Alsancak'taki 'Farkındalık Atölyesi'nden yönetici Esra Dereobalı yeni yıl ile ilgili mesajında şöyle diyor: 'Öngörüler, fikirler, deneyimler!
Aman ben yaptım sen yapmalar,  bu devirde 'mi'ler, daha neler neler!...
Her birini çöpe atın!
Hemeeeeennnn...
Başka insanların hikâyelerini satın almayın...
Kendi hikâyesini yazmalı insan, kendi bedeninin kriptolarını çözmeli. Kendi ruhundan, ona üfleyerek yaratılmış her insan, bu hayat için bir hediyedir. Kalbinin sesini dinle ve başka her şeye kapa kulaklarını, gözlerini şimdiye dek hiç fark etmediğin olasılıklara aç...
Yüzünü; etrafına senin için serpiştirilmiş, işaretlere dön!
Kendini yarat, kendine dayan!
Tüm sevdiklerine; sevgi bulaştır, kahkaha bulaştır. Kendi kahkahasını bulamayan, kendi notasını tanımamış olandır. Yeni yılda yapılacaklar listesine yaz;  
Herkes hediyedir bu hayata ve dünya için evren için kendin ol!'
Umarım böyle oluruz, onun bunun kulu kölesi olmayız...
Hatta, hakkı olmayanları yüceltecek kadar alçalmayız, yeni yılda...

İzmir'in en eskilerinden...

Artık evli evine, köylü köyüne gittiğine göre yazmamda bir sakınca yok!
İzmirli Hülya Bilir Türksoy, 10 gün kadar önce şunları yazmıştı:
'Biz bir çarşı esnafıyız, 'Takıcı' değiliz. Kuyumcular Oda'sına bağlı Gümüş Kuyumculuğu yapıyoruz. Kayınpederim İzmir'in en eski pırlanta, platin, değerli taş, altın satan kuyumcularındandı. Eşim Gümüş'ün uğuruna inandığı, zanaatkârlığa değer verdiği için Kuyumculuğun gümüş kısmını ilerletmiş. Babası 1968'den bugün'e 11 yaşında iken bu işe başlatmış onu,  hala daha, severek öz veri ile gururla yapıyor. Piyasaya göre her zaman daha uygun satmaya daha kalitelisini almaya müşteriye mahcup olmamaya çalışır. Hatalı bir ürün çıktığında telafi eden, etik çerçevede esnaflık yapan helal para kazanmak mücadelesi veren iyi bir insandır.

Esnaflık zor iş

Şimdi böyle bir dönemde,  esnaflığın para kazanmanın zor olduğu bir dönemde, kirasını gününde ödeyen, devlete kuruş borcu olmayan, semt esnaflığı ile gurur duyan, müşterilerle arkadaş kardeş gibi; esnaflık kültürü olan, ayakta kalma mücadelesi veren esnaflar varken neymiş miş...
'Hediyelik eşya fuarları' halk için açılıyormuş!
Ne 'Halk için'i'?
Sadece fuarcılık yapanlar kazanıyor parayı, burada!
Bir çok esnaf, 'kâr yapsın!' diye, 'ya elinde kalmış malı', ya da fuarlar için yapılan ucuz malı satmak istiyor. Biz hiç katılmadık.
Çünkü katılan esnaf arkadaşlarımızın yaşadığı sorunları biliyoruz.

Haksızlık olmuyor mu?

Hediyelik eşya fuarları semt esnafına büyük haksızlıktır. Hainliktir. Yerleşik semt esnafları kira, vergi, zabıta, işsizlik gibi sorunlar ile boğuşurken çadırlar fuarlar esnafa büyük bir darbedir. Çin mallarının kalitesiz ürünlerin satıldığı bu fuarlar dürüst esnafa haksızlıktır. Aldığınız üründe sorun yaşadığınızda fuar sonrası yetkili bulamazken, semt esnafından aldığınız 20 TL'lik ürün için 'aslan kesilen' müşteri dürüst mü oluyor?
Esnaf sefte yapmıyorken Devlet Fuar'cılığı destekliyor. Amaç küçük esnaf. Yazık!..'

Standart getirilmeli

Yukarı tükürsen bıyık, aşağı tükürsen sakal örneğinde olduğu gibi...
Hülya Hanım açık yüreklilikle sorunu dillendirmiş. Fuarcılığı çoğumuz destekliyor. Hatta biz bile...
Ama, Hülya Hanım'ın açıkça belirttiği gibi bu panayır düzenine benziyor. Belki içerinde çok iyiler vardır ama Çin'den bir ile beş lira arasında getirttiği kalitesiz ama gösterişli ürün için 50 TL'den kapı açanları gördüm. Bu işler bu kadar ucuz olmamalı.
Yani 'vur kaç' ya da 'aldat, çarp kaç!' sistemine bir çözüm bulmalıyız. Bu konuya daha önceden girecektim. Fakat fuarlara, ya da belediyelere veya resmi makamlara belli ücret ödeyenlerin sıkıntıya düşmemeleri ve 'İnşallah bundan sonra daha sağlıklı ve güvenli olur, düşüncesiyle nokta koymak istiyorum. Ve tekrarlıyorum:
Her özel gün öncesi toplumda komik fiyatlara pırlanta reklamları var. Asla doğru değil asla inanmayın. Bu taşların hepsi ama hepsi sentetik taş. Yazıktır paranıza...


DİP EKSPRES

2018 atılım yılı olacak


Norm Holding, 2017 yılını çalışanları ile beraber düzenledikleri etkinlikle uğurladı. Holdingleşme ile yeni bir döneme girdiklerini söyleyen Norm Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Uysal,NORM ailesi olarak tüm çalışanları ile beraber 2018 yılında atılım yapacaklarını ifade etti.