Madenler Mahallesi'nde ailesi ile yaşayan ve çocukluğundan beri arabalara merakı olduğunu belirten Adıyaman, 12 yaşında şasisini ahşaptan oluşturduğu ilk aracını yaptı. Daha gelişmiş bir araç yapmayı hedefleyen Adıyaman, yaklaşık bir yıl önce plan ve projesini hazırladığı aracın yapımına başladı.

Çocukluğunda, tamamını kendisinin yapacağı bir araca sahip olmayı hayal ettiğini ifade eden Adıyaman, hayalini gerçekleştirmek için evinin alt katındaki depoda çalışmalara başladı. Biriktirdiği harçlıklarla sanayiden satın aldığı atıl vaziyetteki motosikletin motorunu tamir etti. Motorun tamirini tamamlayan Adıyaman, plan ve projesi doğrultusunda aracın diğer parçalarını da topladı.

Şasisini oluşturmak için demir satın alan Adıyaman, komşusundan kaynak makinesini ödünç alarak aracına son şeklini verdi. Daha sonra temel bileşenlerini de yerleştiren Adıyaman, saatte 70 kilometre hıza ulaşabilen aracını tamamlamış oldu.

Yaptığı aracı 10 bin liraya satışa çıkardı

Adıyaman yaptığı açıklamada, çocukluğundan beri motorlu bir araç yapmayı hayal ettiğini söyledi.

Televizyonda, gazetelerde, hobileri doğrultusunda araba yapan insanları gördükten sonra "Ben de yapabilirim" dediğini dile getiren Adıyaman, "İlk önce 49 santimetreküp hacme sahip 3 beygir gücünde bir motor buldum. Yalnız bu motor, şasiye göre güçsüz kalıyordu. Bu nedenle 150 santimetreküp büyüklüğünde 12 beygir güç üretebilen çalışmayan bir motor edindim. Kendi imkanlarımla amatör şekilde motoru onardım ve aracın şasisine uyarladım" dedi.

Test sürüşleri sırasında motorun üst üste altı defa arızalandığını anlatan Adıyaman, arızaları giderdikten sonra aracın şasisini ve fren mekanizmasını geliştirdiğini kaydetti.

Adıyaman, 3 litrelik benzin deposu ve 13 inçlik çelik jantlı tekerlerle sahip aracın eksiklikleri bulunduğunu fakat okul nedeniyle fazla uğraşamadığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Manevra' adını verdiğim aracımla pazara ve markete gidiyorum. Zaman zaman da mahalledeki çocukları gezdiriyorum. Benim görüşüme göre güzel bir proje oldu. Bugüne kadar hiçbir yerde çalışmamıştım, bu nedenle araç yapabilecek bir tecrübeye sahip değildim. Şimdi daha gelişmiş bir araç yapmayı hedefliyorum. Bin 500 lira maliyetle yaptığım Manevra'yı 10 bin liraya satışa çıkardım."

Aracın yapımı sırasında ailesi ve komşularına destekleri nedeniyle teşekkür eden Adıyaman, lise eğitimini tamamladıktan sonra mekatronik mühendisliği eğitimi almak istediğine dikkati çekti.

Baba Burhanettin Adıyaman da oğlunun kendi imkanlarıyla bir araç yapmaya başladığında bu boyuta kadar gelebileceğini tahmin etmediğini belirterek, oğlunun başarıya ulaşması nedeniyle gururlu olduğunu söyledi.