Ekonomi yönetimi bugünlerde emeklilerin maaş farklılıklarını masaya yatırarak bir çözüm üretmeye çalışıyor. Daha önce yapılan intibak çalışmaları ile bu makas bir nebze kapatılmıştı. Özellikle zam sistemiyle ilgili bir çalışma yapılması da gerekiyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ocak ve Temmuz aylarında bir önceki 6 aylık enflasyon kadar zam veriliyor.
Memur emeklileri ise ocak ve temmuzda toplu sözleşmeyle belirlenen rakamı alıyor ve bunun üzerinde bir enflasyon oluşursa da fark ödeniyor. Önümüzde temmuz zamları var. Bunun için ocak ayından temmuza kadar oluşacak 6 aylık enflasyon belirleyici olacak.
İlk 4 aylık enflasyon bize bununla ilgili bir ipucu verdi. Buna göre, yüzde 5.71'lik 4 aylık enflasyon önemli bir veri. Bunun üzerine mayıs ve haziran enflasyonları da eklenecek. İki aylık veri artı çıkarsa oran artacak. Eksi çıksa bile SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 5 civarında bir zam oluşacak. Memur emeklileri ise toplu sözleşme gereği yüzde 4 temmuz zammı alacak. Ocak ayındaki yüzde 3'lük zamların üzerinde enflasyon oluşursa bunu da fark olarak maaşlarında görecek.
Yüzde 5.71'e göre 2.71'lik bir fark şimdiden ortaya çıkmış durumda. Özetle; 11.5 milyon emeklinin maaşı Temmuz'da değişiyor!
İlk dört aylık enflasyon zammın yüzde 5'i aşacağını gösterdi.


Memurlara fazla mesai ücreti ödenecek


Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığınca yapılması öngörülen işlemlerin zamanında sonuçlandırılabilmesi için Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi personeline fazla mesai ücreti ödenecek. SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğünde görevli Devlet Memurları Kanunu'na tabi personele fazla çalışma ücreti ödenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, fazla çalışma ücreti, mesai saatleri dışında fiilen fazla çalışan personele verilecek. Her personele fazla çalışma ücretinin ödeneceği süre ayda 50 saati geçemeyecek.
 

Yabancılara 20 ilde 2159 hektar arazi satıldı


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, yabancılara tarım arazisi satışının yasalaştığı 2016 yılından bu yana 20 ilde 2159 hektar tarım arazisinin yabancı uyruklu kişilere satıldığını açıkladı. CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer ise yabancı şirketlerin Türk ortaklarıyla satın aldıkları arazilerin bu rakamlara ilave edilmediğini belirterek, 'Sayın Bakanın verdiği rakamlar, gerçek rakamların çok altındadır' dedi.
Bakan Çelik, 'Yabancılara satılan tarım arazilerine ilişkin soruyla ilgili olarak da şunu ifade edebilirim: 2644 sayılı Tapu Kanunu'na göre yabancı uyruklu kişiler tarımsal proje yapılması şartıyla tarım arazisi edinebilmektedir ancak yabancı gerçek kişiler ilçe bazında özel mülkiyete konu arazilerin yüzde 10'unu geçemeyecek şekilde 30 hektara kadar tarım arazisi edinebilmektedir. Tarımsal proje verilmediği, verilen projenin gerçekleşmediği veya amaç dışı kullanımı hâlinde yabancı kişilerin arazisi Maliye Bakanlığınca tasfiye edilmektedir. Kanunun çıktığı 2016 yılından bugün kadar Bakanlığımız iznine tabi olarak 23 yabancı ülkede, 85 yabancı uyruklu kişi, 20 ilde 2.159 dekar tarımsal arazi edinmişlerdir' diye konuştu.


Madalyonun diğer yüzü!


Merkezi yurtdışında bulunan şirketler, kendi ülkelerinin kanunlarına göre tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleridir. Ancak özel kanun hükümleri çerçevesinde taşınmaz vi sınırlı ayni hak elde edebiliyorlar. Bu nedenle merkezi yurtdışında bulunan şirketler tarafından alınan taşınmazlar, ülkemizde alınan taşınmazların Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kayıtlarında bulunmuyor. Tüzel kişilerin uyrukları şirket ortaklarının uyruklarına göre değil, şirket merkezlerinin kayıtlı bulunduğu ülke esas alınarak belirtiliyor. Zira şirket sermayedarları sürekli değişebileceği gibi birden fazla ülke vatandaşı olabilmeleri de mümkün. Şirketlerin sermaye yapıları nasıl olduğuna bakılmaksızın hangi ülke vatandaşı olduğuna bakılmaksızın Türk şirketi olduğu Çevre ve Şehircilik Bakanı verdiği y açıklamalarda ifade edilmişti. Ülkemizde yabancı uyrukluların dolaylı arazi sahibi olmaları ve tarım ile ilgilenmeleri gerçekleşmekte ancak iş kılıfına uydurulduğu için rakamlar düşük kalıyor.
Yetkililerin bu konuya da eğilmeleri gerekiyor.
 

Züccaciye sektörü güç birliği yapacak


Türkiye'nin 68'inci ihracatçılar birliğinin, Züccaciye ve Endüstriyel Mutfak İhracatçıları Birliği adı altında kurulması çalışmaları yürütülüyor.
Pazar büyüklüğü 10 milyar Dolar'a ulaşan ve Türkiye'nin dış ticaret fazlası veren mutfak eşyaları sektörünü temsil edecek birliğe, EVFED (Ev ve Mutfak Eşyaları Federasyonu), ZÜCDER (Züccaciyeciler Derneği) ve TUSİD (Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayici ve İşadamları Derneği) de destek veriyor.
İslam İşbirliği Teşkilatı(OIC) 'nin desteklediği en önemli organizasyonlardan biri olan Helal Expo Fuarı ve World Halal Summit İstanbul (Dünya Helal Zirvesi İstanbul) Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleşecek ve tüm dünyadan helal sektör duayenlerini ve üreticilerini buluşturacak. 23-25 Kasım 2017 tarihleri arasında, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek olan Dünya Helal Zirvesi & 5th OIC Halal Expo için kurulabilecek işbirliği olasılıklarının yanı sıra İslami Bankacılık hakkındaki gelişmeler de paylaşılacak.
CDT Bilgi Teknolojileri, dünyada hızla yayılan sınır tarama (boundary scan) çözümü olan XJTAG Tasarım Geliştirme Sistemi ile ilgili çalıştay düzenleyerek sektör ilgililerine fayda sağlıyor. Elektronik tasarım otomasyonu konusunda gerçekleştirdiği etkinliklerle sektöre ivme kazandıran CDT Bilgi Teknolojileri, dünyada hızla yayılan sınır tarama çözümü XJTAG Tasarım Geliştirme Sistemi ile ilgili düzenlediği çalıştayda tasarım, geliştirme, test ve üretim mühendislerine uygulamalı olarak ürünü tanıyıp kullanabilme olanağı sağladı. Bilkent Otel ve Konferans Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe çok sayıda firmadan farklı dallarda yaklaşık 50 mühendis katıldı. XJTAG ile ilgili düzenlenen etkinliklere gösterilen ilgiden memnun olduklarını, bu ilginin sektör için de önemli olduğunu vurgulayan CDT Genel Müdürü Alpay Göğüş,'Katılımcılara ürünle ilgili en kritik bilgileri aktararak uygulamalı olarak ürünü kullanma imkânı sunduk ve yıl içerisinde ürüne eklenen yeni özelliklerle ilgili bilgileri de paylaştık' dedi.


Bakalım Mayıs neyi gösterecek?

                                                                                                      
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Yıllık enflasyon oranının son 9 yılın en yüksek seviyesini görmesi üzerine hükümet yetkilileri harekete geçerek çözüm arayışına girdiler. Bakan Mehmet Şimşek'in çağrısıyla bir araya gelen Gıda Komitesi, kısa ve uzun vadeli tedbirler aldı. TÜİK'in rakamlarına göre TUFE yüzde 1,31 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyeyi görerek yüzde 11, 38'e ulaştı.

Dış ticarette tedbir alındı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in yaptığı çağrı üzerine toplanan Gıda Komitesi, ağırlıklı olarak işlenmemiş gıda enflasyonunu sınırlandıracak kısa vadeli tedbirlerin karara bağlandığını açıkladı. Orta ve uzun vadede ise yapısal konulara ilişkin çalışmalarda gelinen aşamalar değerlendirildi. Bakan Mehmet Şimşek, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artışın enflasyon görünümüne olumsuz yansımalarına işaret ederken, işlenmemiş gıda ürünlerinde iç piyasada arz sürekliliğini gözeten tedbirlerin alınacağını da kaydetti. Şimşek, atılacak bu adımın enflasyonun önüne geçilmesi açısından en kritik adım olacağını vurguladı.

'Anne Sütü' sorun oldu

Kadın sağlık çalışanlarının hakkı olan ilk altı ay için günde üç saat, ikinci altı ay için günde 1.5 saat olan süt izinleri, Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından bir süre önce yayımlanan genelge ile süt izni kullandıkları saatler 'çalışılmayan saatler' olarak değerlendirildi ve süt izni saatleri için döner sermayeden kesinti yapılması uygulaması başladı.
Hastaneler, Sağlık Bakanlığı'nın 'Bebek Dostu Hastaneler' uygulaması kapsamında 'Bebek Dostu Hastane' unvanı alabilmek için anne sütünün önemi üzerine eğitimler düzenlerken; süt izni kullanan kadın sağlık çalışanlarının ek ödemelerinden kesinti yapmaya başladı. Genelge ilk olarak İzmir'de Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi'nde uygulanırken, Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi'nde de uygulanmaya başlandı.

DİP EKSPRES

Almanlarla ekonomi günü


Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Avrupa Birliği'nin dev ekonomisi Almanya'ya ihracatımızı arttırmak için Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde, 'Türk- Alman Ekonomi Günü' düzenliyor. EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Egeli ihracatçıları 'Türk-Alman Ekonomi Günü'ne katılan Alman firmalarla ikili iş görüşmesine davet etti.
17 Mayıs 2017 tarihinde Ege İhracatçı Birlikleri'nde gerçekleştirilecek 'Türk-Alman Ekonomi Günü'ne Siemens, Hugo Boss ve Bosch gibi dünya devlerinin aralarında yer aldığı 27 Alman firması katılıyor.

Dericiler de atakta!

Türk deri sektöründe tasarım ve üretim kalitesini arttırmak ve katma değerli ürün ihracatını sağlamak amacıyla Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen 'Deri'n Fikirler Deri Tasarım ve Üretim Yarışması' bu yıl 7. kez düzenleniyor.
Bu yılki ana tema gerçek deriyi öne çıkarmak adına 'Propaganda' olarak belirlendi.
Yarışmaya başvurular, mühendisler  için 16 Mayıs 2017 tarihine kadar, tasarımcılar için ise; 22 Mayıs 2017 tarihine kadar kabul edilecek.
Birinci olacak takım 10 bin TL, ikinci takım 6 bin TL, üçüncülüğü kazanacak takım ise; 4 bin TL para ödülünün sahibi olacak.