Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Arda Ermut, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'de yatırımcılarla yaptığı görüşmeleri değerlendirdi.
Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Arda Ermut, Türkiye'nin zor süreçleri atlatmasının ve darbe girişiminin ardından hızlı şekilde toparlanmasının yabancı yatırımcıları çok etkilediğini söyledi. Ermut, son aylarda Türkiye'nin yaşadığı gelişmelere işaret ederek, 'Rusya'yla olan süreç yeni çözümlendi, terör olayları ve darbe girişimi yaşandı. Buna rağmen Türkiye Cumhuriyeti hükümeti elindeki ajandada ne varsa yatırım ortamını iyileştirmek adına hepsini uygulayarak yerine getirdi. Yatırımcıların bundan çok etkilendiklerini gördük' dedi.

Türkiye dikkate aldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 30 Mart'ta ABD başkenti Washington ziyaretinde Fortune 100 listesindeki önemli Amerikan şirketlerinin İcra Kurulu Başkanlarıyla (CEO) toplantı yaptığını hatırlatan Ermut, söz konusu tarihten bu yana kısa bir süre geçmesine rağmen, yabancı yatırımcılar tarafından dile getirilen birçok noktanın Türkiye tarafından dikkate alınarak yatırım ortamıyla ilgili olumlu adımların atıldığını vurguladı. Yatırımcılar, Türkiye'nin teşvik sisteminin cömert olduğunu, ancak genelde vergi indirimine dayandığını ve yatırımlarının ilk etaptaki maliyetlerini çok düşürmediğini dile getirmişlerdi.
Yatırımcılar, yatırım maliyetlerini düşürmek lazım diyorlardı. Hükümet hemen bu konuda adımlar attı. İstikrar, halkın bu kadar demokrasiye sahip çıkması ve ülkenin global ve bölgesel şoklardan etkilenmemesi olarak değerlendiriliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika'nın en büyük şirketlerinden yaklaşık 30 tanesiyle bir araya geldi. Söz konusu şirketlerin 2 milyar dolarlık portföye ve 800 milyon dolarlık ciroya sahip olduğunu kaydedildi.
Türkiye'nin çekmeye çalıştığı ve 'green field' adı verilen yeni yatırımcıların, 5, 10, 30 yıl gibi uzun vadeli düşündükleri ve yatırım yapacakları ülkenin potansiyeli, genç nüfusu, yatırım ortamı ve siyasi istikrarı gibi kriterlere önem veriyorlar.
Bunlara bakıldığında, yatırımcıların 'Türkiye'nin geleceğinin sağlam ellerde olduğunu görüyorlar' deniliyor.
Ekonomik aktörler daha rasyoneller ve resmi daha doğru görüyorlar.
Bir yatırımcının Türkiye'de yatırımı varsa kendisinin Türkiye'deki gerçek durumu anlaması daha kolay oluyor. Ama, tamamen yeni tanıştığınız, Türkiye'ye hiç gelmemiş veya uzun süre önce gelmiş bir yatırımcıya Türkiye'yi anlatırken zorlanıyorsunuz.
Çünkü, bu tür yatırımcıların Türkiye'yi herhangi bir Ortadoğu ülkesi gibi görme eğilimi var, ülkemize dair yapılan algı operasyonuna inanmış olma ihtimali var. Eninde sonunda bunların aşılabileceği düşünülüyor.

Ünlüler şampiyonluk için yarıştı

Bodrum Açıkdeniz Yelken Kulübü ve Bodrum Marina Yacht Club tarafından Vodafone Red sponsorluğunda düzenlenen Vodafone Red Famous Cup Yelken Yarışları önceki gün start aldı.
İki gün süren yarışların ilk gününde ünlü isimler kıyasıya mücadele etti. Ünlü isimlerin profesyonel sporcularla birlikte yelken açtığı yarışta 30 teknenin yarışı oldukça heyecanlı geçti.
Bu yıl 11'incisi, yelken sporunu ve denizciliği sevdirmek amacıyla düzenlenen Vodafone Red Famous Cup Yelken Yarışları, renkli görüntülere sahne oldu.
30 teknenin 19 ünlü isimle birlikte yelken açtığı yarışların ilk etabında kıyasıya bir mücadele yaşandı.
Bu yıl da sanat, spor ve medya camiasının önde gelen isimlerini konuk eden organizasyona, Füsun Hattat, Elif Ece Uzun, Levent Özçelik, Pınar Aylin ve Süleyman Erbaykent, Mehmet Özener, Büşra Pekin, Ersin Korkut, Tanem Sivar Dirvana, Zeynep Beşerler, Zeynep Mansur, Fulya Zenginer, Kemal Uçar, Yonca Evcimik, Özlem Kaymaz, Billur Kalkavan, Gani Müjde, Belma Canciğer katıldı.
*- Ziraat Bankası1. Banka Seçildi
Ziraat Bankası, bu yıl 13.sü düzenlenen, 60 farklı ülkeden ve her sektörden 3 bin 800'ü aşkın adayın katıldığı, dünya çapında en kapsamlı ve saygın ödül platformlarından 2016 Stevie Uluslararası İş Ödülleri'nde dünyanın her yerinden yaklaşık 39 bin 000 kişinin oylarının değerlendirmesiyle belirlenen 'People's Choice' oylamasında Bankacılık kategorisinde en çok oyu alarak 'En Beğenilen ve Tercih Edilen' banka seçildi.
Yapılan oylama öncesinde Ziraat Bankası Stevie Uluslararası İş Ödülleri'nde 'Hep Birlikte Daha İleriye' sloganıyla başlattığı Dönüşüm Projesinde uyguladığı yöntem ve ulaştığı sonuçlar ile 'Yılın Şirketi – Bankacılık' kategorisinde gümüş ödül almaya hak kazanmıştı.
*- Faturalarınız yüzde 60 nasıl düşer?
Makine Mühendisi Güngör Kaya, serin havaların kendini hissettirmeye başladığı şu günlerde binalarda alınması gereken yalıtım tedbirleri hakkında uyarılarda bulundu.
Kaya, yaptığı açıklamasında binalarda gerçekleştirilecek basit ama önemli yalıtım tedbirleri sayesinde enerji ve doğalgaz faturalarında yüzde 50 ila yüzde 60 oranlarında tasarruf edebileceğine dikkat çekti.
Güngör Kaya, ülke genelindeki enerji tüketiminin büyük çoğunluğunun binaların ısıtması ve soğutmasında ortaya çıktığına dikkat çekti.
Kaya, 'Binalarda yapılacak basit yalıtım ile hem gereksiz enerji tüketimi ortadan kalkar hem de gerçekleştirilecek enerji tasarrufu sayesinde kabarık faturaların önüne geçilerek, önemli bir bütçe tasarrufu sağlanır' dedi.
Ülke genelinde 25 milyon civarında konut olduğu, bu rakamın sadece dörtte birinde ısı yalıtımının bulunduğu belirtildi.
Mevcut bu binaların yalıtımı, zamanında standartlara göre yapılmış olsaydı enerjide % 50 ila % 60 oranlarında tasarruf sağlamış olacaktık.

Paul Doany Türk Telekom'a CEO olarak dönüyor

Türk Telekom'da yeniden 'Paul Doany dönemi' başlıyor.
Rami Aslan'ın 1 Eylül'de Türk Telekom'un CEO'luk görevinden ayrılmasının ardından 'Yeni CEO kim olacak?' sorusuna yanıt aranıyordu ve bulundu.
Paul Doany, Türk Telekom'un özelleştirmesi sonrası şirkette, yönetim kurulu başkanlığı, genel müdürlük ve CEO'luk görevlerini yürütmüştü.
2005 yılında Türk Telekom yüzde 55 hissesinin blok olarak satılmasıyla özelleştirildikten sonra göreve getirilen Paul Doany, 2010 yılında Türk Telekom'daki CEO'luk görevinden ayrılmıştı.
Türk Telekom, bu ayrılığın ardından üst yönetim yapılanmasında Grup CEO ve Genel Müdür görevlerini yeniden birleştirmişti.
Yeniden yapılanma kapsamında, Türk Telekom yönetim kurulu üyesi ve Oger Telecom CEO'su olarak görev yapan Rami Aslan, Paul Doany zamanındaki yetkilerle 10 Aralık 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Türk Telekom CEO'su olarak atanmıştı.
Doany Türk Telekom'dan ayrılsa bile Türkiye ile bağı hiçbir zaman kopmadı. Dubai merkezli şirketi aracılığıyla Türk firmalarına önemli yatırımlar yaptı.
Tecrübeli işadamı, 2013 sonunda yaptığı açıklamada yatırım portföyünün yüzde 75'ini Türkiye'deki yatırımlarının oluşturduğunu söyledi.

Vatandaşlık için iki aşamalı plan

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'de yatırım yapacak yabancılara vatandaşlık verilmesine yönelik düzenlemeyle ilgili Bakanlar Kurulu kararı çıkaracaklarını belirterek, 'İki aşamalı bir geçiş düşünüyoruz. Önce Türkiye'de kalma izni verip bu süreçte kişinin kendisiyle ilgili olumsuz bir durumla karşılaşmaması halinde vatandaşlık vermeyi düşünüyoruz.' dedi.
Türkiye'de belli miktarda yatırım yapanlara vatandaşlık verilmesini öngören düzenlemeye ilişkin soru üzerine Elvan, bu konuda Bakanlar Kurulu kararı çıkaracaklarını ancak yatırımın limiti konusunda henüz karar vermediklerini söyledi.

Kredi kartı harcamalarında rekor

Banka ve kredi kartları ile ağustos ayında toplam 51,2 milyar liralık ödeme yapılırken, bu rakam tüm zamanların en yüksek seviyesine işaret etti.
Bankalararası Kart Merkezinin (BKM) ağustos ayı verilerinde göre, Türkiye'de 57,8 milyon kredi kartı ve 114 milyon da banka kartı olmak üzere 171,8 milyon adet kart bulunuyor.
Kredi kartı sayısı, bu yılın ağustos ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla değişmezken, banka kartı sayısında yüzde 2 artış görüldü.
Banka kartları ve kredi kartları ile ağustos ayında toplam 51,2 milyar liralık ödeme yapıldı.
Böylece hem kredi kartı hem de banka kartı bazında bugüne kadar gerçekleşen en yüksek ödeme tutarına ulaşıldı.
Söz konusu tutarın 46,7 milyar lirasında kredi kartları, 4,5 milyar lirasında ise banka kartları kullanıldı.


Şahenk'ten 100 milyon euroluk yatırım

Doğuş Grubu, Hırvatistan'daki yatırımlarına devam ediyor. Doğuş Grubu, Hyatt Hotels ile birlikte Hırvatistan'daki ilk Hyatt otelini açacak. Hyatt Reğency Zadar Maraska'nın 2019 baharında faaliyete geçmesi planlanıyor. Doğuş Grubu proje kapsamında 115 lüks rezidans ve restoran-kafeler de yapacak. Yatırımın toplam değeri 100 milyon euroyu aşıyor
Doğuş Grubu CEO'su Hüsnü Akhan, 'Hırvatistan'ın potansiyeline çok inanıyoruz. Bu nedenle yatırımlara devam ediyoruz. Maraska projesi Zadar şehri ve Doğuş Grubu için son derece övünülecek bir yatırım olacak' dedi.

*****

DİP EKSPRES

Tayland eski başbakanının cezası 1 milyar dolara indirildi


Tayland eski başbakanı Yingluch Shinawatra'nın döneminde başarısızlıkla sonuçlanın 'pirinç projesi' sebebiyle 8 milyar dolarlık tazminat cezası 1 milyar dolara indirildi. Tayland eski başbakanı Yingluck Shinawatra 2014 Mayıs darbesi öncesinde görevdeydi ve ulusal proje olarak başlattığı pirinç projesi ülkedeki siyasi ve politik sıkıntılardan dolayı başarısız oldu.
Proje ülkedeki pirinç üreticilerinin pirinçlerini piyasanın da üzerinde fiyatla alarak dünyadaki pirinç ihracat fiyatlarını belirlemek üzerineydi. Başarısızlıkla sonuçlanan ve darbe sonrası devam ettirilemeyen proje hem çiftçileri hem de hükümeti zarara uğrattı. Mahkeme Shinawatra'yı 8 milyar dolarlık tazminat ödemeye mahkum etti. Karara itiraz eden Shinawatra bağımsız bir komisyon kurulmasını ve tazminatın bu komisyon tarafından belirlenmesini talep etmişti. Tüm delilleri inceleyen komisyon eski başbakan Shinawatra'nın cezasını 8 milyar dolardan 1 milyar dolara indirdi.