Proje, Viyana Üniversitesi psikoloji bölümü tarafından geliştirilen 2008 yılından bu yana 100'den fazla okulda uygulanan VISC programının ülkemize uyarlanan, akran zorbalığını önlemeye yönelik olarak Türkiye'de uygulanan kanıta dayalı ilk müdahale programıdır. Ege Üniversitesi çocuk ve ergen araştırmaları laboratuvarı direktörü Doç. Dr. Aysun Doğan, projeler koordinatörü Psk. Eda Keser ve muhteşem ekipleri tarafından araştırma konuları, akran zorbalığı, sanal zorbalık, arkadaşlık ilişkileri, ergenlik döneminde riskli davranışlar, göç ve uyum süreci, yetişkinliğe geçiş ve yetişkinlik kriterleri ebeveyn ve çocuk / ergen ilişkisi bilimsel çalışma konularını öğretmen eğitimleri, akran zorbalığı, sanal zorbalık, ergenlik döneminde gelişim, sosyal beceri geliştirme.

***

Ebeveyn eğitimleri; Etkili ebeveynlik, çocuk ve iletişim, gelişim özellikleri sınır koyma. Ayrıca bölüm danışmanlık faaliyetlerinde bilimsel proje yazma, uygulamalı gelişim psikolojisi, önleyici müdahale programları, eğitici yetiştirme programları. Tüm bu projelerde akademisyenlerin yanı sıra lisans ve lisansüstü öğrencileri de gönüllü olarak çalışıyor. Proje ile öğrencilerin sosyal ve iletişim becerilerini geliştirerek okullardaki saldırgan davranışları ve akran zorbalığını azaltmak tüm öğrencilerin okulda kendilerini güvende hissetmesini sağlamak amaçlanıyor. Geçen hafta Ege Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Sergi salonunda "Seyirci kalma, Arkadaşını koru" projesi sergisi açıldı. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ve Ege Innerwheel kulübü iş birliği ile hazırlanan serginin açılışına  Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, E.Ü. Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Aysun Doğan, akademisyenler, öğretmenler ile Buca Şerif Tikveşli İlkokulu öğrencileri ve aileleri, Ege Innerwheel Kulübü Başkanı İlgin Günöy, yönetim kurulu ve üyeleri katıldı.

***

Serginin açılışını yapan ve her çalışmayı izleyip bilgi alan Rektör Prof. Dr Necdet Budak, Milli Eğitim Bakanlığımız başta olmak üzere topluma örnek olan bu projede emeği geçen herkese teşekkür ederek üniversitelerin en önemli görevinin topluma önderlik edebilmek olduğunu söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı, Sivil Toplum Kuruluşları ve toplumla gerçekleştirdiğimiz başarılı iş birliğinin devamını diledi. Doç.Dr. Aysun Doğan; projenin amacı okullardaki "akran zorbalığı" davranışlarını önlemek şiddet olaylarını ortadan kaldırmak, çocukların sosyal ve iletişim becerilerini geliştirerek okullarda şiddeti önlemeyi amaçladıklarını anlattı. Proje boyunca duyguları tanıtmak, empati kurmak şiddet durumlarına karşı farklı davranış alternatifleri geliştirmek farklılıklarımızla bir arada yaşamak bu konuları çocuklarla oyun oynayarak rol canlandırma gibi çeşitli aktivitelerle işlediklerini. Toplam 8 haftadan oluşan projeyi bir dönem boyunca psikoloji bölümü Lisans öğrencileri ile yürütüldüğü için öğrencilerin alan çalışması, uygulamalı gelişim psikolojisi hakkında bilgi kazanımları olduğunu da anlattı.

***

Projede STK partneri olarak yer alan Ege Innerwheel, başta başkanımız İlgin Günöy, as başkanımız Zeynep Pamukçu, genel sekreterimiz Nesrin Boyacı, devamlılıkla üyelerimiz de zaman, zaman katıldılar. Sevgili okuyucularım, bu yıl 10 yaşına giren Ege Innerweel'in kurucu başkanı olarak 10'uncu yıl kutlamasında tüm projelerimizi anarken çocuğunun takdirlerini seyreden bir anne duyguları ile doluydum. Ancak VICS projesinde zaman zaman velilerle katıldığım eğitimlerde şimdiki eğitim ve öğretimlerde bizim zamanımızda ne kadar şanssız olduğumuzu düşündüm. Bugün şiddetin her türünün tırmandığı bir zamanda uygulanan bu projenin de ne kadar değerli olduğunu da. Ben de tüm emeği geçenlere minnet ve şükranlarımı ifade ederken, bizleri bu çalışmanın bir parçası yapan Başkanımız ve yönetim kuruluma teşekkür ediyorum daha çok okullarda yapılabilmesi dileklerimizle.