Fenerbahçe-Galatasaray 'Süper Kupa' maçı ile birlikte, futbol tekrar Türkiye'nin gündemine geldi. Hafta sonu oynanacak maçlarla da 'Süper Lig' heyecanı tekrar başlayacak. Türkiyede futbola, futbolcuya ayrı bir ilgi var. Futbolcuların yanı sıra hakemlere de ayrı bir ilgi olduğunu görüyoruz. Hakemler maçlarda her ne kadar küfür yeseler de, vergi ve maç başı ücretlerinde ayrıcalık uygulanıyor. Asgari ücretlinin dahi vergi ödediği ülkemizde, bir maçta 6 asgari ücretlinin net aylığı kadar hatta biraz daha fazla ücret alan futbol hakemleri, 1 TL dahi gelir vergisi ödemiyor.

Süper Lig'de; ücreti 3 bin 150 TL olan orta hakemlerin ücreti yüzde 82,5 civarında artırılarak maç başına 5 bin 700 lira oldu. Yan hakemler, orta hakeme ödenenin yüzde 60'ı civarında, dördüncü hakem de orta hakeme ödenenin yarısı kadar ücret alacak. Hakemlerin ücretleri; orta hakem, yan hakem ve dördüncü hakeme, maç yönettikleri lige göre değişiyor. Hakemlere ödenen maç başı ücretlerde ise, Avrupa'nın ilk üçündeyiz.

Hamala %10 vergi kesintisi

Sadece futbol maçlarını değil, basketbol ve voleybol maçları da dahil, spor yarışmalarını yöneten tüm hakemlere 'çok özel bir vergi avantajı' var. Gelir Vergisi Kanunu'nun 'Teşvik ikramiye ve mükafatları' başlıklı 29/4. maddesinde; 'spor yarışmalarını yöneten hakemlere ödenen ücretlerin gelir vergisinden istisna olduğu' belirtiliyor.

Nitekim bu konuda, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'na yapılan bir başvuruya da; 'Her türlü spor yarışmalarını yöneten hakemlere yapılan ödemeler, 'ücret' olarak kabul edilmekle birlikte, gelir vergisinden istisna edildiğinden, vergi kesintisine tabi tutulmaması gerekir' şeklinde görüş bildirildi.
Hakemlere, bir maç için 5.700 TL ödenen bir ülkede; hamala yapılan ödeme yüzde 10, bilimsel eserlere ve diğer eserlere, bestekâra, heykeltıraşa ve mucitlere yapılan ödeme yüzde 17 stopaja (vergi kesintisine) tabi iken, hakemlerden vergi kesinti yapılmaması ise futbolun kitleleri ardından sürüklemesi kadar ilginç.

Teknik direktörler

Ülkemizde görev yapan Antrenör ve teknik direktörlere ise özel bir ayrıcalık yok. Süper Lig'de oynayan futbolculara yapılan ücret ve transfer ödemelerinden, tutarı ne olursa olsun, yüzde 15 vergi kesiliyor. Bir alt lig olan birinci ligde bu oran yüzde 10'a, diğer liglerde oynayanlarda ise yüzde 5'e düşüyor.

Antrenör ve teknik direktörlere ödenen ücretler ise, yaklaşık yüzde 35 gelir vergisi kesintisine tabi tutuluyor.
Burada da 'futbolcunun 2 milyon Euro ücreti niye yüzde 15, teknik direktörünkü niye yüzde 35?' sorusu akla geliyor.