Organize sanayi bölgeleri, kamu kurum ve kuruluşları ya da Türk Ticaret Kanunu esasları dahilinde faaliyetlerini sürdüren, gerçek ya da tüzel kişilikler tarafınca iş yerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği ilkelerini uygulamak maksadı ile teşkil edilen ve ilgili bakanlıkça yetkilendirilen hizmet birimleri, ortak sağlık ve güvenlik birimi yani osgb olarak ifade edilmektedir. Ortak sağlık güvenlik birimleri, işverenler tarafından teşkil edilen ya da hizmet sunumu alınan birimler olmak ile birlikte, şirketler ile organik bir bağı bulunmamaktadır.

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Teşkili

Ortak sağlık ve güvenlik birimleri, yetkili belgeye sahip, en az bir iş yeri hekimi ve sanayi sınıfında yer alan faaliyetlerin gerçekleştirdiği iş yerlerinde, yetkili belgeye sahip, mühendis, mimar veya teknik eleman meslek grubuna dahil en az bir iş güvenliği uzmanı ile ihtiyaç duyulması halinde çalışmalara yardımcı olabilecek bir diğer personelden meydana gelmektedir. İstanbul OSGB, iş sağlığı ve güvenliği kanunu esasları dahilinde hizmetlerini hassasiyet ile işletmelere sunmaktadır. Kadrosunda bulunan deneyimli ve uzman personelleri ile iş sağlığı ve güvenliği konusunda gereken tüm çalışmaları kusursuz yerine getirmektedir. İşçilerin sağlık gözetiminden ilk yardım ve acil müdahale esaslarının belirlenmesine, çalışma ortamlarının sürekli gözetim altında tutulmasından, istatistik ve kayıt bilgilerinin derlenmesine kadar, tüm görevler hizmet anlayışımız içerisinde yer almaktadır.

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Personeli

OSGB’lerde iş güvenliği uzmanı olarak nitelendirilen personel, bakanlıkça yetki verilmiş, mimar, mühendis ya da teknik eleman meslek grubuna dahildir. İş yerinde çalışan tüm elemanların sağlık ve güvenlik seviyelerinin en üst seviyeye ulaştırılması maksadı ile yasal mevzuatlar çerçevesinde, teknik değerlendirmeler yapmaktadır. Görevleri arasında, kişisel koruyucu donanımların tespit edilmesi, yıllık eğitim planlarının hazırlanması, iş kazası ana sebeplerinin tespit edilmesi ve iş yerinde bulunan tehlikeli kimyasalların yönetim biçimlerinin belirlenmesi gibi hususlar yer almaktadır. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği kanunu hükümlerinin takip edilmesi de sorumluluğu altındadır. İş yeri hekimi, bakanlıkça verilmiş yetki belgesine sahip olan hekim meslek grubuna ait şahıslardır www.kadimosgb.com . Çalışan tüm personelin başta mesleki hastalıklara karşı, en üst seviyede korunmasından sorumludur. Bu amaç ile gereken tüm rehberlik hizmetlerini sağlamaktadır.