Çin'den geldiği belirlenen zehirli ayakkabılarla ilgili panik büyüyor.
Derince Gümrüğü'nden yurda giren zehirli ayakkabılarla ilgili süreç birkaç gün önce başladı.
İzmit Derince Limanı'ndan yurda giren ayakkabılarla ilgili kontrollerde, söz konusu ürünlerde zehirli ve kanserojen madde tespit edildi.
Bunun üzerine ürünlerin imha edilmek üzere, İzmit Atık ve Artıkları Arıtma, Yakma ve Değerlendirme Tesisi'ne (İZAYDAŞ) gönderilmesine karar verildi. Kararın ardından imha edilecek ürünleri teslim alan İZAYDAŞ yöneticileri, kolilerde zehirli olduğu belirlenen ayakkabıların değil, hurda ayakkabı ve malzemelerinin bulunduğunu tespit ederek yetkililere bildirdi.
İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç'ın uyarısı üzerine harekete geçen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yapılan kanunsuzluğu doğruladı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, ayakkabıların piyasaya dağıtılmış olduğunu belirlediklerini söyledi ve 'Şu anda bu eşya iç piyasaya dağıtıldı ama ne kadarı tüketiciye ulaştı, bilemiyoruz. Bazı markalar var ama marka ismini vererek değerlendirmede bulunamayız. Söz konusu firmaların sağlıklı ürünleri de var ve isim vererek onları zor durumda bırakabiliriz' açıklaması yaptı.

Mirasla bölünen araziler birleşti

Türkiye'de tarım arazilerinin 1926'da kabul edilen Medeni Kanundan itibaren sürekli bölündüğünü, bu yıl yapılan düzenlemeyle miras yoluyla bölünmenin önüne geçtiklerini belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, arazi toplulaştırmanın bugüne kadar 4,5 milyon hektarlık alanda tamamlandığını belirterek, '2015 yılı sonu itibarıyla bu, 6 milyon hektara çıkmış olacak. Geriye yaklaşık 8 milyon hektar kalıyor. 2023 yılını hedefledik. Tabii para verilirse daha kısa sürede bitiririz' dedi.
Arazi toplulaştırmanın amacının Türk tarım sektörünün verimliliğini artırmak olduğunu vurgulayan Eker, bu düzenlemeyle tarımsal üretimin alt yapısını oluşturduklarını, parseller arasındaki sınırları kaldırıp büyüttüklerini söyledi.

 
Müteahhitler sıfır km ihale kanunu istedi

Türkiye Müteahhitler Birliği dün bir bildirge yayınlayarak Kamu İhale Kanunu'nun baştan yazılmasını istediler.
TMB Başkanı Mithat Yenigün dün İstanbul'da, Türkiye'deki müteahhitlik işlerinin yüzde 70'ini, yurtdışı işlerin ise yüzde 90'dan fazlasını gerçekleştiren birlik üyesi 141 firmanın ortak taleplerini dile getirdi.
Mevcut ihale kanununun verimli, rekabet gücü yüksek, şeffaf ve sürdürülebilir bir yatırım ortamı yaratacak şekilde baştan yazılması gerektiğini kaydeden Yenigün son 10 yılda pek çok kez değiştirilen kanunun pek çok çarpıklığa neden olduğunu, şeffaf bir kamu ihale sistemine duyulan ihtiyacı karşılamadığını vurguladı.
Temel sorunun hala aşırı düşük teklifler olduğunu belirten Yenigün bunun bitmeyen, pahalıya mal olan veya kalitesiz yapılara sebep olduğunu ayrıca ödenmeyen SGK primleri, iş kazaları ve can kayıplarına da ortam yarattığını belirtti.


70 Dolar'a doğru

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) Viyana'daki toplantısından üretimi kısma kararının çıkmaması petrolün 2010 yılından bu yana en düşük seviyesi olan 72.80 doları görmesine neden oldu.
Petrolde dünkü fiyat düşüşü yüzde 3'ü geçti.
Günlük 30 milyon varil olan üretimin kısılmayacağına yönelik kararı Kuveyt Petrol Bakanı Salih- El Ömer açıkladı. Toplantıda bir sonraki toplantının Haziran 2015'te yapılması da kararlaştırıldı. Başta Rusya olmak üzere Venezuela ve Suudi Arabistan petrolde düşen fiyatları engellemek için arz kısıntısına gidilmesini istiyordu. Rusya OPEC üyesi değil ancak toplantıda Suudi Arabistan ve Katar üretimin azaltılması yönünde öneri verdi. Fakat öneri kabul edilmedi. Rusya'nın petrolün 110 dolardan 75 dolara kadar gerileyen hareketi ile en az 100 milyar dolarlık bir kayba uğradığı hesap ediliyor.


Yerli savunma fuarda

18. Uluslararası İş Forumu ile eşzamanlı devam eden 15'inci MÜSİAD Uluslararası Fuarını 200 bin ziyaretçinin gezmesi bekleniyor. Fuarın bu yılki gözde katılımcılarından biri de Es Mali Yatırım bünyesine katılan BMC oldu.
Fuara Türk Silahlı Kuvvetleri envarterinde önemli yer tutan zırhlı araç 'Kirpi' ve otobüsleriyle katılan BMC'nin standını fuarın ilk günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ziyaret ederek Es Mali Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak'tan bilgi aldı. Kirpi ile yakından ilgilenen ve aracın içine binerek bilgi alan Erdoğan araçların teslim süreleri ile ilgili de sorular yöneltti.
Öte yandan Türkiye'nin yüksek teknoloji algısını kuvvetlendirmek ve milli teknolojilere sahip çıkmak adına organize edilen High Tech Port MÜSİAD Fuarı CNR Expo'da kapılarını açtı.
Yatırımcı, üretici, proje sahipleri, yerli ve yabancı işadamları ile devlet kurum ve kuruluşlarını bir araya getiren fuarda ziyaretçilerin en çok ilgisini milli savunma araçları çekti.
Milli Piyade Tüfeği ve nüfuz edici bombalardan yerli araç ve tanklara kadar pek çok ürünün sergilendiği fuar, son model teknolojilere şahit oldu.

***


SON NOKTA

Marka şehir İzmir için


Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından 'Ege Üniversitesi 60.Yıl Etkinlikleri' kapsamında 'Marka Şehir İzmir Sempozyumu' düzenlenecek. İzmir'in bütün yönleri ile ele alınacağı sempozyuma medya, sanat, siyaset ve ekonomi dünyasından birçok ünlü isim katılacak. Amaç marka şehir İzmir'in tescillenmesi. İzmir'in hakkını herkes teslim edecek.
Açılış konuşmalarını İzmir Valisi Mustafa Toprak, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla,Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Müge Elden'in yapacağı sempozyumda İzmir bütün yönleriyle ele alınacak.
Sempozyumda 'Osman Kibar, Behçet Uz, Hasan Tahsin, Dario Moreno ve Ahmet Piriştina' oturumları yapılacak. Etkinlik Ali -Aysun Kocatepe'nin vereceği konserle final yapacak.