Türkiye'de hem sosyoekonomik yapı, hem de beslenme alışkanlığı nedeniyle en çok tüketilen besin olan ekmeğin en çok israf edilen gıda maddesi olduğuna dikkat çekildi. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu yapılan araştırmaların ülkemizde her gün 4.9 milyon ekmeğin çöpe gittiğini gösterdiğini söyledi.

İsrafın yarısının fırınlarda, kalanın ise evler, yemekhaneler, lokantana, oteller olarak sıralandığını hatırlatan Fadıloğlu, "Ekmeğin evlerde çöpe atılmasındaki en önemli etmenler arasında gereğinden fazla alınması, uygun koşullarda saklanmaması ve kalitesinin düşük olmasıdır" dedi.

Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, ekmek israfını önlemek için önerilerde de bulunurken şunları söyledi:

"Her gün aynı miktarda ekmek satın almak yerine yapacağınız yemek çeşidini göz önünde bulundurarak alın. Ekmeği fırından alırken aç karnınıza almayın. Kokusuna ve açlığınıza yenik düşerek gereğinden fazla alabilirsiniz. Ekmeği açıkta değil, poşet içerisinde saklayın. Ekmeği dilimleyerek tüketin. Toplu yemek tüketim yerlerindeki ekmek israfını önlemek için ekmek dilimlenmiş olarak veya küçük ekmek olarak verilmeli, self servis tezgahlarında yemeklerden sonra yer almalıdır. Sofralarımızın vazgeçilmezi ekmek aynı zamanda iyi bir karbonhidrat, protein ve posa kaynağıdır. Yetişkin kadın ve erkeğin günlük ortalama gereksinmeleri düşünüldüğünde 300 gramlık bir ekmek günlük alınması gereken enerjinin yüzde 30-36'sını, proteinin yüzde 39-42'sini karşılar. Sağlığımız için tam buğday ekmeği tercih edilmelidir. Tam buğday unu, buğday taneciğini tamamen içeren undur ve buğdayın tabii yapısında bulunan birçok vitamini, minerali ve posayı dengeli olarak içerir. Rafine buğday unu ise işlenmiş olduğu için buğday taneciğinin bazı kısımlarını içermez."