Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'de girişimcilere finansman sağlamak amacıyla biri yerli olmak üzere iki yeni üst fon kurulması çalışmalarının nihai hale getirildiğini belirterek, söz konusu fonların bu yıl içinde hayata geçeceğini bildirdi. Şimşek, finansmana erişiminin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'deki girişimcilerin en önemli sorunlarından biri olduğuna işaret ederek, bu sorunun çözümüne yönelik olarak piyasa mekanizmasının kurallarına uygun önemli araçları reform paketleri altında ülkeye kazandırdıklarını söyledi.    
Fikir ya da başlangıç aşamasındaki girişimcilerin, teminatları yetersiz olduğu için bankalar tarafından yüksek risk sınıfında değerlendirildiğini ve krediye erişimde zorluk çektiğine dikkati çeken Şimşek, son dönemde bu alandaki sorunların çözümüne yönelik olarak girişim sermayesi fonlarına, 'fonların fonu' tarafından destek sağlanmasına dönük çok önemli bir düzenleme yaptıklarını belirtti.

'Torba tasarı' mesaisi

TBMM, bu hafta 'zorunlu trafik sigortası, Diyarbakır Sur'un yeniden inşaası, 'Kanal İstanbul', 25 yaşa kadar genel sağlık sigortası primlerinin silinmesi, 15 bin polis memuru alınması ve terörizmin finansmanı' gibi konularda düzenlemeler içeren 'torba tasarı' için mesai yapacak.
TBMM Genel Kurulu, bu hafta, çalışma günleri olan 12-13-14 Nisan Salı, Çarşamba ve Perşembe günlerinin yanı sıra 15 Nisan Cuma günü çalışacak, bugün ise çalışmayacak. Genel Kurul, günlük programını tamamlamaması halinde saat 24.00'dan sonra da çalışmalarını sürdürecek. Meclisteki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak.

Yer altına1,5 milyar lira yatırım

Madencilik sektöründe bu yıl uygulanacak 54 projeye yaklaşık 1,5 milyar liralık kaynak ayrıldı. Kamunun madencilik sektörü için bu yıl ayırdığı yatırım tutarı, toplam 54 proje için yaklaşık 1,5 milyar lira oldu.
Bu yıl gerçekleştirilecek kamu yatırımları arasında 1 milyar 480 milyon 668 bin liralık yatırım bütçesi madencilik sektörüne gitti. Kamu kurum ve kuruluşları bu yıl madencilik sektöründe 54 proje uygulanacak.
Madencilik alanında en fazla kaynak 815 milyon lira ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürlüğü'ne ayrılacak. TPAO'nın sadece bu yılki 5 projesi için 788 milyon 559 bin liralık harcama yapılacak.
Sektörde en fazla kaynak ayrılan ikinci kurum, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü oldu. Kurumun 6 projesi için 233 milyon 868 bin liralık kaynak ayrıldı.

Türk sanayisinin kabiliyetlerini kullanacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Savunma Sanayi·i Müsteşarlığı (SSM) ile Sikorsky arasındaki 'Genel Maksat Helikopter Projesi' kapsamında 109 BlackHawk (Kara Şahin) helikopterinin Sikorsky lisansı altında Türkiye'de üretileceğini belirterek, 'Sikorsky ilk defa bu projeyle uluslararası satışlarda Türk sanayisi iş payı çerçevesinde, Türkiye'deki yerli sanayi kabiliyetlerini kullanma taahhüdü verdi'  dedi.
Sikorsky'nin, Lockheed Martin grubuna geçtiğini anımsatan Işık, firmanın Türkiye ile ilgili çok ciddi bir işbirliği yaptığını söyledi. Işık, Türkiye ve Sikorsky arasında gelişen işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 'Sikorsky ilk defa bu projeyle uluslararası satışlarda Türk sanayisi iş payı çerçevesinde, Türkiye'deki yerli sanayi kabiliyetlerini kullanma taahhüdü verdi. Sikorsky fikri sınai mülkiyet hakları kendisinde olmayan kalemlerle ilgili, orijinal ekipman imalatçıları ve muhtemel Türk sanayi partnerleri arasında toplantı yapılmasını sağlayacak ve bu toplantıları koordine edecek. Bu madde kapsamında TUSAŞ, ASELSAN, TEI ve ALP Havacılık AŞ dışındaki yerli firmalara da iş payı verilmesi önem arz ediyor' diye konuştu.

'işsizliğe' 2 milyar lira ödendi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 2015 yılında 589 bin 888 kişinin işsizlik ödeneği kapsamında işsizlik sigortasından yararlanmaya hak kazandığını, 2 milyar 192 milyon 786 bin 660,92 TL ödeme yapıldığını açıkladı. Soylu, 2002-2015 yılları arasında 3 milyon 83 bin 488 erkek, 1 milyon 249 bin 675 kadın olmak üzere 4 milyon 333 bin 163 kişinin işsizlik ödeneğine hak kazandığını söyledi. Çalışma Bakanı Soylu, 2015 yılında İşsizlik Sigortası Fonu'ndan gerçekleştirilen harcamalara ilişkin de bilgi verdi. Buna göre 2015'te toplam gider 6 milyar 592 milyon 110 bin TL olurken işsizlik ödeneği gideri ise 2 milyar 199 milyon 365 bin TL oldu.

Çalışanların üçte biri üç büyük şehirde yaşıyor

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan işgücü araştırması 2015 yılı sonuçlarına göre Türkiye'de toplam çalışan sayısı 26 milyon 621 bin kişi olarak belirlendi. Çalışanların 18 milyon 562 bini erkeklerden, 8 milyon 58 bini ise kadınlardan oluştuğu açıklandı. İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması'na göre Türkiye'de toplam istihdamın yüzde 32,4'ü İstanbul, Ankara ve İzmir bölgelerinde yer alırken, bu bölgelerin çalışma çağındaki kurumsal olmayan nüfus içindeki payı yüzde 31,8 olarak ifade edildi.

Tarım projesine birincilik ödülü

21. yüzyılın genç bilim insanları, çevre dostu robotlarıyla yarıştı, birincilik İzmir'e geldi. Fen bilimlerinde öğrencileri geliştirmek, farklı ve yenilikçi projeler ortaya koyabilmelerini teşvik etmek amacıyla İstanbul'da Bahçeşehir Üniversitesi ve Özel Saint Benoit Lisesi işbirliğiyle düzenlenen 'Çevre Dostu Ekolojik Projeler' temalı Robotik Yarışması sonuçlandı. Bu yıl ilk kez düzenlenen ve öğrencilerden çevreye faydalı, plastik ve yabancı maddeleri toplayan robotlar üretmeleri istenen yarışmada, öğrenciler hem bu özelliklere uygun hem de ekosisteme yararlı olabilecek enerji ile ilgili robotlar yaptılar. Robotik Yarışması'nda birinciliği 'Organik ve Sürdürülebilir Tarım İçin Otkıran'  isimli projeyle İzmir'den Özel Tevfik Fikret Anadolu Lisesi kazandı. 11. sınıf öğrencileri Simge Kuyucu ve Berke Yalın Dönmez, İzmir'e ve okullarına birinciliği getirmenin sevincini yaşıyor.

Vakıfbank 4 bankaya yetki verdi

VakıfBank, BNP Paribas, Erste Group, Natixis ve UniCredit'ten oluşan banka grubunun Avrupa'da 12 Nisan 2016 tarihinde başlayacak bir seri yatırımcı toplantısı düzenlemesi için yetkilendirildiğini bildirdi.
VakıfBank tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP) yapılan açıklamada, 'Bankamızca Barclays, BNP Paribas, Erste Group, Natixis ve UniCredit'ten oluşan banka grubu Avrupa'da 12 Nisan 2016 tarihinde başlayacak bir seri yatırımcı toplantısı düzenlemesi için yetkilendirilmiştir. Söz konusu yatırımcı toplantılarının ardından, piyasa koşullarının uygunluğuna göre Moody's tarafından A3 notu verilmesi beklenen avro cinsi İpotek Teminatlı Menkul Kıymet (Covered Bond) ihraç durumu değerlendirilecektir' denildi.

295 bin kişi yasal takipte

Bankalarda yılın ilk iki ayında, bireysel kredi veya kredi kartı borcudan dolayı yasal takibe girenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artarak 295,000 kişi oldu.
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin, 'Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Şubat 2016 Raporunda' yer alan ve aynı yıl içinde birden fazla kaydı bulunan kişilerin tekilleştirilerek sayılmasıyla hazırlanan verilere göre, Ocak-Şubat 2016 döneminde, bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe alınan kişi sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artarak 149,000'e ulaştı.
Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısı da aynı dönemde yüzde 1 artarak 204,000 oldu. BDDK verilerine göre, bankacılık sektörünün Ocak-Şubat döneminde brüt takipteki alacakları yüzde 33.5 artarak 51 milyar lira olurken, takipteki alacakların nakdi kredileri oranı da yüzde 3.26'ya yükselmişti. Bu oran Şubat 2015'te yüzde 2.88 seviyesindeydi.

***

DİP EKSPRES

EGEYDD yönetimi yenilendi


Ege Yönetim Danışmanları Derneği (EGEYDD), yönetimini yenilediği Genel Kurulu'nda  tüm üyeleriyle birlikte daha da güçlenerek yoluna devam ediyor.
Yönetim Kurulu ile birlikte Meslek Kurulu ve Denetim Kurulu üyelerini de yenileyen Ege Yönetim Danışmanları Derneği Genel Kurulu'nda geleceğe yönelik çalışmalar da görüşüldü.
2016'nın Yönetim Danışmanları için meslek örgütlenmesi adına zirve yılı olması öngörülüyor.
Batı Anadolu ekonomisine katkı sağlamak amacıyla iş dünyasını temsil eden sivil toplum örgütleri ile BASİFED çatısı altında buluşacak olan EGEYDD, danışanları, mesleği YDD'ler bünyesinde etik değerlerine uygun icra eden yetkin yönetim danışmanları ile buluşturarak Yönetim Danışmanlığı mesleğinin itibarını pekiştirmeyi amaçlıyor.
EGEYDD'nin Genel Kurulu sonrası yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:
Başkan; Can Cirişoğlu, Başkan Vekili; Aylin Onart, Sekreter; Arda Akıncı, Sayman; Hulusi Oflas, Üyeler; Halil Kırmacı, Şerif Yıldız, Pınar Kılıç...
Meslek Kurulu Üyeleri; Osman Vural, Hakan Zobu, Keti Sigura
Denetim Kurulu Üyeleri; Yeşim İnceoğlu, Betül Pakdemirli, Deniz Sporer.