Zamanla tasarımı değişen sütyenler günümüz de artık tek başına bir sektör halini almıştır. MÖ 7. yüzyıla ait bazı resimlerde kadın atletlerin günümüzde giyilen sütyen benzeri kıyafetler giydiği görülmektedir.

Zaman içerisinde ihtiyaca göre şekillenen sütyen 16. Yüzyıldan sonra özellikle zengin kadınların iç giyiminde göğüsleri yukarı kaldıran push-up özellikli korse olmuştur. 19. Yüzyılda korse daha pratik kullanılması amacıyla parçalara ayrılmış ve büstiyer tarzı askılı üst parça ile alt korse diyebileceğimiz parçalar tasarlanmıştır.

1900’lü yılların başlarında sütyene daha çok benzeyen giyecekler tasarlanmış ancak yaygın üretime henüz geçilmemiştir. Bu dönem sonrasında sütyen artık bilinen şeklini almış ve üretim ve satışı ile milyar dolarlık bir endüstri haline gelmiştir. Ayrıca sütyen artık sadece bir ihtiyaç değil aynı zamanda kendi başına bir moda sektörü olmuş ve kendi markalarını yaratmıştır.

Zamanla kadınların zevklerine ve vücut şekillerine göre pek çok tasarım ortaya çıkmıştır. Her kadın vücudu aynı olmadığı için standart modeller yerine farklı model ve bedenler, farklı tasarımlar oluşturulmuştur. Kumaşta da zevke ve ihtiyaca göre çeşitlilik oldukça artmıştır.

İri göğüslü kadınlar için toparlayıcı, küçük göğüslü kadınlar için dolgulu ve push-up modeller, giyilen elbiseye göre tasarlanmış dekolte veya balkonet sütyenler, emziren kadınlar için lohusa sütyenleri, sporcular için sporcu sütyenleri gibi aşağıda listesi verilmiş olan pek çok model tasarlanmıştır. Kullanılan kumaşlar, saten, dantel, pamuklu, penye gibi model ve kullanım alanına göre değişiklik göstermektedir.

Aşağıda vücut şekline göre tasarlanmış sütyen modelleri sıralanmıştır.

   - Minimizer – Toparlayıcı Sütyen; Göğsü 1-2 beden küçük gösteren ve göğsü toparlayan sütyenlerdir.

   - Destekli – Dolgulu Sütyen; Göğsü 1-2 beden büyük gösteren sütyenlerdir.

   - Dekolte Balkonet Sütyen; Gece kıyafetlerinin içine rahatlıkla giyilir. Askılı veya askısız tercih edilebilir.

   - Emzirme Sütyeni; Sütyeni önden açarak emzirmeyi kolaylaştırır.

   - Sporcu Sütyeni; Sporcular için tasarlanmıştır.

   - Straplez Sütyen; Gelinlik veya gece kıyafetleri altına giyilebilen modellerdir.

   - Büstiyer

   - Seksi sütyen

Mark-ha.com iyi alışverişler diler.

Kaynak: http://romanadamitainfo.wordpress.com/2014/05/01/bayan-giyim-online-alisveris-tutkusu-moda/