2010 yılında San Jose California'da evimde oturmuş bilgisayarımda bir şeyler yazıyordum ki birden arkamdan büyük bir gürültü geldi. Sanki bir radyonun ses ayarı aniden ve sonuna kadar açılmıştı, çünkü parazitli bir sesti.

Birkaç dakika sonra kafama dank etti. Büyük gürültü banyoda, tavandaki yangın su püskürtücülerinden büyük bir hız ve hacimle akan ve biriken suların sesiydi. Banyomda bir yangın olmadığına emin olduğumdan, suyu bulunduğu alanda tutabilmek için banyonun kapısını kapadım ve bu püskürtücülerin kapatılmasını sağlayabilecek birini aramak için apartman dairemin dışına koştum. Maalesef öğrendim ki bu püskürtücüleri kapama işlemini sadece itfaiye yapabiliyordu ve onlar binaya ulaşıncaya kadar tüm dairem sular seller içinde kalmış ve mahvolmuştu.

Tabii ki mahvolan sadece dairem değildi. Apartman dairemden dışarı koşarken ayağım takıldı, iPhone'um elimden fırladı ve betonun üzerine düştü. Ekranı tuzla buz olmuştu.

Bu bir iPhone ekranını mahvetmekte benim ilk tecrübemdi, belki sonuncusu da olmayacaktı. Neyse ki California'da yaşamakla şanslıydım, çünkü ekranımı 20 dolara tamir edecek yerel bir tamirci buldum. Tek yaptığım şey tamirci gencin evine gitmek, iPhone ile birlikte 20 doları uzatmak ve 20 dakika sonra tamir edilmiş olarak geri almaktı.

Tabii ki şimdilerde cep telefonu onarımı artık çok büyük iş oldu. Yılda en az 2-3 kez, pahalı cep telefonumu ve daha da önemlisi dijitalleştiricisini korumak için, eninde sonunda mutlaka bozulan ekran koruyucumu değiştirmek için bir cep telefonu tamir dükkânına uğramak zorunda kalırım. Dijitalleştirici, parmak ucu dokunuşunu algılayan ekran camının altındaki özel bir tabakadır. Piyasadaki yeni telefonların birçoğunda bu tabaka cam ile kaynaşıktır ve bu da tamirini oldukça pahalı hale getirir.  

Ne zaman bu dükkânlardan birine girsem cep telefonu ya da tablet gibi bir seyyar cihazın tamir edilmekte olduğunu görürüm. Cep telefonunuzun sağlam bir kılıfı olsa bile, eğer şanssız iseniz ve de telefonunuz çıkıntılı ve sert bir yüzeye çarpmışsa ekranın zarar görme olasılığı çok yüksektir.

Eğer akıllı davranıp da ekran korucu taktırdı iseniz ve darbe şiddeti yüksek değilse, enerjinin dağıldığı ekran koruyucunuz parçalanır ve sizi yüksek bir tamir faturasından kurtarır.

Londra'da tanıştığım ve arabasının ön panosunda iyice hırpalanmış görünümlü bir iPhone olan bir taksi şoförü şöyle dedi: Ben cep telefonu sigortası seçeneğini tercih ettim. Çünkü çocuklarım telefonum ile oynamayı çok seviyor ve sürekli kırılacak bozulacak diye dertlenmektense primini ödüyor, sorunları sigorta şirketinin çözmesini bekliyorum. Böylece elimde daima çalışan bir telefonum oluyor.

İçinizde çocukları olanlar mutlaka artık cep telefonu tamircisiyle dostluklarını ilerletmiş ve hatta yedek parçasını satın alıp kendisi onarma girişiminde bile bulunmuştur. Sorun şu ki bu iş o kadar da kolay değildir. Hem çok özel yedek parçalar hem de biraz deneyim gerektirir. Sonuç olarak bu işi bilen birisine bırakmak daha doğrudur. İşin kötü tarafı Büyük Ağabey Apple tamircinizin bu yedek parçaları kolaylıkla elde etmesine engel olmaktadır.

Eylül ayında ABD Gümrüğü alıcısı New York'ta iyi bilinen bir Apple onarım şirketi olan 1000 dolar değerinde dizüstü bilgisayar bataryasına el koydu. Apple bunların taklit ve sahte olduğunu iddia etmekteydi. Gerçekte ise bu bataryalar, artık Apple'ın teknik destek bile vermediği fakat birçok kişinin hala kullandığı eski model Apple dizüstü bilgisayarlar içindi. Yedek parçaları Çin'den ithal edip gümrükten geçirseniz bile orijinal yedek parça elde etmek çok zor. Bazen aynı fabrikanın bir üçüncü parti ürünü, orijinal üreticinin parçaları ile tamamen aynı kaliteye sahip olabiliyor ancak öyle olup olmadığına tam emin olamıyorsunuz. Tabii böyle bir durumda, bir şeylerin kötü gitmesi ya da orijinalinden daha az mükemmellikte olması olasılığı endişesi ve riskine karşı gidip daha pahalı olan ana şirket teknik servisine gidiyorsunuz.

Ancak Motorola'dan iyi bir haber var. Motorola sorunu fark edip çözümde öncülük ediyor ve artık akılı telefonları için orijinal yedek parçalarını ve onarım için gerekli aletleri satıyor. (Bunu tamir el kitapları, kılavuzları ve yedek parçalar konusunda bilinen ve popüler olan online web sitesi ifixit.com üzerinden yapıyor. Motorola, henüz Apple ve Samsung'un pazar payına sahip olmayabilir, ancak birçoğumuzun Motorola akıllı telefonlarına geçmesi ile bu belki Büyük Abileri uyandırıp, onları karar ve kural değiştirmeye götürebilir.

Motorola'nın şu ünlü ve unutulmaz küçük, üst kapağının dışında da küçük bir renkli ekranı olan katlanıp açılan 'flip-phone'lardan bu yana Türkiye'de büyük bir pazarı olmadığını biliyorum. Ancak onarımı kolaylaştıran ve ucuzlatan Motorola, teknolojik gelişmeleri anında takip eden ve ceplerindeki paraları kısıtlı olan gençler için izlenmesi gereken bir marka.