Yazıma 'Allah yardımcımız olsun!' demekle başlamak istiyorum...
Yani gelişmeler bizi bu hale getirdi. Son mazot ve akaryakıt zamlarından sonra, Maliye Bakanı Naci Ağbal, binek otomobil MTV'sinin 2018'de yüzde 40 artacağını açıkladı. 2018 bütçesinin kolay bir bütçe olmadığını söyleyen Ağbal, 'Bütçe disiplinine kararlılıkla devam ettiğimizi özellikle belirtmek isterim. Yılsonu bütçe açığını yüzde 2 seviyesinde tutuyor olmamız son derece önemli. Bu yıl bütçe açığının 61 milyar TL'nin daha da altında kalabileceğini düşünüyorum. KGF uygulamalarının bütçeye yansımaları devam edecek' diye konuştu.
Yeni cep yakıcı vergiler gelirken, yandaşlar ise gelişmeleri şöyle verdiler:
'13 bin dolar milli gelirler Zenginler Ligine' çıkıyoruz.
Merak ediyorum;
Yandaşların söyledikleri gibi 'Türkiye Zenginler Kulübü'ne girince' acaba bağcının, pamukçunun, fındıkçının, zeytincinin yani üreticinin, çiftçinin olduğu gibi esnafın, emeklinin mali sorunları çözülecek mi?
Ayçiçekleri ellerinde kalan binlerce üretici ne yapacak?
Birlikte şarkılar, türküler söyleyecek miyiz?

Tasarrufu göreceğiz!

Yine merak ediyorum:
Ağbal, bu sene ekonomiyi büyüme ivmesine sokmak için alınan tedbirlerin maliyetinin 11 milyar TL olduğunu bildirerek, 'Artan kamu harcamaları üzerinde tasarruf yapmak istiyoruz' dedi.
Torba yasasından da söz etti...
Bildik bileli hep aynı sözleri dinliyoruz ama kamuda hiç tasarruf yapıldığını gördünüz mü?
Örneğin resmi araçların motorlarının durduğunu, binalarda gündüz gözüyle yanan lambalara 'püf' denildiğini, sıcakta kaloriferlerin, klimaların söndürüldüğünü duydunuz mu?
Makam araçlarının, şoförlerin şahsi alışverişler için kullanılmadığına tanık oldunuz mu?
Bu soruları çoğaltabiliriz, yanıtlarını da kendiniz çevrenizden verin...
Ha sahi şu anda aklıma geldi:
Kurumlar vergisinde bazı düzenlemeler yapılıyar. Finansal sektörüne dair kurumlar vergisi oranını yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkarılıyor. Bu arada bazılarına yani yandaşlara iyi, mal sahiplerine i se üzücü bir haberi de paylaşmak istiyorum:
Şirketlerin iki yıldan fazla elde tuttuğu gayrimenkulleri elden çıkarmaları halinde yüzde 75 kazanç istisna oranını yüzde 50'ye düşürülüyor. Gelir vergisi tarifesinde bir değişikliğe gidiliyor. Ücret değişikliği  üç ay sonra 2018'den itibaren geçerli olacak.
Tarifede yapılani değişiklik üçüncü diliminde gelirler için uygulanan yüzde 27 oranı yüzde 30'a çıkarılıyor. Makaronda da belirli bir tutarda maktu özel tüketim vergisi getiriliyor. Yine yandaşlara bir müjde:
Tarımsal amaçlı kullanılan arazilerin kullanıcısına satışına imkan sağlanıyor. Bu konuda çevrecilerin, ziraatçıların önümüzdeki günlerde önemli açıklamalar yapacaklarını düşünüyorum. Tarımsal alanlar böylece el değiştirecek, atalardan kalan toprakların yeni sahipleri olacak. Türkiye Şeker fabrikaları başta olmak üzere, birçok devlet kuruluşu da özelleştirilecek,
Yani satılacak...
Ama iyi haber.
Kamuya alınacak personel sayısının 74 bin olduğunu ifade edildi. Ama bunlar kimler olacak, sizler bizler mi, yoksa 'özel' kişiler mi?
Milletvekillerinin 'Kart hamili yakınımdır' denilen kişiler mi?
Şunu da belirteyim:
Bazı sektörlerde uygulanan vergi indirimlerinin sürüp sürmeyeceği konusuna değinen Ağbal, 'Tüketim canlı gidiyor, dolayısıyla geçici nitelikte olan bu vergi indirimlerinin eylül ayında sonlandırılması gerektiğini görüyoruz. Bu sektörlerde uyguladığımız geçici vergi indirimlerinin devam etmemesi konusunda hükümet olarak kararımız var, 30 Eylül'de sonlanacak.'
Yani bazılarının ellerindeki imkâna da el sallanıyor...
'Yar saçların lüle lüle...' şarkısı söyleniyor, bunların arkasından...
Şimdi Amerika'ya gidiyorum...

Trump vergilerde büyük indirim yapıyor

Başkan Donald Trump, Amerikan vergi sisteminde önemli değişiklikler öngören vergi reform tasarısını açıkladı. Plan temelde kurumlar vergisi ile zengin ve orta sınıftan alınan vergileri azaltmayı hedefliyor. Bu arada orta sınıf ailelerin yararlandığı konut kredisi vergi teşviğiyle hayır kurumlarına yapılan bağışların vergilerden düşülmesi gibi eski sisteme ait avantajlar bu reform paketinde değişikliğe uğramadan aynı şekilde korunuyor.
Başkan Trump, bunun ülke tarihindeki en büyük vergi kesintisi planı olacağını söyledi. Plan, kurumlar vergisi oranının yüzde 35'den 20'ye indirilmesini öngörüyor. Bu, Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler tarafından uzun süredir desteklenen bir hedef. Plan Amerikan şirketlerinin yurt dışı kazançlarından bir seferlik vergi alınması önerisini de içeriyor. Şahsi gelir vergisi sınıflandırmaları yediden üçe indirilecek ve Çocuk Vergisi Kredisi'nden yararlananların sayısı arttırılacak. Çocuk başına bin dolar olan kredi daha yüksek gelirli aileler de alabilecek. Plana göre veraset vergisi ve alternatif minimum vergi yönteminin kaldırılmasından daha çok yüksek gelirli aileler faydalanacak.

Reformlara ve sıkı para politikasına devam

Bu arada Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek OVP ipuçlarını IFS'17'de verdi...
Finansal teknolojiler ve risk yönetiminin ele alındığı 8. İstanbul Finans Zirvesi (IFS 2017) başladı. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, öğle saatlerinde açıklanacak olan 3 yıllık OVP ile ilgili ipuçlarını burada verdi ve reformlara ve sıkı para politikasına devam edileceğini söyledi. Şimşek, Türkiye ekonomisinin küresel ekonomiye entegre olmaya devam edeceğinin de altını çizdi.  IFS Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Yülek, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ve İstanbul Valisi Vasip Şahin'in ardından kürsüye gelen Şimşek, siyasal istikrar sorununu çözen Türkiye'nin bundan sonra reformları daha hızlı yaparak sonuç alacağını anlattı.

Tehdit altında

Zirvenin açılış konuşmasını yapan IFS Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Yülek, digital para uygulamalarının dünya çapında yayıldığını belirterek, bu trendin her ülkenin para basma yetkisine sahip Merkez Bankaları'nın pozisyonunu tehdit ettiğini söyledi. Dünyanın her yerinde geçerli digital para uygulamalarının ve Merkez Bankaları dışındaki yapıların para basmasının finansal istikrarı nasıl etkileyeceğinin ele alınacağı zirvede söz alan Halk Bankası Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Osman Arslan banka olarak gelişen teknolojiye uyumlu olarak finansal teknolojilere daha fazla yatırım yapacaklarını söyledi.
Zirve daha sonra Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin'in moderatörlüğünde Bankacılar oturumu ile devam etti. Oturuma, Denizbank CEO'Hakan Ateş, Pasha Bank Yönetim Kurulu Başkanı Taleh Kazimov, Garanti BBVA Baş Ekonomisti Dr. Alvaro Ortiz ve Vakıfbank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan katıldılar. Zirve'nin öğleden sonraki bölümü Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin konuşmasıyla devam etti.

Yaz saatine devam!

Bu arada yine karamsarlığa düşeceğimiz bir haberi vereyim:
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak Enerji Verimliliği Ödül Töreni'nde konuştu. Yaz saati uygulaması ile ilgili açıklama yapan Albayrak,'Enerji tasarrufu sağlıyor. Uygulama aynı istikamette devam edecek'  dedi.

Karsan'dan Salihli'ye Jest!

Geliştirdiği toplu taşıma sistemleriyle şehirlere modern çözümler sunan Karsan, yurtiçi teslimatlarına bir yenisini daha ekledi. 50'nci yılını geride bırakan Karsan, son olarak Manisa'nın Salihli İlçesi'ne 43 adet 6 metrelik Jest otobüs teslimatı gerçekleştirdi. Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin il genelinde başlattığı toplu ulaşımda dönüşüm projesi kapsamında Salihli Kent Meydanı'nda gerçekleştirilen teslim törenine, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçınkaya, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Karsan Otomotiv Türkiye Satış Müdürü Kaan Erkırtay ve Karsan bayisi Atalay Otomotiv'in yetkilileri İsmet Atalay ve Ali Rıza Atalay katıldı.

If Weddıng Fashıon İzmir'de altın yıl

İzmir'i moda ve tasarımın başkentine dönüştüren IF Wedding Fashion İzmir 2018 – Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı, 12. kez kapılarını tüm dünyaya açmaya hazırlanıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) partnerliğinde gerçekleştirilen IF Wedding Fashion İzmir 2018, katılım ve ziyaretçi açısından bu yıl 'altın yıl'ı yaşayacak.
 
 
***-
 
DİP EKSPRES

İzmirli bloggerlara tanıttı
 

İzmir'in 69 yıllık köklü ilaç firması Şanlı İlaç, mevcut reçetesiz ilaç ve geleneksel bitkisel tıbbi ürünler gruplarına yeni eklediği bitkisel kaynaklı kişisel bakım ürünleri markası Mediwell' i İzmir'li bloggerlara tanıttı.
Şanlı İlaç'ın Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikasında gerçekleşen aktiviteye 25 güzellik bloggerı katıldı.
Bloggerlar bitkisel kaynaklı, paraben ve sentetik koruyucu içermeyen Mediwell marka el, ayak, topuk ve dudak kremlerini deneme imkanı buldu.
Sonrasında kendilerine ilaç üretim kültürü ile üretilen Mediwell ürünleri ve içerikleri ile ilgili sunum yapıldı. Ayrıca paraben ve diğer zararlı koruyucularla ilgili ayrıntılı bilgi aktarıldı.
Şanlı İlaç Pazarlama Müdürü Işık Erakkaya 1948 yılından bu yana % 100 Türk sermayeli olarak halk sağlığına hizmet eden Şanlı İlaç'ın amiral gemisi ürünü Şanlı Kapsikumlu Yakısı,  halk arasındaki adıyla aslanlı yakısından ilham alarak son zamanlarda giderek yaygınlaşan bitkisel kaynaklı ürünleri geçmişte ilk fark eden firmalardan biri olduğunu,  köklü geçmişinin üzerine ISO 9001 ve 13485 belgeli ve GMP sertifikalı ilaç fabrikası ile üretim teknolojisi ve istihdama yaptığı yatırımlarla yüzünü geleceğe döndüğünü ve tüketici trendlerini yakalayan yeni ürünleriyle çağa ayak uydurduğunu bildirdi.