir suikasta kurban verdiğimiz Necip hocayı, kaybettiğimiz değerli İzmir kadını Avukat Ayla Selışık'ın başkanlığını yaptığı Kemalist Laikler Derneği olarak üniversitelerde organize ettiğimiz konferanslarda misafir etmiş yakından tanımıştık. Toplantının sonunda Şengül Hanım siyasete giriş nedenlerini, "Meral Hanıma karşı müthiş eşitsiz bir ortam var, kadın olarak üzerinde yaratılmaya çalışılan bu algı, biz kadınları da hedefliyor" diye açıklıyor. Devamla "Bir kadının başarısı diğer kadınların başarısını sağlar. Özellikle kadınlar ve çocuklara dair projelerde çalışacağım. Dezavantajlı kesimlerin sesi olacağım ve İzmirli olacağım" diyor. Kendi adıma benim için doğru kadın, umut oldu. Cuma günü İzmir'de doğan, inşallah İzmirli olacak, sesimiz olacak bu güzel kadın. Yolu açık olsun.