Geçtiğimiz yıllarda yayınladığı belgeler ile gündemde olan Wikileaks, Twitter hesabı ve resmi internet sitesinden açıklama yaparak     Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın herkesi nasıl dinlediğini ortaya çıkaran belgeler ile yine gündeme oturdu. Wikileaks, CIA'e yönelik 8 bin 761 belge yayınladı. "Vault 7" adı verilen belgelerde CIA'in geliştirdiği yazılımlar ile  İOS, Android, Windows işletim sistemlerine ve televizyonlara nasıl sızdığını açıkladı.
WikiLeaks 8 binin üzerinde belge yayınlamasına rağmen açıklanan belgelerin Vault 7'nin sadece % 1'ini oluşturduğunu açıkladı.

iPhone, android, Microsoft Windows ve akıllı televizyonlar takip edilebiliyor

"Vault 7"de yer alan "Year Zero" isimli 8,761 adet dokümana sahip ilk bölümünde ABD istihbaratının "küresel hack programı"nın kapsamı, yönü ve gücü ifşa ediliyor. CIA tarafından geliştirilen kötü niyetli yazılımlar, virüsler, truva atları ve "zero day" saldırıları ile global çaplı takip ve dinleme faaliyetlerinin yapıldığı belirtiliyor.

Independent'taki habere göre, CIA yazılım açıkları sayesinde iPhone ve androidlere sızabiliyor; uzaktan kontrol edebiliyor. WhatsApp, Telegram yazışmalarını da telefonlara sızdığı için izleyebiliyor, kameranın gördüğü her şeyi izleyebiliyor ve akıllı televizyonların çevresini dinleyebiliyor. Belgelerde Samsung marka akıllı televizyonların da bir mikrofon haline geldiği ve bu televizyonların kapalı olmadığı halde kapalı gibi göründüğü, bu sayede ise televizyonun bir dinleme aracına dönüşmüş olduğu belirtildi.

Yazılım hataları ve açıkları kullanılıyor

Belgelerde, CIA'in tespit ettiği güvenlik açıklarını fark etmemeleri için şirketlere bildirmediği ifade edildi. Bu nedenle söz konusu bilgilerin başka istihbarat şirketleri ve hacker'lar tarafından da kullanılabileceğine dikkat çekiliyor. Böyle hatalar, aralarında Apple, Google ve Microsoft'un da yer aldığı telefon ve bilgisayar yapan, dünyanın en büyük elektronik şirketlerinde bulunabiliyor. Ancak bu şirketler bu hataları tamir etme şansı bulamıyor; çünkü belgelere göre CIA bu hataları kullanmak için saklıyor.

Snowden: Belgeler gerçek görünüyor

Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) sırlarını ifşa eden eski istihbarat görevlisi Edward Snowden ise Twitter'dan yaptığı duyuruda hala belgeler üzerinde çalıştığını ancak program ve ofis isimleri ile şifreleme sistemlerinin belgelerin gerçek olduğuna yönelik bir işaret olduğunu söyledi. Açıklanan belgelerde CIA'in kullandığı bu kodlar yer almıyor.

CIA yetkililerinden henüz konuyla ilgili bir açıklama gelmedi. CIA sözcüsü Jonathan Liu belgelerin doğruluğu ve içeriği hakkında yorum yapmayacaklarını söyledi.