Zamanında tiraj vardı şimdi tıklanma ve like alma sayısı var. Bu işten çok önemli paralar kazanan insanlar var. Hem para kazanmanız için ünlü olmanıza da gerek yok. İhtiyacınız olan tek şey hatırı sayılır takipçi sayısı. Buna da ulaşmak için özel siteler var. Parayı bastırıyor takipçi satın alıyorsunuz. Biraz daha para verirseniz var olmayan takipçileriniz sizin koyduğunuz fotografları da beğeniyorlar. Hatta paylaşıyorlar. Siz de var olmayan takipçi sayınızla falanca firmadan 3 bin TL’den başlayıp 20 bin TL’lere uzanan bir skalada para kazanıyorsunuz.

Ünlülerin hemen hemen hepsinin “dummy” takipçileri var. Bunların profil fotografları dahi yok, mesela twitter’da fotografları bir yumurta resmi. Dolayısıyla isimler de, “yumurta  takipçi”. Hangisinin ne kadar sahte takipçisi olduğunu görmenin ne yazık ki, kolay bir yolu da yok. Raporlamalardan biraz bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Mesela Klout bu şirketlerden biri. Sizin sosyal medyada yaptığınız paylaşımın etkisini ölçüyor. Ama bu ölçüm ne kadar sağlıklı o da tartışılır. Çünkü siz casper takipçilerinize para döktükçe onlar beğenmeye ve paylaşmaya devam ediyorlar. Dolayısıyla ölçülen şey yine hayal olarak kalıyor.

Gelin bazı isimlerin sizin beğenmeniz sayesinde ne kadar kazandığına bakalım:   
Eda Taşpınar 1 instagram paylaşımı için 10 bin TL artı KDV alıyor. Moda tutkusu adıyla instagramda bulabileceğiniz Ayşegül ve Yasemin 1 instagram paylaşımı için yine 10 bin TL artı KDV alıyorlar. Oyuncu Ahu Yağtu 1 Youtube videosu ve 1 instagram yönlendirmesi için 7 bin 500 TL alıyor. Didem Soydan’a ödeyeceğiniz fiyat 50 bin TL. Sebile Ölmez diye adını ilk kez bugün duyduğum hanımefendi 1 youtube videosu ve 1 instagram paylaşımı için 15 bin TL alıyor. İşte benim stilim yarışmasıyla isimlerini duyuran Aycan ve Nurcan Şencan kardeşler ise 1500 TL’ye paylaşım yapıyorlar.  Bu yeni sektörün  vergilendirmesi de net değil.

Peki, sizce yapılan bu paylaşımların geri dönüşü ne kadar etkili oluyor?  Falanca isim bugün en iyi kozmetik kremi şudur derken 1 hafta sonra budur diyor. Ya da falanca markanın kıyafetleri için daha dün muhteşemdir diyen bugün onun rakibinin tekstillerini yere göğe sığdıramıyor. Reklamcılıkta bir markanın yüzü olursanız en az 3 sene sizi başka markanın yüzü yapmazlar. Oysa burada markadan markaya zıplayan arkadaşlar var. Sayfasından para karşılığı paylaşım yapanları ben takip etmiyorum. Çünkü benim sırtımdan para kazanmalarını istemiyorum. En azından kazandırıyorsam, arada sırada bana da bir çay ısmarlasınlar öyle değil mi?