Kadının yumurtalıklarında üretilen yumurta hücresi (oosit) ile erkeğin sperminin bir araya gelmesi ile gebeliğin ilk ürünü ortaya çıkar. Döllenen yumurtanın (embriyo) annenin rahmine tutunması, belli evreleri geçerek büyümesi gerekir. Bebeğin annenin karnında gelişmesi için gerekli ortam kadın rahmidir. Eğer ki rahmin dışında bir alanda bu döllenme ve tutunma olduysa buna 'Dış Gebelik' denir.

Rahmin dışında bir yer dediğimizde aklınıza böbrekler veya bağırsaklar gelmesin. Kadın üreme organlarının anatomik yapısına bakarsanız rahimden iki boynuz gibi fallop tüpleri çıkar ki bunlar da yumurtalıkta sonlanır. İşte yumurtalıktan yumurta atılırken bazen tüpe değil de boşluğa düşer ve burada döllenir. Çoğunlukla dış gebelikte görülen ise rahime ulaşmadan tüpte gebeliğin oluşmasıdır. Ancak rahimden başka yerler kadın üreme organının parçası olsa dahi bebeğin gelişimi için uygun değildir. 

Gebelik belirtilerinin hepsi aynıdır. Bulantı, memelerde dolgunluk gibi normal gebelikte olan belirtileri görürüz dış gebelikte de, ama embriyo büyüdükçe tüpe sığamaz ve tüpte yırtılma ardından da kanamalar meydana gelir.Tüpte büyümeye çalışan gebelik ürünü etrafındaki dokuları eritir, bölgedeki damarların yırtılmasına ve kanamalara neden olur. Dış gebelikte oluşan bu kanamalar ciddidir ve hayati tehlikesi vardır.

İyi de neden bebek gidip de rahime yerleşmez yarı yolda tüplere tutunup kalır? Tüplerde daralma varsa sperm dar kanaldan ilerler ancak embriyo büyüdüğü için kanaldan rahime ulaşamaz. Tüpte gebelik geliştiğinden 'tubal gebelik' de denir bu duruma.

Cinsel yolla bulaşan; rahim, yumurtalıklar, mesane, bağırsak ve tüplerin enfeksiyonuna Pelvik Enfeksiyon (PID) denir. PID ve tüplerin mikrop kapmasıyla iltihaplanması sonucu tüplerde yapışıklıklar ve tıkanıklıklar oluşur. Apandisiti patlayarak acil ameliyat olanlarda da tüplerde yapışıklık ve bu nedenle dış gebelik görülebilir.

Endometriozis ise rahimin iç dokusu olan endometriumun rahim harici yerlerde bulunmasıdır. Her adet döneminde gözü kanayan kadınlar var desem şaşırmayın. İşte bu endometrium dokusunun rahim dışında bulunması düşüklere ve dış gebeliğe yol açar.

Tüp bağlama ameliyatı sonrası gebe kalmak oldukça nadir bir durumdur ancak gebelik olursa dış gebelik olma ihtimali çok yüksektir. Bir başka neden sigaradır. Sigara sadece akciğerlerinize zararlı sanmayın! Sigara içen kadınların dış gebelik yaşama olasılığı içmeyenlerin neredeyse iki katıdır. İleri yaş annelik, yanlış yapılan küretajlar (uygunsuz koşullarda), doğuştan tüplerdeki anomaliler de dış gebeliğe neden olur.

Adetiniz geciktiyse, gebelik şüheniz varsa mutlaka hekime başvurun. Kendi kendinize yapacağınız testlerle gebe kaldığınızı anlayabilirsiniz ama gebelik rahimde mi dış gebelik mi bilemezsiniz. Dış gebelik normal gebeliğe ne yazık ki dönüşemez. Bu yüzden sağlıklı gebelik ve sağlıklı bebekler için hekime gitmek şart!

Sağlıkla kalın.