Haftaya güzel bir haberle başlayayım...
Bugünden itibaren tüketiciye sunulan yumurtaların üzerine 'yumurtlama tarihinin' yazılmış olması gerekecek aksi takdirde satışı gerçekleştirilemeyecek.
Güzel değil mi?
Belki de ilk bakışta öyle ama madalyonun bir başka yüzü de var!
Yani bundan böyle, bebeklere 'günlük, köy yumurtası yedirme' dönemi bitiyor...
Pazarlarda köylülerimiz, üç beş tavuğu ile geçimini sağlayanlara bundan böyle iş yok...
Kime var?
Büyük çiftlik sahiplerine...
Yaptıkları desteğin karşılığını alıyorlar...
Ne mutlu onlara...
Aslına bakarsan, derinine inersen onlara da yok...
Sadece ve sadece, her zaman olduğu gibi belirli markalara...

Desenize zam kapıda

Kümes ve işletme numarası ile yumurtlama tarihi yazılmamış olan A sınıfı yumurtalar bugünden itibaren toptan veya perakende olarak satışa sunulamayacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan, yumurtanın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde paketlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanmasında dikkate alınacak usul ve esasların düzenlediği, Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği yarından itibaren yürürlüğe girecek.
Buna göre kümes ve işletme numarası ile yumurtlama tarihi üzerinde yazılmamış olan A sınıfı yumurtalar toptan veya perakende olarak satışa arz edilemeyecek.

Gerçek üreticinin sesi cılız kalıyor

Yumurta üreticileri, sektörün, özellikle de küçük üreticilerin buna hazır olmadığını ifade ederken, Bakanlık yetkilileri ise uygulamada ertelemeye gidilmeyeceğini belirtiyor. Tebliğe göre, işletme ve kümes numarası ile yumurtlama tarihi kümeste veya gerekli tedbirleri almak şartıyla aynı işletmeye ait tasnif veya paketleme tesisinde yazılacak.
Kümes ve işletme numarası ile yumurtlama tarihi yazılmamış olan A sınıfı yumurta toptan veya perakende olarak satışa arz edilemeyecek. A sınıfı yumurtanın ağırlık ve özellik sınıfları etikette, ürün adı ile aynı yüzde belirtilecek. Özellik sınıfı belirtilirken 'A sınıfı' ifadesi veya 'A' harfi kullanılacak. A sınıfı yumurtanın ağırlık sınıflarını simgeleyen harfler en az 2 milimetre yükseklikte olmak ve çevresinde en az 12 milimetre çapında bir çember bulunmak koşulu ile yumurta kabuğu üzerine de damgalanabilecek.

Cihazı varsa mesele yok!

A sınıfı yumurtanın etiketinde son tüketim tarihi, ".....tarihine kadar tüketilmelidir" veya "..........tarihinden önce tüketilmelidir" ifadeleri kullanılarak yazılacak. A sınıfı yumurta, yumurtlama tarihinden itibaren 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılacak. A sınıfı yumurtanın son tüketim tarihi, yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden fazla olamayacak. Yani 'gündelik yumurta' artık hayal oluyor...
Ya da her bebek ve çocuk ailesi, balkonunda çiçek yetiştirir gibi, kümes kuracak...

İşlerini bozmazlar!

Ama iyi tarafı da var...
Belki biliyorsunuz, özellikle büyük şehirlerde, İstanbul'da ve Ankara'da, bazı açıkgözler, toptancıdan, hatta marketlerden aldıkları yumurtaları pisliğe ve biraz da samana bulayıp, iki üç misli fiyata 'Köy yumurtası' diye satıyorlardı. Bu vicdansızlar yine bildiklerini okuyacaklarından eminim...

Keçiören'de 250 iş yeri yandı

Öğrenince içim parçalandı...
Ankara'nın Keçiören ilçesindeki Osmanlı Halk Pazarı'nda çıkan yangında 250 iş yeri tamamen yandı. İlk bilgiye göre, saat 04.30'da başlayan yangın, kısa sürede halk pazarındaki 250 iş yerini sardı. Olayda, kapalı pazar yerindeki 250 iş yeri tamamen yanarak kül oldu. Sizce sorumlusu kim olabilir?
Bu arada merak ediyorum, İzmir'e ve itfaiyesine söz eden Başkentin AKP'li Büyükşehir Belediye Başkanı İ. Melih Gökçek ne yapıyordu?
Uyuyor muydu, yoksa itfaiyecilerle birlikte çalışıyor muydu?
Bir zamanların ünlü Belediye Başkanı 'Boksör İhsan' gibi sarı çizmelerini giyip itfaiyecilerin çalışmalarına yol mu gösteriyordu?
Neyse bunu da öğreniriz...
Büyük lokma yiyeceksin ama büyük konuşmayacaksın...
Bu bizim atasözümüz...
Ne işyerini, tüm varlığını kaybeden esnafın, dükkân sahibinin ne da şu an AKP'nin tüm desteği üzerinde olan ve koltuğunu yıllardır bırakmamakta direnen İ. Melih Gökçek'in yerinde olmak istemezdim...

İzmir'de durum...

İzmir'de de 'koltuk sevdalıları' ya da 'koltuğunu bırakmamakta' direnen çok kişi var...
Örneğin girdiği her seçimi kazanan İTO'nun Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş...
Her ne kadar, 'Kuruluş' ya da başka bir isim verdiyse de İTO'nun gecesinde 'Kıdemli Bakan' Binali Yıldırım'ı ağırladı...
Tabii ki yağcılar ve balcılar da orada idi...
Neyse lafı uzatmadan 'Hayırlı uğurlu olsun' diyeyim...

Kutlanacak bir başarı...

Bir dergi tarafından bu yıl 18.'si düzenlenen 'Türkiye'nin En Büyük 500 Özel Şirketi' konulu araştırma, görkemli bir ödül töreni ile gerçekleştirildi. Toplamda 8 dalda 24 ödül verilen törende Aydem, 'İstihdamını En Çok Artıran Şirketler' arasında birinci oldu.
Aydem/Gediz Elektrik Perakende Satış A.Ş. 'İstihdamını En Çok Artıran Şirketler' kategorisinde 1. seçilirken. Aydem/Gediz'in Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı ödülünü törenle aldı.
Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı konu hakkında; 'Sürdürülebilir başarıyı, değerli çalışanlarımızdan aldığımız enerji ile sağlıyoruz. Bereket Grubu olarak enerji sektöründe üretim ve istihdama büyük önem veriyoruz. Bu bağlamda 500 şirket arasında istihdam artışında birinci olmamız gurur verici' şeklinde açıklamada bulundu.
Araştırma da bu yıl da şirketler ciro, kârlılık, ihracat ve istihdam rakamlarına göre değerlendirildi.
İzmir, Manisa, Aydın, Muğla ve Denizli illerinde Elektrik Perakende Satış A.Ş olarak faaliyet gösteren Aydem/Gediz, 500 şirket arasında istihdamını en çok artıran şirket oldu.
Kendilerini Haber Ekspres olarak biz de kutluyoruz.

Ağır işlerde ne olmalı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısı önceki gün sona erdi. TÜİK'in asgari ücret hesaplaması paylaşılarak, net asgari ücretin ağır işlerde bin 599 lira, orta ağır işlerde bin 427 lira, hafif işlerde de bin 326 lira olması gerektiği bildirildi.
Hükümet, Rusya kaynaklı turist kaybını minimuma indirecek destek paketini açıkladı. Kredi kefaletinden faydalanacak ülke sayısını 26'ya çıkaran paketle, 3 milyonluk kaybın 1 milyonu telafi edilecek. Rusya'nın vurulan uçak krizi yüzünden Türkiye'ye yönelik ilan ettiği yaptırımlar çerçevesinde 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Türk vatandaşlarına uygulayacağı vizenin yaklaşık 200 TL maliyeti olacağı açıklandı.

Kurulan şirket sayısında artış

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Kasım 2015 'Kurulan ve Kapanan Şirket İstatistikleri'ni açıkladı. Kurulan şirket sayısında 2015'in Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 6,29 artış yaşandı. Kapanan şirket sayısında ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,82 azalış oldu. Doğankent, Kürtün ve Torul hidroelektrik santralleri ile bu santraller tarafından kullanılan taşınmazların özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi, 1 milyar 225 milyon 100 bin lira ile Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ verdi.

Şahenk 15 aylık kiralarını ödedi

'Tophane'den çıkmam!' diyerek direnen 23 dükkândan kalan son 5'i Doğuş Grubu'nun 15 aylık kira bedelini ödemesi karşılığında Tophane'den çıkmayı kabul etti. Son gelişmeyle Salı Pazarı Kruvaziyer projesinin önünde bir engel kalmadı.

Para cezaları arttı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, "6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 77. Maddesi'ne Göre 2016 Yılında Uygulanacak? Olan İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ"i Resmi gazete'de yayımlandı. Buna göre, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine aykırı hareket edenlere uygulanan idari para cezaları, yeniden değerleme oranı olan yüzde 5,58 yükseltildi.

Kapsama alanı

Bu orana göre, 232 lira ile 116 milyon 254 bin 138 lira arasında değişen cezalar, malın iadesinin kabul edilmemesi, sözleşme nüshasının tüketiciye verilmemesi ve tüketici kredilerine ilişkin bankalara kesilen cezalar gibi konuları kapsıyor.
Öte yandan Bakanlığın, "6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68. ve Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinin 6. Maddelerinde Yer Alan Parasal Sınırların Artırılmasına İlişkin Tebliğ"i de Resmi Gazete'de yayımlandı.

Heyetlerde başvuru parası

Tebliğe göre, parasal sınırlar yeniden değerleme oranı olan yüzde 5,58 artış esas alınarak artırıldı.
İlçe tüketici hakem heyetlerine başvuru için 2 bin 320 lira, büyükşehir statüsünde olan illerdeki il tüketici hakem heyetlerine başvuru için 2 bin 320 ile 3 bin 480 lira, büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerindeki il tüketici hakem heyetlerine başvuru için 3 bin 480 lira, büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde il tüketici hakem heyetlerine başvuru için parasal sınır ise 2 bin 320 lira ile 3 bin 480 lirası arası olarak tespit edildi.
Tebliğler, 1 Ocak'tan 2016'dan itibaren yürürlüğe girecek.

***

DİP EKSPRES

Somalı çocukların kararan düşleri renklendi

'İyilik ve sağlık yolunda' çalışmalarına devam eden Genç Yeryüzü Doktorları, Soma'da yaşanan maden kazasında babalarını kaybeden yüzlerce çocuğun kararan düşlerini 'Gün Şeker Pembesi'projesiyle yeniden renklendirdi
Genç Yeryüzü Doktorları, Manisa Soma'da yaşanan maden kazasında yakınlarını kaybeden çocuklar için 'Gün Şeker Pembesi' projesi ile miniklerin yüzünü güldürdü.
Genç Yeryüzü Doktorları'nın düzenlediği Gün Şeker Pembesi Kitap projesinin ikinci adımı Manisa Soma'da gerçekleştirildi. Yaşanan maden kazasında yakınlarını kaybeden çocuklar için bir kez daha bir araya gelen Genç Yeryüzü Doktorları, proje kapsamında toplanan 12 bin kitabı Soma'daki miniklere ulaştırdı.
'İyilik ve Sağlık' yolunda çalışmalarına devam eden Genç Yeryüzü Doktorları, projenin kapanış programını ise 2016 yılının 23 Nisan haftasında Somalı öğrencileri, İstanbul da konuk edip gezdirerek gerçekleştirecek.