Dönem dönem sosyal medyada ortaya çıkan kalıplaşmış mesajlar son dönemlerde yine çoğalmaya başladı. Geçen haftalarda ortaya çıkan ve hızla yayılmaya başlayan son mesaj, "Yarın teslim tarihi" başlıklı yazı:
"Yarın teslim tarihi!!!
Paylaştığımız her şey, yarın herkese açık olacakmış. Silinmiş veya izinsiz olan mesajlar bile. Sadece bir bitti ve önlem almak her zaman için tercih edilir. Kanal 13 Facebook'ta gizlilik konusunda konuşmuşlar. (Facebook'u veya Facebook'a fotoğraf, bilgi, mesaj ve gönderiler, hem geçmiş hem de gelecekte kullanmak için Facebook izni ile herhangi bir tarafa izin vermem.) Bu ifade ile Facebook'a, bu profili ve /veya içeriği doğrultusunda bana karşı herhangi bir eylem alabilmesi kesinlikle yasaktır. Gizlilik ihlali ve yasası, yasalar tarafından ceza (1_308_1_1_103 308_103 ve Roma tüzüğü...) Not; Facebook artık kamu taraf. Tüm üyelerin bu şekilde bir not göndermesi gerekiyor. İsterseniz bu sürümü kopyalayıp koyun. Böyle bir ifadeyi en az bir kez yayınla. Teknik olarak fotoğraflar kullanımı ve profil devletle ilgili bilgi içinde. Paylaş kopyala ama kendi adınız olsun.... Güvenliğiniz için.
Çok önemlidir... Avukatlar kopyalayıp yapıştırmakta fayda görüyor."

Medyada bu mesaj ile ilgili birçok haber yapıldı. Çoğu haber de mesajın gerçekliğini ve hukuki olarak geçerliliğini ele aldı. Elbette bu mesajların gerçeklikle uzaktan yakından alakası yok.
Peki her şey bu kadar basit mi? Her şey sadece insanları trollemekten mi ibaret? Neden insanlar bu tür mesajları yaymaya çalışıyorlar?
Bazı köşe yazılarında, bu tür kalıplaşmış yazıların amacının toplumda korku ve endişeyi arttırmak olduğuna dair ifadeler var. Bu ifade kısmen doğru olmakla beraber asıl amaç kimlerin korku ve endişe duyduğunu tespit etmektir.
Sosyal medyada, özellikle Facebook'ta arkadaş listenizde olan kişileri şahsen tanımasanız bile o kişinin paylaşımlarına bakarak o kişinin siyasi görüşünü, hangi tür müzikten hoşlandığını, hangi dizileri takip ettiğini, hobilerini vs. kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Bu tür mesajların özellikle "paylaşmayın duvarınıza yapıştırın" denilmesinin ve herkese açık olarak paylaşılmasının istenmesinin altında da aynı mantık yatmaktadır. Bu tür mesajlar, arkadaş listenizde olmayan insanların yani dolandırıcıların sizin hakkınızda fikir sahibi olmasını sağlamaktadır.
Kısaca bu mesajları paylaşarak aslında dolandırıcıların hedef listesine girmektesiniz.
Bu tür mesajları paylaşarak aslında hukuki bilgiden uzak olduğunuz ve polis, savcılık gibi kurumlar konusunda hassasiyetinizin yüksek olduğu mesajını vermektesiniz.
Bu da tam olarak sizin dolandırcıların radarına girmenize neden olmaktadır.

Ne tür önlemler alabiliriz?

Öncelikle kesinlikle bu tür mesajlara itibar etmeyin ve duvarınızda kesinlikle paylaşmayın.
Ne tür paylaşım yaparsanız yapın bunları sadece arkadaş çevrenizin görebileceği şekilde yapın.
Etiketleme özelliğini kapatın.
Arkadaş çevrenizi bu durumlara karşı uyarın.
Ayrıca bu tür mesajların artması üzerine Facebook "Kontrol Sende" başlıklı kısa bir açıklama yayınladı:

"Kontrol Sende

Facebook'ta paylaştığın şeylerin kontrolünü elinde bulundurmak için bir bildirimi kopyalayıp yapıştırman gerektiğini söyleyen bir gönderi görmüş olabilirsin. Buna inanma. Koşullarımızda çok net bir şekilde belirtiliyor: Facebook'ta paylaştığın bilgilerin ve içeriklerin tamamı senin mülkiyetindedir ve bu bilgilerin nasıl paylaşıldığını gizlilik ve uygulama ayarların aracılığıyla kontrol edebilirsin. Bu uzun süredir böyle ve değişmedi."