Vikipedi'nin kurucusu Jimmy Wales'in sahte ve yalan haberler ile savaşmayı amaçladığı yeni sitesi Wikitribune haziran ayında yayın hayatına başlıyor. Profesyonel gazetecilerin ve gönüllüler ordusunun yan yana çalışacağı bu oluşumun gelir kaynağı ise destekçilerin bağışları.

Şu ana kadar 3 profesyonel gazeteciyi işe alan Wikitribune'ün hedefi eğer bağış kampanyası başarılı olursa toplamda 10 profesyonel gazeteciyi işe almak. Şu ana kadar Wikitribune'e destek olan kişi sayısı ise yaklaşık olarak 7000 kişi. 2 günde 7000 bağışçı sayısına ulaşan Wikitribune hedefine ulaşacak gibi görünüyor.



Wikitribune'ü "Halk İçin Halkın Haberleri" olarak tanımlayan Jimmy Wales, profesyonel gazetecilerin ve vatandaş gazetecilerin yan yana çalıştıkları ve oluşturulan haberin yazılması, düzenlenmesi ve güncellenmesinde gazetecilerin ve halkın eşit haklara sahip olmasının ve haberlerin doğruluğunun büyük bir topluluk tarafından kontrol edilmesinin bir ilk olacağını söyledi. Wikitribune'e bağış yapan destekçiler ise yayınlanacak olan konuların belirlenmesinde söz sahibi olacaklar ve araştırılmasını istedikleri konular için tavsiyede bulunabilecekler.

Yayınlanan haberlerde tamamen şeffalığın ön planda olacağı Wikitribune'de yayınlanan haberler ile ilgili tüm kaynaklar (deşifre metinler, röportajlar, videolar) okuyucular ile paylaşılacak. Siteye erişim ve yayınlanan haberleri paylaşmak Vikipedi'de olduğu gibi ücretsiz olacak.


Jimmy Wales kimdir?


2001 yılında  Larry Sanger ile birlikte Vikipedi'yi kuran Jimmy Wales daha sonra Vikipedi'yi 2003 yılında kurmuş olduğu Wikimedia Vakfı'na devretmişti.
 

Google'dan radikal karar





Google'da trend analisti olarak çalışan John Mueller'in bir twitter kullanıcısına verdiği cevapta, yeniden yayınlanan haberlerin artık Google tarafından indekslenmeyeceğini söyledi. Peki bu ne anlama geliyor?

Eğer Google indeksleme ile ilgili algoritmasında bu değişikliği yaparsa dünyada ve Türkiye'de birçok haber sitesi bu değişiklikten etkilenecek. Haber sitelerinin birçoğu sitelerindeki haberleri üye oldukları haber ajanslarından sağlıyorlar ve yayınlıyorlar. Bu şekilde aynı içeriğe sahip yüzlerce site oluşuyor. Eğer Google bu değişikliği yürürlüğe sokarsa aynı içeriği kullanan bu siteler artık Google aramalarda ve Google haberlerde yer almayacak. Bu karar haber sitelerinin ziyaretçi sayısının düşmesine ve haber ajansı üyeliklerinin iptallerinin artmasına sebep olacak.