Seçimler öncesinde içimize ferahlatacak, serin tutacak bir haber bekliyorduk ama şu ana kadar beklediğimiz olmadı. Genelde Hükümet, son vurucu hareketi seçim haftasında, yani birkaç gün kala açıklayıp, oy toplayacağı için umutla bekliyorduk. Hani şu kadar kişiye şu kadar para verilecek, şu kadar kişiye iş verilecek falan artık buna da Anadolu dili ile 'Hayvan terli yemi yemiyor!' diyerek yanıt verenlerin sayısı da az değil. Uzmanlar ne diyor?

İşte size bir örnek:
ABD merkezli Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) Prof. Daron Acemoğlu Türkiye ekonomisi için 'Mucize şekilde bir çıkış mümkün değil' diyor. Acemoğlu, 'Şu anda ekonominin negatife girmesi engellenemez boyutta. Mucize şekilde bir çıkış mümkün değil. Eğitim düzeyinin yeniden yüksek kaliteye gelmesi kolay olmayacaktır. Umarım sistemik krizi görmeyiz. Ama bazı şirketlerin batması işsizliğin artmasının önünü kapatamayacağız' dedi.

Önce Acemoğlu'nun değerlendirmelerinden bazı satır başlarını vereyim sonra güncele döneyim:
- Şu anda yaşadığımız problemler daha önceden birikmiş olan dengesizliklerin bir sonucu.
Üretkenliğe bağlı olmayan büyümenin sonucu
-  Kaliteli büyüme yok!
Büyüme odakları yanlış taraflarda.
Türkiye'nin son 10 yıldaki büyümesi üretkenliğe dayalı olmadı. Özellikle inşaat sektörü ve tüketim üzerinden gelen bir büyüme. Böyle büyümeler genelikle dengesizlikler yaratıyor.
- Bu dengesizlikleri göz önünde bulundurmadan sorunları son günlerin ya da yabancı yatırımcının gelmemesine bağlamak doğru değil. 10 yıllık para politikalarının kötü sonucunu görüyoruz.
Peki  ne yapılmalı?
- TL'nin değer kaybını durdurmak lazım. Enflasyon kontrol altında tutulmalı. Türk ekonomisinin yapısını çok kapsamlı düşünerek doğru yatırımı nasıl arttıracağımızı düşünmek lazım.
- Türkiye demokrasisi 15 Temmuz döneminde önemli bir sınav geçti. Ama arkasından gelen OHAL demokrasisinin derinliğini kaybetmesine neden oldu.
Korku kutuplaşma özgürlüklerin azalması politikacıların üzerinde olan denetlemeninin etkisini kaybetmesi...
OHAL tüm gücü tek elde topluyor.
Ekonomist Acemoğlu'na göre 'sağlıksız' büyüyoruz: 2019'da da kriz riski var. Totaliterliğe gidildiği için ekonomik patlamadan korkuluyor. Sonuç olarak, durum çok acil düzeltmek için çok az vaktimiz var!
Daron Acemoğlu ekonomi için karamsar olduğunu söylemiş ve 'Mucize çıkış yok şirketler batacak, işsizlik artacak!' gibi kötü bir kehanette bulunmuştu. Gülenler oldu ama umutlarını AKP'ye ve bazı kişilere bağlayan dev şirketlerin düştükleri hali bilmeyenimiz, duymayanımız yok...
Herhalde düzlüğe çıkabilmek için üzerimizdeki ağırlıkları atmamız gerekecek bunu da 25 Haziran'la birlikte göstereceğimizi sanıyorum....
Gidişattan memnun muyuz, değil miyiz?
Yakında göreceğiz...

DİP EKSPRES

Ortak paydada anlaşsınlar!

Sosyal medyada mutlaka görmüşsünüzdür, hayvanlara yapılan zulmü. Hepimiz, özellikle son günlerde artan hayvana şiddet ve istismar olaylarını üzüntü ve öfkeyle takip ediyoruz. 2004 yılında TBMM tarafından kabul edilen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun Kabahatler Kanunu kapsamında olmasından dolayı hayvana şiddet ve istismarın karşılığının sadece idari para cezası olması, bu insanlık dışı canice eylemlerin önünü kesmemekte, verilen cezalar toplumun tüm kesimleri tarafından yetersiz bulunuyor.
Dünyamızı paylaştığımız hayvan dostlarımıza karşı işlenen suçların TCK kapsamında değerlendirilebilmesi ve hayvanlara karşı kötü muamele, psikolojik-fiziksel şiddet içeren, cinsel istismar, dövüş, zehirleme vb. gibi eylemlerin gerektiği şekilde ve sahipli-sahipsiz hayvan ayrımı olmaksızın, görevini kötüye kullanan yerel yönetimler de dahil olmak üzere cezalandırılması için gereken değişikliğin ivedilikle yapılmasını seçimler öncesinde tüm partilerimizden ortak deklarasyonla  istiyoruz.