Dünyada sadece Madagaskar Adası'nda yaşayan ve nesli tehlike altında olan memeli türleri arasında gösterilen lemurlar, İzmir'i çok sevdi. Sadece doğal yaşam ortamı oluştuğunda üreyebilen lemurların sayısı ikiye katlandı. Lemurlar için özel bir alan oluşturmak zorunda kalan park yöneticileri, bu hızla üremeye devam ederse Türkiye'deki diğer hayvanat bahçelerine de lemur hibe etmeyi planlıyor.

Sasalı bölgesinde 425 dönümlük alanda 125 türden yaklaşık bin 500 hayvanın doğal ortamlarına en yakın şekilde yaşadığı İzmir Doğal Yaşam Parkı, ilginç bir türe ev sahipliği yapıyor. Popüler çizgi film ve dünya çapında en popüler havyanlar arasına giren ve sadece Madagaskar Adası'nda yaşayan halka kuyruklu lemurlar, 2008'den bu yana Türkiye'de de yaşıyor. Lemurların Doğal Yaşam Parkı içindeki Tporik Yaşam Merkezi'nde küçük bir alanda başlayan macerası açık alanda sadece kendileri için hazırlanan bölümde devam ediyor.

Bu yıl 1 milyon kişinin ziyaret etmesinin beklendiği park içinde özellikle çocukların büyük ilgisini çeken lemurlar, hızla üreyen türler arasına girmeyi başardı. 2008'de İzmir'de yaşamaya başlayan 6 lemur, doğal yaşam ortamını bulunca sayıları arttı. Bu yıl bahar döneminde 3 yavrunun daha doğmasıyla 14'e yükselen lemurlar, kendileri için ayrılan bölüm dar gelince açık alanda yapılan özel bir bölüme taşındı.

Lemurlar İzmir'i sevdi


İzmir Doğal Yaşam Parkı Müdürü Şahin Afşin yaptığı açıklamada, çok hassas türler arasında yer alan lemurların doğal ortamlarını bulduklarını söyledi.

Bakım ve beslenmelerine gösterilen özenin yanında lemurların İzmir'in iklimine de uyum sağlamayı başardığını anlatan Afşin, lemur, mirket ve koati gibi türlerin hızla üremesinden memnun olduklarını kaydetti.

Sayılarının 14'u bulması nedeniyle lemurlar için yeni bir bölüm hazırladıklarını anlatan Afşin, şöyle konuştu:

"Türkiye'de sadece İzmir'de görülebilen lemurlar ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği hayvanlar arasında yer alıyor. İnsana karşı sıcak hareketleriyle dikkati çeken bu hayvanlar, özellikle çocukların sevgilisi oldu. Lemurlar gibi mirket ve koati gibi tropik iklim kuşağı hayvanları da hızla çoğalıyor. Parkımızdaki mirket sayısı 9'a, koati sayısı ise 13'e yükseldi. Sadece bu hayvanları görmek için ülkenin değişik kentlerinden parkımıza gelen insanlar var. Bu türleri gelecek dönemde Türkiye'de diğer hayvanat bahçelerine hibe etmeyi planlıyoruz. Örneğin lemurların sayısı 30'u bulduğunda uygun yaşam ortamı sağlayan hayvanat bahçelerine gönderebiliriz."

 Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği’ne (EAZA) üye olduklarını ve nesli tehdit altındaki türlere yönelik yürütülen uluslararası projeler içinde yer aldıklarını anlatan Afşin, lemurların hızla üremesinin İzmir'e yeni türlerin geleceğinin habercisi olduğunu vurguladıb

Afşin, özellikle "tembel hayvan" ve penguenin de İzmir'e getirilmesi için EAZA nezdinde temaslarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

"Gecenin ruhu"

İri gözlerinden dolayı adı Latince'de "gecenin ruhu" anlamına gelen lemurlar, dünyada sadece Madagaskar Adası'ndaki tropik ormanlarda yaşıyor. Nesli tükenme tehlikesi altındaki türler arasında yer alan bu hayvanlar, burun ve bıyıklarıyla kediye benzetilmesine rağmen aslında primat ailesi içinde yer alıyor.

Gruplar halinde yaşayan ve çok sosyal özelliklere sahip lemurlar, çıkardıkları ilginç seslerle de dikkati çekiyor. Lemurlarla ilgili yapılan araştırmalarda İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda da bulunan halka kuyruklu türlerinin düzen oluşturabildiği, basit aritmetik problemleri anlayabildiklerini ve alet kullanabildikleri saptandı.