41 tane taş, yeşil yaprak, demir para ya da altın, kabuğuyla bir yumurta. Bu ne listesi demeyin, geleneksel bir 40 banyosu malzemeleri bunlar. Ya yarım kırk denen 19. gün, ya da 39. gün yapılır bebeğin 40 banyosu. Bir tasın içine malzemeleri koyun kenarda dursun. Siz bebeğinizi yıkayın, en son bu tasın içine su koyup bebeğin başından aşağı bu suyu dökün. İşte bu annemin tarifi! Tabii ben doktor olarak size bunları anlatacak değilim :)

Bebeğin göbek bağı, doğumdan sonra 7 ila 14 gün arasında düşer ve artık bebek ilk banyosunu yapabilir. Bebeğin yıkanacağı odayı önceden ısıtın. Banyo sonrası giyeceği kıyafetlerini, bezini, bakım malzemelerini hazırlayın ki zaman kaybı olup da üşümesin bebeğiniz. Bebek küvetleri ve içine konulan bebeğin kaymasını önleyen malzemeyi temin edin. Ilık su kullanın. Mutlaka suyun sıcaklığını kontrol edin. Banyo termometreniz varsa suyun 36 derece olmasını sağlayın; yoksa dirseğinizi suya sokup sıcaklığına bakın. Bebeğin başından aşağı döktüğünüz suyun temiz olmasına özellikle dikkat edin, ya kaynatıp soğutulmuş su kullanın ya da içme suyu. Böylece ağzından burnundan su kaçarsa mikrop kapma riskini azaltmış olursunuz. Bebeğinizi bebek şampuanı ile yıkayın.  Bazı bebekler suyu çok severken bazıları ilk banyoda kıyameti kopartır. Suyu sevsin ya da sevmesin banyo sonrası annesini emer ve güzel bir uykuya dalar. Yaşadığınız ortama, hava sıcaklığına göre değişse de bebeği haftada 1 veya 2 kere yıkayın. Üşütmemesine dikkat edin. Bebek yağıyla yapacağınız masaj çok hoşuna gidecektir. Böylece ciltte kurumaları önlemiş ve bebeğin rahatlamasını sağlamış olursunuz.

Önümüz yaz, havalar şimdiden ısındı. Bebeğinizi fırsat buldukça açık havaya çıkartın. Yapacağınız bu yürüyüşler bebeğinize ve size iyi gelecek. "Aman üşütmeyeyim" korkusuyla bebeği kat kat lahana gibi giydirmeyin. Kendinizden pay biçin, yaz günü yün hırkayla mı oturursunuz? Bebeği kendinize göre giydirin. Size sıcak geldiyse emin olun bebeğe de sıcak gelir. Direk güneş ışığından koruyun. Aşıları tamamlanmadan denize sokmayın. Havuza mı? Sakın sokmayın.

Sevgiyle büyüyen bebekler, daha özgüvenli daha kendiyle barışık ve hayatta daha başarılı oluyor. Ne yediği, ne içtiği kadar önemli bebeğinize gösterdiğiniz sevgi. El kadar bebek anlamaz demeyin! Sevginizi her zaman hissettirin.

Sağlıkla kalın.