5 yılda bir tekrarlanan yerel yöneticilerimizi seçeceğimiz seçimlere çok az bir süre kaldı. Neredeyse her gün bir anket yayınlanıyor. Ancak televizyon haberlerinde bu anketleri pek göremiyoruz. Neyse ki internet ve sosyal medya aktif olarak bu bilgilere ulaşmamızı sağlıyor. Her ne kadar bu bir yerel seçim de olsa, iktidar kanadı ve Cumhur ittifakı bunu bir "Beka sorunu" olarak öne sürüyor. Zira halkın yüzleşmeye başladığı bazı sorunlar iktidarı gerçekten sonuçların sandığa yansıyacağı endişesiyle ürkütüyor. Yerel seçimlerdeki kayıplar, iktidarı zora sokacak gibi görünüyor.

***

Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması'nın sonuçlarına göre, Erdoğan'a verilen genel destek yüzde 49,7'den 33,6'ya düştü. Araştırma koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, ekonomik kaygıların oy tercihini etkileyeceği görüşünde. Aydın, üniversitenin 2010'dan beri gerçekleştirdiği araştırmanın bu yılki sonuçlarının ana belirleyicisinin Türkiye'deki ekonomik gidişat olduğunu söyledi. 12 Aralık 2018-4 Ocak 2019 tarihleri arasında Türkiye genelini temsil edecek şekilde 26 ilde 18 yaş ve üzerindeki bin kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan anket, 31 Mart seçimleri öncesinde halkın gözünde bir numaralı gündem maddesinin ekonomi olduğunu ortaya koydu. "Türkiye'nin şu anki en önemli sorunu nedir?" sorusuna ankete katılanların yüzde 26,9'u "işsizlik", 17,8'i hayat pahalılığı, yüzde 6,4'ü ise "TL'nin değer kaybetmesi" yanıtını verdi. Sonuç olarak ekonomiyle ilgili konuları Türkiye'nin en önemli sorunu olarak görenlerin yüzdesi toplamda 51,1'i buldu. Bu oran 2017'de yüzde 30,2'ydi. DW Türkçe'ye konuşan Prof. Dr. Aydın, ekonomiden rahatsız kesim içinde özellikle AKP seçmeninin sandıkta vereceği kararın 31 Mart'taki yerel seçimlerde önemli bir rol oynayabileceğini söyledi. Ankete göre, AKP'yi başarılı bulduğunu söyleyenlerin oranı da 2018'de yüzde 51,7'den 35,9'a düştü.

***

Bir çok anketten çıkarttığım sonuç, iktidar açısından bu kez seçimlerin çantada keklik olmadığı yönünde. Bu seçimlerde ciddi değişiklik beklentileri var. Anket şirketlerinin çoğu Ankara'da CHP'nin Mansur Yavaş ile açık ara kazanacağı yönünde. İstanbul'da ise sonuçlar bıçak sırtı. Bir çok anket şirketi İstanbul'da da Ekrem İmamoğlu ile CHP'nin kazanacağı yönünde sonuçlar bildiriyor. İstanbul'da kararsız çok. MHP seçmeni Meclis Başkanı'nın görevinden istifa etmemesinden rahatsız. İstanbul'un kaybedilmesi iktidar kanadı açısından ciddi bir kayıp olur, sonuçları genel siyasete de yansır. İzmir'de Tunç Soyer'in açık ara kazanacağı bütün anketlerin ortak noktası.

***

Elime internette "2019 yerel seçimleri" youtube sayfasında yayınlanan 81 ilde 81.000 kişi ile yapıldığı bildirilen bir anket geçti. Bir çok anketle uyumlu tarafı, HDP daha önce aldığı illerde durumunu koruyor. Ancak Adana, Ankara, Antalya, İstanbul, Mersin, Samsun da Cumhur İttifakı kaybediyor, Millet İttifakı (CHP+İYİ Parti) kazanıyor. Bu anketi ilginç kılan Amasya, Kastamonu, Kırıkkale, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Tokat illerinde belediye başkanlıkları AKP'den MHP'ye geçiyor. Genel seçimlerde de, bölünmesine rağmen, MHP'nin aldığı oya şaşırmıştık. Yerel seçimlerde de en başarılı parti MHP çıkarsa bir daha şaşırmaya hazır olmalıyız anlaşılan. AKP'ye ekonomik sorunlar nedeniyle küsen, kızan sağ seçmenin MHP'ye yönelmesi çok da şaşırtıcı olmaz.

***

1 Nisan sabahına sürprizlerle uyanmamız çok olası görünüyor. Olumsuz giden ekonomi nedeniyle seçimlere kadar iktidar bu konuda frenleri sıkı bir şekilde tutarken, halk seçim sonrası gelecek zamları endişe ile beklerken, yerel yönetici seçiminde siyasal bir tercih yapması da yadırganacak bir şey değil. Bu seçimlerde Ankara ve İstanbul'un kaybedilmesi iktidar kanadı ANAP gibi bir gidişe yol açabileceği endişesi ile konuyu beka sorunu olarak yönlendirmeye çalışıyor. Önümüzde seçimlere iki aydan az bir süre kalmışken genel görüntü şu anda böyle. Bu süre içinde neler değişir şu anda kestirmek zor. Yaşayarak göreceğiz. Dilerim sağlıklı, sorunsuz, sağduyulu bir seçim yaşarız.