Bu sorunun cevabı farklı bakış açılarıyla farklı bilim dallarıyla cevaplanmaya çalışılır. Biz hekimlerin ise yaşamın mantığını açıklamaya çalıştığı bilim dalına  FİZYOLOJİ deriz. Mutlaka duymuşsunuzdur yeni doğmuş bebekte sarılık olunca "doktor dedi ki, önemli değilmiş Fizyolojik Sarılıkmış" laflarını. İyi de nedir bu fizyoloji? Dahası neden bunu konu olarak seçtim ve sizlere anlatıyorum?

Tıpta kullanılan kelimeler genelde Yunancadan ve Latinceden gelir. Yunanca doğa anlamına gelen "physis" kelimesi ile, bilim anlamına gelen "logos" kelimesinin birleşmesi ile ortaya fizyoloji terimi çıkar. İlk kez M.Ö. 600 lü yıllarda Yunanlılar tarafından felsefi bir terim olarak kullanılan fizyoloji, 16. yy. dan itibaren tıp terminolojisine girmiş. Türkiye'de tıp eğitimi 6 yıl ve bunun ilk 3 yılı temel bilimler son 3 yılı da klinik bilimler diye ayrılır. Yani ilk yıllar canlıları, işleyişi, normali ve anormali öğreniriz; sonraki yıllarda hastalıkların tanı ve tedavilerini.  Temel tıp bilimlerinden olan Fizyoloji; canlıların dokularının, organlarının görevlerini ve bu görevleri nasıl yerine getirdigini inceleyen bilim dalıdır.

Günlük hayattan anlatayım. Spor ne kadar yapmalıyız? Kaç dakika, ne hızda koşarsak vücudumuzda ne olur? Neden dalgıçlar vurgun yer? Uçakta neden kulaklarımız tıkanır? Lunaparkta radara binince neden içimiz çekiliyor hissine kapılırız? Kalbimiz nasıl çalışır? Bunların mantığı ne?
Yaşamın mantığı ne? İşte hücrelerde meydana gelen kimyasal reaksiyonları, sinir sisteminin çalışma prensiplerini, kasların kasılma-gevşeme mekanizmalarını, beş duyumuzun nasıl algıladığını, böbreklerin idrar meydana getirmesini ve vücudun dış şartlarından (basınç, sıcaklık...) nasıl etkilendiğini ve bunun gibi pek çok vücut fonksiyonunun nasıl yapıldığını, hücresel hatta moleküler düzeyde inceleyen bilimdir Fizyoloji.

Tıp, hemşirelik, sağlık hizmetleri meslek yüksek okulları yanı sıra  veterinerlik fakültelerinde de temel derslerden biridir. Çünkü doğada tek canlı insan değil, canlı çeşidi çok. Bu yüzden fizyoloji alanı kendi içinde "İnsan Fizyolojisi", "Hayvan Fizyolojisi" ve "Bitki Fizyolojisi" gibi büyük bölümlere ayrılır.

1901'den beri dünyanın en saygın, en prestijli bilim ödülü olan; Nobel bilim ödülleri verilir. Sadece 5 dalda verilir bu ödül: 'Nobel Kimya Ödülü', 'Nobel Fizik Ödülü', 'Nobel Edebiyat Ödülü', 'Nobel Barış Ödülü' ve 'Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'. Bilmem anlatabildim mi fizyolojinin önemini.

Gelelim benim bunları neden yazdığıma. Ben gündemi takip ederek yazmayı tercih ediyorum, gündemdeki konulara sağlık açısından yaklaşarak anlatmayı seviyorum. Fizyoloji de benim gündemim. Üniversitede Fizyoloji doktorası yapmaya başladım ve çevremdeki hekim olmayan herkesin sorduğu soru aynı! "Fizyoloji de ne? Fizik Tedavi mi yani?".  Bu konu bilinmediği ve hep fizik tedaviyle karıştırıldığı için olsa gerek ki Türk Fizyolojik Bilimler Derneği internet sitesinde Fizyoloji ne değildir başlığı altında bu ayrımı yazmış!

Sağlıkla kalın.