Araştırma sonuçlarına göre, artık ter kokusundan utanmamız gerekmediği gibi, aksine ter kokusunu yok etmek için hemen duş almamıza da gerek kalmayabilecek. Araştırmacılara göre, insanın vücut kokusu yakınındakileri mutlu edebiliyor. İlk anda komik gibi görülen bu yeni olgular “Psychological Science“ dergisinde yayınlanan bir bilimsel makalede yer aldı. Bir psikolojik araştırma yapan Hollandalı, İngiliz, Portekizli ve Türk bilim insanları bu makaleyi hazırladı. Yazarlar, insan terindeki bazı kimyasal maddelerin insan psikolojisi üzerinde olumlu etkileri olduğunu iddia ediyorlar.

SEVİNİNCE DE TER ÜRETİYORUZ


Express’de yer alan haberde, araştırmaya katılan Hollanda Utrecht Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gün Şemin “Araştırmamız, sevinç altında üretilen terin, vücut kokusunun düzgün moralin bir tür duygusal yansıması olduğunu ortaya çıkarmıştır“ dedi. Araştırmaya göre, ter kokusu da bazı yüz mimikleri gibi, başkalarını da etkiliyor. Örneğin, gülen mutlu bir insanın yüzüne bakıldığında kendi yüz mimiklerimiz de aynı şekli alabiliyor. Ter kokularının aynı zamanda olumsuz duygulara da neden olabileceği vurgulanan makalede, “terleyen insanın hangi duygular içerisinde olduğu bu noktada önemlidir” vurgusu yapılıyor. Stres altında üretilen korku terleri olumsuz etki yaparken, morali düzgün mutlu insanın ter kokusu, yanındaki insanları mutlu edebiliyor.

KADINLAR KOKU KONUSUNDA DAHA HASSAS

Araştırmacılar, kadınlara onlarca erkeğin ter kokusunu koklatarak yeni sonuçlar elde ettiler. “Neden sadece kadınlara koklatıldı“ sorusuna yanıt veren araştırmacılar, kadınların koku konusunda çok daha hassas olduklarını belirttiler. Kadınlarda koklama duygusunun ve aldıkları kokudan duygusal sinyaller alma yeteneklerin erkeklere göre çok daha fazla olduğu vurgulandı. Prof. Dr. Gün Şemin “Araştırmanın parfüm endüstrisi için çok ilginç olabileceğini düşünüyoruz“ dedi.