Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanuna geçici madde eklenerek, yasal süre içinde başvuruda bulunmayanlar ile ödeme sürelerini karıştıran mükelleflere yeniden başvuru imkanı getirildi. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanuna geçici madde eklendi.
Buna göre, alacakların yeniden yapılandırılmasında vergi incelemesi ve tarhiyat aşamasında bulunanlardan, gerek 30 günlük yasal süre içinde başvuruda bulunmayan gerekse ödeme sürelerini karıştıran mükelleflere, kanunun yürürlüğe girdiği ayın sonuna kadar yeniden başvuruda bulunabilme imkânı getirildi.
Bu başvurular üzerine yapılandırılan alacakların ilk taksidi, ihbarnamenin tebliğini izleyen ayda ödenecek.

Yok böyle yatırım

İzmir'in vergi rekortmenleri arasında yer alan Levent Uşkay, Ege'nin turizm başkenti Çeşme'nin en değerli bölgesi Ayasaranda'ya konut ya da otel yerine 'yeşil' yatırım yaptı, 100 dönümlük alana 4000 zeytin ağacı dikti, bir de zeytin sıkım tesisi kurdu. İlk iki ayda 250 ton zeytinden elde edilen ürünlerin de tamamı satıldı. 
Uşkay, 'Bana neden otel yapmadın diye soruyorlar. Otel 3 ay hizmet verir zeytin 12 ay. Cevabı bu kadar basit' dedi.

Poyraz, yeni bağlantılarla döndü 

Poyraz Zeytinyağları Dış Ticaret Müdürü Cem Demirci, dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip Çin'in Shanghai kentinde 7 – 9 Kasım 2016 tarihleri arasında düzenlenen FHC China 2016 Gıda Fuarı'nda çok önemli iki bayilik anlaşması imzaladıklarını bildirdi. Son yıllarda Çin'in dışa açılım politikalarının sonucu olarak yeme içme konusunda da değişime gittiklerinin altını çizen Cem Demirci, oluşan sağlıklı beslenme kültürünün yayılmasıyla birlikte zeytinyağına karşı yüksek bir talep oluşturduklarını ve Akdeniz mutfağına ilgi duymaya başladıklarını söyledi.

Otomobillerde yeni ÖTV yasası 

Motorlu taşıtların ÖTV oranlarını çeşitli kriterlere göre yeniden belirlemeye yönelik, Bakanlar Kuruluna yetki verilmesi, alacakların yapılandırılmasında başvuru süresinin uzatılması düzenlemelerini de içeren 'Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı', TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Altın istikrar kazandı

Altın, yatırımcıların altın destekli exchange traded fonları (ETF) yoluyla satışlarının devam etmesine karşın, ABD seçimlerinin ardından gerçekleşen dalgalanmanın ardından istikrar kazandı ve haftayı fazla değişiklik göstermeden kapatmaya yöneldi.
Spot altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,228.19 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 10:32'de 1,227.41 dolara geldi. 
Altındaki sert düşüş, Trump'ın seçilmesi durumunda ralli yapacağı şeklindeki beklentilerin aksine gerçekleşti ve yeni başkanın mali teşvikleri artıracağı ve vergileri düşüreceğine ilişkin vaatleri ABD'de faizin artırılacağına ilişkin beklentilerin güçlenmesine neden oldu. 

Dolar 4 yılın en hızlı çıkışını yaptı

Dolar, daha güçlü ABD ekonomik veri tahminlerinin Trump zaferiyle gelen hızlanmayı artırmasıyla, euro karşısında 2012'den bu yana gerçekleştirdiği en uzun kazançlarını genişletti.
Dolar göstergesi, St. Louis Fed başkanı Bullard'ın ekonominin Trump politikalarının ekonomiyi orta vadede teşvik edeceği açıklamasıyla, Şubat'tan bu yana olan en yüksek seviyesine ulaştı. 
Dolar, Trump'ın mali harcamaları artıracağı ve vergi indirimine gideceği vaatlerinin büyümeyi ve enflasyonu artıracağı spekülasyonuna bağlı olarak 8 Kasım seçimlerinden beri artış göstermekte. 


Krediler durma noktasına geldi

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yıl başından bu yana yavaşlama eğiliminde olan kredi büyümesinin darbe girişiminin de etkisiyle üçüncü çeyrekte reel bazda durma noktasına gelirken, mevduatta büyüme de yavaşladığını belirtti.
TBB tarafından yayımlanan bankacılık sektörü Temmuz-Eylül dönemi gelişmeleri raporunda toplam kredilerin Eylül sonunda bir yıl öncesine kıyasla yüzde 9 arttığı, ancak sabit fiyatlarla artışın yüzde 1'de kaldığını belirtildi.
Toplam kredilerin yüzde 27'sini oluşturan bireysel kredilerde büyüme Eylül itibariyle yüzde 7'de kalırken, kurumsal kredilerdeki büyüme yüzde 11.3 oldu.
Takipteki alacakların toplam kredilere oranı bir yıl öncesine kıyasla 0.4 yüzde puan artarak yüzde 3.4'e yükselirken, kurumsal kredilerde bu oran yüzde 2.9, bireyselde kredi kartlarının etkisiyle yüzde 4.5 oldu.

Git gide hastalanıyoruz

Sağlık harcamaları, 2015 yılında yüzde 10,4 oranında artarak, 104 milyar 568 milyon TL'ye ulaştı. Cari sağlık harcamasının toplam sağlık harcaması içindeki payı, 2014 yılında yüzde 93,8 iken, 2015 yılında yüzde 92,6 oldu.
Toplam sağlık harcamasının gayri safi yurtiçi hasılaya oranı, 2015 yılında bir önceki yıla göre değişmeyerek yüzde 5,4 seviyesinde kaldı. 
Genel devlet sağlık harcamasının GSHY'ye oranı ise, bir önceki yıla göre değişmeyerek yüzde 4,2 olarak gerçekleşti.

694 bin ton inek sütü toplandı 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı Eylül ayı 'Süt ve Süt Ürünleri Üretimi İstatistik Verilerini' açıkladı. Ticari süt işletmelerince Eylül ayında 694 bin 760 ton inek sütü toplandığını belirtti. 
Toplanan inek sütü miktarı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 arttığı belirlendi. 
Eylül ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 115 bin 524 ton olarak gerçekleştiğini ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,5 artış gösterdiğini ifade etti. İnek peyniri üretimi 49 bin 683 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüze 0,8 arttığını ifade edildi.
Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise geçen seneye oranla yüzde 9,7 artış gösterdi ve bin 443 ton üretimi gerçekleştirildi.
Yoğurt üretiminin ise 2015 yılı Eylül ayından itibaren yüzde 9,7 artış gösterdiği saptandı. 

Ödülü'nü İzmir'e getirdi

Dünyada ilk baskılı ayakkabı üreticisi olan Kök-N Tasarım ve Danışmanlık Ltd. Şti. kuruluşunun 10. yılında başarısını anlamlı bir ödülle taçlandırdı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Ekonomi Bakanlığı ile ortak gerçekleştirilen İhracat Zirvesi 2016'da bu yıl ilk defa verilen 'İhracatın Gizli Şampiyonları' kategorisinde E-ihracat ödülüne layık görüldü.
İhracat Zirvesi'nde Dogo Store adına ödülü Genel Müdür Gökçe Peksarı aldı.
Peksarı, 'Bundan 10 yıl önce dünyayla rekabet etme vizyonuyla yola çıktık. Üretim standartlarımız, tasarıma bakış açımız, altyapı hazırlıklarımız hep bu yönde oldu. On-line başlayan operasyonumuz bugün bambaşka bir noktaya geldi. Artık Kuzey Amerika, Avrupa ve Ortadoğu pazarlarında tüketiciyle mağazalarımızda buluşuyor, Türk kimliğini dünyada tasarımla temsil etmekten ve hayranlık dolu bakışlardan gurur duyuyoruz.' dedi.

Güneş enerjisi sektörü İklim Zirvesi'nde 

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin 22. Taraflar Konferansı (COP22) Fas'ın Marakeş şehrinde devam ediyor. 
Marakeş İklim Zirvesi'nde bir yandan 4 Kasım'da yürürlüğe giren Paris Anlaşması'nın uygulama dönemine ilişkin ilkeler müzakere edilirken diğer yandan da enerji sektöründe dönüşümün çerçevesi ortaya koyuluyor.
Zirvede Türkiye'nin güneş enerjisi sektörünü Günder temsil ediyor. GÜNDER düzenlediği yan etkinlikler ve yabancı heyetlerle görüşmelerinde Türkiye'nin güneş enerjisinin gelişimi için sahip olduğu teknik ve ekonomik potansiyeli ortaya koyuyor. 
Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerinin artırılması için güneş enerjisinin çok büyük bir fırsat sunduğunu olduğunu belirten Günder Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu'na göre Avrupa'nın güneş enerjisi potansiyeli açısından en zengin ülkesi olan Türkiye'nin düşük karbonlu ekonomiye geçişinin anahtarı güneşte.

Fransızlar geliyor

Fransa merkezli mühendislik ve teknoloji danışmanlığı şirketi AKKA Technologies, birçok uluslararası yatırımcının temkinli davranmayı tercih ettiği bir dönemde, Türkiye'deki yatırımlarını 'hizmet ve Ar-Ge ihracatı' hedefiyle genişletme kararı aldı. 
Şirket, hükümetin uygulamaya koyduğu Ar-Ge ve yatırım teşviklerinden yararlanarak Türkiye'de bir 'prototip atölyesi' ve 'elektromanyetik laboratuvarı - EmC Lab' kurmayı planlıyor.
AKKA Technologies Türkiye Ülke Müdürü İhsan Sürmeli, düşüncenin kısa zamanda gerçekleştirileceğini belirtti.

Et üretimi artıyor, ithalata gerek yok

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, et üretiminin arttığını, et ithalatına gerek olmadığını bildirerek, 'Eylül ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde kırmızı et üretimi 1,2 milyon tona dayandı. Bu yılın Temmuz-Eylül döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre sığır eti üretimi yüzde 5,1, toplam kırmızı et üretimi yüzde 3,8 arttı. Geçen yıl 380 bin 162 ton olan üçüncü çeyrek kırmızı et üretimi, bu yıl 394 bin 665 tona çıktı' dedi.
Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2015 yılı ilk çeyreğinde 210 bin 475 ton olan kırmızı et üretiminin, ikinci çeyrekte 261 bin 871, üçüncü çeyrekte Kurban Bayramı'nın etkisiyle 380 bin 162'ye yükseldiğini, dördüncü dönemde 296 bin 754 ton olarak gerçekleştiğini, yılın tamamında 1 milyon 149 bin 262 tonu bulduğunu belirtti.

BIST'in Tek Demir Çelik Şirketi

Erdemir Grubu'nun amiral gemisi olan Ereğli Demir Çelik, BIST'in sürdürülebilirlik endeksinde yer alan tek demir çelik şirketi oldu.
Tüm faaliyetlerinde sürdürülebilirliği ve kalıcı değer üretmeyi temel alan Erdemir Grubu'nun ana şirketi Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş (Erdemir), ikinci kez Borsa İstanbul'un (BIST) Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer aldı. 
Erdemir'in BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer almasını değerlendiren Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, dünya klasında şirket olma hedefi doğrultusunda çalışan Erdemir Grubu'nun, sürdürülebilirlik yaklaşımını üretim yolculuğunun tüm süreçlerine entegre ettiğini belirterek bugünün ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarına duyarlı bir yapıyla devam ettiklerine dikkat çekti. 
Ali Pandır, şirketlerinin BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde kalıcı olarak yer almasını hedeflediklerini söyledi. 

Toyota Plaza Borovalı'da C-HR tanıtımı

Türkiye'de üretilen ve tüm dünyanın merakla beklediği crossover segmentinin benzersiz aracı Toyota C-HR, bazı Avrupa ülkeleriyle eş zamanlı olarak Türkiye'de de ilk kez Toyota Plazalarda beğenilere sunuldu. 
SUV sınıfına özgü güçlü duruşu hatchback otomobillerin sürüş dinamizmiyle harmanlayan Toyota C-HR için İzmir Toyota Plaza Borovalı'da 'ilk gösterim ve tanışma' töreni düzenlendi. 
Eşsiz tasarımı, donanım ve teknolojik özelliklerinin yanında Toyota'nın yeni dizayn anlayışının da ilk ipuçlarını veren Toyota C-HR büyük hayranlık topladı. 
Toyota Plaza Borovalı Genel Müdürü Gün Arsan, Toyota'nın hedefini 'Türkiye halkı için de en iyi otomobilleri üretmek ve Türkiye'nin en sevilen markası olmak' olduğunu kaydetti. 

Bade'de yeni lezzetler

Eski bankacı Ferhan Yakın tarafından Gündoğdu Meydanı'nda açılan BADE Restoran, klasik restoranlardan farklı olan zengin mezeleri, balık ara sıcağı alternatifleri ve taze balık çeşitlerinin yanısıra müşterilerinden gelen talep üzerine et ve sakatat spesiyallerini de menüsüne ekledi.

Barçın, Tire'de mağaza açtı 

Türkiye'de spor giyim sektörünün İzmirli güçlü markası Barçın Spor 4. Franchising mağazasını Tire'de hizmete açtı.
türkiye genelinde 35. Franchising olarak 4. Mağazasını Tire'de açan Barçın Spor istikrarlı büyümesini sürdürüyor. 
Tireli yatırımcı Barış Ceylan tarafından açılan 250 metrekare alana sahip mağazada, Adidas, Nike, Puma, Reebok, Lotto, Cat, Lacoste, Speedo gibi markaların en son teknolojiye sahip ürünleri Tireli spor giyim sevenlerle buluşacak. 
Açılışa katılan Barçın Spor Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Barçın, marka olarak Türkiye'nin bir çok noktasından franchising talebi aldıklarını ve önümüzdeki iki yıl içerisinde franchising mağazalarını onbeşe çıkaracaklarını vurguladı. 

Hayaller gerçeğe dönüşecek!

Öğrencilerini çağın gereklerine uygun olarak teknolojik donanımla geleceğe hazırlayan Özel İzmir Amerikan Koleji'nde uluslararası standartlarda bir inovasyon merkezi kuruldu. 
ACI Garage İnovasyon Merkezi'nin Açılış Töreni'ne okulun öğrencileri, öğretmenleri, velileri, mezunları, Sağlık ve Eğitim Vakfı yöneticileri, kardeş okul müdürleri, İzmir'in birçok üniversitesinden gelen akademisyenler ve bilişim dünyasından önemli isimler katıldı.
Üniversitelerin teknoloji parklarının liseye uyarlandığı ACI Garage'da; öğrenciler böylece hem ders içi, hem de ders dışı zamanlarda deneyler yapıp öğrenebilecekleri ve hayal ettiklerini ortaya koyabilmek için çalışabilecekleri bir teknoloji laboratuvarına sahip oldular.

DİP EKSPRES

Boğaziçi Zirvesi, iş dünyasını bekliyor 


Uluslararası işbirliği platformu (UİP) tarafından Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 29 Kasım- 1 Aralık tarihlerinde düzenlenecek olan 7'nci Boğaziçi Zirvesi için geri sayım başladı.
Bugüne kadar yaklaşık 7500 iş insanını İstanbul'da ağırlayan Boğaziçi Zirvesi, bu yıl da dünyadan ve Türkiye'den iş insanlarına, devlet başkanlarına ve bakanlara ev sahipliği yapacak. 
3 gün boyunca sürecek olan 7. Boğaziçi Zirvesi'nde 'Gelecek Vizyonu', 'Gelişmekte Olan Ülkelere Batı'nın Yaklaşımı', 'Yeni İpek Yolu', 'Akıllı Şehirler', 'Kadının Ekonomideki Yeri', 'Spor Endüstrisinin Geleceği', 'Yenilenebilir Enerji' ve 'Sanatın Ekonomiye Katkısı' gibi toplamda 22 panel gerçekleştirilecek.
Kurucusu Cengiz Özgencil, her zirvede büyük iş anlaşmalarına imza atıldığını dile getirerek bu yılki ana temalarının 'Küresel Gelecek Küresel Hedefler' olduğunu belirtti. Özgencil, 'Küresel geleceği ve önümüzde ki 50 yılı irdeleyeceğiz. Zirvenin bu yılki odak ülkesi özel sektör yatırımlarına daha çok ağırlık vermeye başlayan Suudi Arabistan' dedi.