Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü ilk kez tatil günü bir açıklama yaptı.
Pazar günü saat 10.59'da Kurumsal İletişim Bölüm Başkanlığı'ndan gönderilen özel açıklamada, 'Ziraat Bankası tarım sektörünün desteklenmesi ve geliştirilmesi amacıyla, her zaman üreticilerin yanında yer almakta tarımsal üretimin sürekliliğine, tarımsal değer zincirinin her aşamasında destek olmakta' denildi.

Sıkıntı bitmiyor...


Dış etkenlere karşı son derece duyarlı olan tarım sektörü ve bu sektörde faaliyet gösteren üreticiler olumsuz iklim koşullarından çok hızlı bir biçimde olumsuz etkilenebiliyor. Doğal afetler ve diğer olumsuz dış etkenler nedeniyle vadesinde ödenemeyen kredilerin üreticinin faaliyetlerine uygun vadelerle rahatlıkla geri ödenebilmesi, diğer taraftan da devam eden faaliyetlerin finansmanının sağlanıyor olması üreticilerimiz ve ülkemiz tarım sektörü için büyük önem taşıyor.
İşte bu nedenle; 2016/9147 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile; 2016 yılı içinde, Türkiye sınırları içerisinde meydana gelen çeşitli afetler nedeni ile ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları zarar gören, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının diğer kayıt sistemlerine göre kayıtlı olan, İl / ilçe hasar tespit komisyonlarınca düzenlenecek raporda, ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seralarının en az % 30 oranında zarar gördüğü tespit edilen, Üretimine devam eden gerçek ve tüzel kişilerin, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullanmış olduğu düşük faizli (sübvansiyonlu) kredilerin, Erteleme döneminde % 3 faiz uygulanmak suretiyle, Bir (1) yıl süreyle ertelenmesine imkân sağlandı.

Uzun süreli yapılandırma

Önceki yıllarda yayımlanan kararnamelerden farklı olarak bu yılki kararnameye eklenen bir madde ile bu kararname kapsamında kredileri bir yıl süreyle % 3 faizli olarak ertelenecek olan gerçek ve tüzel kişilere; Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin kendi yapılandırma uygulamaları çerçevesinde ilk yıl faiz oranı %3 olmak suretiyle daha uzun sureli olarak yeniden yapılandırma imkânı da getirildi.

Üreticinin yanında...

Bu noktada üreticilerin yanında yer alarak zorlukları birlikte aşmak amacıyla Ziraat Bankasınca; ilk yıl %3, sonraki yıllarda ise cazip faiz oranları ile üreticilerin Ziraat Bankası'ndan kullanmış olduğu düşük faizli (sübvansiyonlu) kredilere 5 yıla kadar yeniden yapılandırma imkânı sağlandı.
Böylece, üreticilerin mevcut borcunun sadece bir tek sezonda edinilecek tarımsal gelir ile değil, en az beş yıllık bir süreçte ödenmesine imkân sağlayacak daha uzun vadeli ve esnek ödeme koşulları sunuluyor.
Dolayısıyla faaliyetlerin devamlılığı sağlanarak, sonraki dönemde arazinin yeniden ekime hazır hale getirilmesi ve diğer tarımsal üretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla ihtiyaç duyulan ilave işletme kredilerinin faiz indirimli olarak kullanılabilmesi imkanı yaratılıyor.

Talepler değerlendirilecek

Öte yandan, doğal afetlerden etkilenen ancak bu Kararname kapsamına girmeyen veya doğal afetlerden etkilenmeyen ancak farklı sebeplerden dolayı maliyet artışı – gelir azalışı gibi etkenler nedeniyle nakit akışı bozulan ve kredi geri ödemesini vadesinde yapamayan diğer tüm müşterilerin borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik Ziraat Bankasınca çok çeşitli yeniden yapılandırma seçeneklerinin sunulmasına devam ediliyor.
Bu kapsamda kredilerinin yeniden yapılandırılmasını talep eden müşterilerin talepleri, Ziraat Bankası'nın uygun faiz oranları üzerinden, gerektiğinde ilave kredi de kullandırılarak ayrıca değerlendirmeye alınabilecek.

Hem de yılsonuna kadar!

Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'nün Pazar açıklaması böyle...
Burada dikkat edilecek önemli konularından biri, belki de yine ilk kez olmalı, Bakanlar Kurulu'nun mağdurlar için aldığı karar, geriye dönük olduğu kadar ileriye de dönük.
Yani 31 Aralık 2016'ya kadar, olası, yani olabilecek tabiat zarararını da içeriyor.

İhracattaki düşüş tartışma çıkardı

Tariş Başkanı Çetin, düşüş için üreticilerin zeytinyağı fiyatlarına yaptığı zam yapmasını gerekçe gösteren ihracatçılara ateş püskürdü.
Üreticinin günah keçisi ilan edildiğini söyleyen Çetin, 'Başınıza üretici kadar taş düşsün' dedi.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan ihracat verilerine göre geçtiğimiz yılın 8 aylık periyodunda 87 milyon 796 bin dolar olan Ege Bölgesi zeytin ve zeytinyağı ihracatı bu senenin 8 aylık periyodunda yaklaşık 13 milyon dolar gerileyerek 74 bin 618 bin dolar olarak açıklandı.
Sektörün kalitesinin arttırılması ve sorunların aşılması için çağrı yapan Cahit Çetin, 'Artık bu modası geçmiş tartışmaları bırakalım. Bu sektör hepimizin. Hep beraber çözüm arayalım. Suçlamayı bırakalım. Bunun ortasını beraber konuşacağız. Üreticiyi mağdur etmeden tüketiciyi mağdur etmeden ihracatçının önünü tıkamadan bir yol haritası belirleyelim' ifadelerini kullandı.

Market alışverişlerinde taksit imkânı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kredi kartıyla yapılan bazı alışverişlerde taksitlendirmeye ilişkin, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli başkanlığında bir çalışma yapıldığını söyledi.
Bu çalışmada hükümet olarak öncelikli amaçlarının, hem cari açığa yol açmayacak hem de iç piyasayı rahatlatacak bir düzenleme yapmak olduğunu dile getiren Tüfenkci, 'Özellikle iç piyasanın canlandırılması noktasında yerli ürünlerin teşviki de dikkate alınarak, ithalatımızı ve cari açığımızı artırmayacak şekilde kredi kartlarında bazı ürünlerde taksit sayısını artıracağız. Bununla ilgili çalışmalar son aşamada' diye konuştu.

Yaş sebze ve meyve ihracatımız iyice düştü

Özellikle yaş sebze ve meyve ihracatında Rusya'nın Irak ile birlikte en önemli ülkeler olduğuna dikkati çeken uzmanlar; '511,3 milyondan 103,8 milyon dolara indi' dediler.
İhracatımızda Rusya ve Irak'ı Almanya, Ukrayna, Romanya, Suudi Arabistan, Ukrayna ve Bulgaristan izliyor.
2015 yılı Ocak-Ağustos döneminde, Rusya'ya 714 bin 941 ton yaş sebze meyve ihracatı yapılarak 511,3 milyon dolar gelir elde edildi.
Miktar bazında yüzde 40, değer bazında yüzde 44 payıyla Rusya, açık farkla ihracatımızda ilk sırada yer aldı.
Rusya'nın 1 Ocak 2016'dan itibaren domates, salatalık, kuru soğan, kırmızı lahana, brokoli, portakal, mandalina, nektarin, elma, armut, kayısı, şeftali, erik, üzüm, çilek, tavuk ve hindi eti, tuz ve karanfil ithalatını yasaklamasının ardından ürünlerin kalitesi ve karantina şartlarına bağlı olarak biber, nar, patlıcan, marul, kıvırcık, kabak ve balkabağı ithalatını geçici olarak durdurmasıyla birlikte bu tablo bozulmuştu.
2016 yılının Ocak-Ağustos döneminde Rusya'ya yaş sebze meyve ihracatımız miktar bazında yüzde 81,5 düşüşle 132 bin 224 tona, değer bazında yüzde 79,7 düşüşle 103,8 milyon dolara geriledi.
*- Üzüm, erik, şeftali üreticisi de mağdur oldu
Yasaklanan ürünler olarak bakıldığında; 2015 yılında ihraç edilen domatesin yüzde 65'i, salatalığın yüzde 51,7'si, mandalinanın yüzde 46'sı, portakalın yüzde 21'i, şeftalinin yüzde 47'si, kayısının yüzde 52'si, çileğin yüzde 75,4'ü, eriğin yüzde 20'si, kuru soğanın yüzde 45'i, kırmızı lahananın yüzde 19'u Rusya'ya yapıldığını belirten Bayraktar, Rusya'nın uygulamış olduğu ambargo nedeniyle narenciye, örtü altı ve çilekte yaşanan mağduriyete mevsim itibarıyla üzüm, erik ve şeftalinin de eklendiğini bildirdi.

Elektrik şirketleri abone yarışında

Ayda 120 TL'den yüksek fatura ödeyerek elektriği istedikleri dağıtıcıdan alma hakkı elde eden "serbest tüketici" sayısı 2.5 milyonu aştı. Abone yarışı kızışırken, şirketler de müşteri kaybetmemek için çalışmalarını hızlandırdı.
Türkiye'de yıllık 3 bin 600 kilovatsaatin (kWh) üzerinde elektrik tüketerek kendi elektrik tedarikçisini seçen abone sayısı, eylül ayı itibarıyla 2.5 milyonu geçti.
'Serbest tüketici' olarak tanımlanan bu sistemde, belirli bir limitin üstünde elektrik tüketen aboneler nereden isterlerse oradan elektrik alma ve fiyat pazarlığı yapma hakkına sahip oluyor.
Elektrikteki piyasa oyuncuları 2002 yılından bu yana kademeli olarak düşürülen limitlerin, gelecek yıllarda sıfırlanacağını öngörüp yatırımlarını hızlandırdılar.
Amaç, limit sıfıra inip, piyasada tam serbestlik sağlandığında geçmişte cep telefonları operatörlerinde olduğu gibi 38 milyon elektrik abonesinin çoğunun kendilerini tercih etmesini sağlamak.
Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın da 'Müşteri memnuniyetine öncelik verin' talimatı üzerine harekete geçen elektrik şirketleri, insan kaynağından, pazarlamaya, iç operasyondan müşteri hizmetleri ve bayileşmeye kadar pek çok alanda çalışmalarını hızlandırdı.

Fiat Chrysler, 1,9 milyon aracı geri çağırıyor

İtalyan-Amerikan otomobil üreticisi, dünya genelinde 1,9 milyon aracını yazılım hatası nedeniyle geri çağırdığını duyurdu.
Şirketten yapılan yazılı açıklamada, hatalı bilgisayar yazılımından kaynaklanan sorunun, hava yastıkları ve emniyet kemerlerinin kaza anında işlevlerini kaybetmesine yol açabildiği belirtildi.
Şu ana kadar 3 kişinin ölümüne ve 5 kişinin yaralanmasına sebebiyet verdiği tahmin edilen hatanın ABD'de 1,4 milyon ve diğer ülkelerde yarım milyon civarında aracı etkileyebileceği kaydedildi.

*****

DİP EKSPRES

Altın üretiminde düşüş sürüyor


2013'te 33.5 ton ile rekor kıran Türkiye'nin altın üretimi 2014'te 31 geçen yıl ise 27 tona geriledİ.
Geleneksel yatırım aracı ve 'güvenilir liman' altının üretimi Türkiye'de düşüyor.
2013 yılında 33,5 ton ile 'rekor' seviyesine ulaşan altın üretimi, madencilik faaliyetleri için gerekli izinlerin alınmasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle 2014'te 31 ton, geçen yıl ise 27 tona geriledi.Altın Madencileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Ümit Akdur, yaptığı açıklamada, altın madenciliğinde son 25 yılda yaklaşık 800 milyon doları maden arama faaliyetlerine, 2 milyar doları da tesis yatırımları olmak üzere toplamda 3 milyar dolara yakın yatırım yapıldığını, söz konusu yatırımlarla yaklaşık 7 bin kişiye doğrudan istihdam sağlandığını, bunun sonucunda da yıllık altın ihtiyacının yaklaşık yüzde 20'sini ülkenin kendi altın potansiyelinden karşılar hale geldiklerini söyledi.

Seferihisar'a jeotermal ve güneş enerjisi

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, on yıllardır yılan hikayesine dönen jeotermal enerjiyi çok yakın bir tarihte otellerden başlayarak dağıtmaya başlayacaklarını ve kuracakları halka açık şirket ve enerji üretim kooperatifiyle de güneş enerjisini elektriğe dönüştüreceklerini söyledi.
Başkan Soyer, bu işten Seferihisarlıların para kazanacağını, doğayı, çevreyi kirletmeyen bir enerji üreteceklerini ve dışa bağımlılığı azaltıp, memleket ekonomisine katkı vereceklerini belirtti.