Türkiye'de her yılbaşında futbol ligleri tatile giriyor ve maç olmuyor. Sezon ortalarını genellikle bu tarihlere denk getiriliyor. Bu boş geçen haftada yapılması gereken en iyi şey liglerin ilk devrelerini değerlendirmek oluyor. Ben de bu hafta 1. Lig'de ilk yarı Ege takımlarının gösterdikleri performansları yazmayı uygun gördüm.

Eyüpspor fark yaratıyor

Spor Toto 1. Lig'e damga vuran takım Eyüpspor oldu. Yaptığı yıldız transferlerle en iddialı takım olduğunu göstermekle kalmadı, ilk yarıyı 6 puan önde, lider kapattı. Huzuru bozacak herhangi bir durum olmadıkça da bu performansını devam ettirip, ipi en önde göğüsleyeceğe benziyor.

Bodrumspor ekstra oynadı

Geçen sezon İzmir'de oynanan Play-Off finalini kazanarak 1. Lig'e adını yazdıran Bodrumspor, sezona küme düşmeme hedefiyle başladı. Ama İsmet Taşdemir, çok koşan savaşan bir takım yaratmayı başarınca ve arka arkaya galibiyetler geldi, bu da hedefi birden yükseltti. Sezon arasına 33 puanla 3. sırada girmesiyle yönetim de planlarını Süper Lig olarak değiştirdi. Bu, transferleri ona göre yapmaya itecektir elbette.

Bandırmaspor son haftalarda açıldı

Geçen sezon şampiyonluğu kovalayan ama başaramayan Bandırmaspor, bu sezona iyi bir giriş yapıp, ilk 3 maçını kazanmayı bildi. Sonrasında büyük bir düşüş yaşadı ve üst üste 8 maçını kazanamadı. Bu, teknik direktör Mesut Gürsel'le yolların ayrılmasına neden oldu. 1 hafta görev yapan İsmail Yalçın, yerini Mesut Bakkal'a galibiyetle devretti. Deneyimli teknik adam her ne kadar mağlubiyetle başlasa da sonrasında 4 galibiyet ve 1 mağlubiyetle yeniden Play-Off hattına girilmesini sağladı. 31 puanla 5. sırada olsa da 2. sıradaki takımla 1 puanlık fark, gelecek için oldukça ümit aşılamış durumda.

Manisa FK soru işareti

Geçen sezonlara oranla biraz güç kaybetmiş olarak gördüğüm Manisa Futbol Kulübü, her şeye rağmen hedefi Süper Lig olarak belirledi. Ama inişli-çıkışlı bir grafik sergilemesi nedeniyle, hedefinin biraz uzak olduğu hissi uyandırdı. Umulmadık kayıpların fazla olması nedeniyle 28 puanla Play-Off hattının altında 9. sırada devre arasına girdi.

Göztepe hedefin altında kaldı

Göztepe, sezona her ne kadar büyük hedeflerle girecekmiş gibi görünse de yaptığı transferlerle pek güven vermedi. Çoğu tanınmış isimler değildi ve ne yapacakları meçhuldü. Çoğundan istediği performansı alamadı, bu da ligin üstlerinden çok altlarında yer almasına neden oldu. 18 haftalık maratonda bir türlü takım olmayı başaramadı, 24 puanla 11. sırada yer aldı. Kulüp başkanı Rasmus Ankersen, başarı için 5 yıl sonraki tarihi göstermesi, taraftara biraz sabırlı olması için bir mesaj niteliği taşıyordu. Tamamen katılıyorum. 'O sene bu sene' olmayabilir, panik yapmadan, beklenmeli. Önümüzde Altay örneği var.

Altay'da işler karışık

2 sezon önce Süper Lig'e çıkmak için neyi var neyi yok kullanan ve başarılı olan siyah beyazlı takım, burada atacak kurşun bırakmadığı için hemen geri dönüş yaptı. Borçlardan dolayı transfer yasaklısı olması, küme düşme adayları arasına girmesine sebep verdi. Bazı oyuncuları takımda tutması, takviye edilen gençlerin canla başla oynayarak büyük katkılar sağlaması sayesinde küme düşme hattının üzerinde kendisine yer buldu. 21 puan topladı ama borçlar yine başını yaktı ve 3 puanının silinmesine neden oldu. Bu kadarla da kalmama olasılığının olması, ödenmesi gereken paraların çok olması geleceği için büyük tehditler oluşturuyor. Para bulunur, gelecekteki ödemeler yapılırsa, ligin en çok koşan takımı olması sayesinde küme düşme tehlikesini yaşamayacağını düşünüyorum.

Denizlispor devam edebilecek mi?

İlk 11 hafta boyunca galip gelemeyen bir takım. Üstelik başında geçen sezon sonradan gelip küme düşmekten kurtaran Mesut Bakkal var. Bu sezon her şey ters gitti ve 12. maçında Giray Bulak geldi, beraberinde galibiyeti getirdi. Sonraki 3 hafta ‘acaba’ dedirttikten sonra son 3 hafta alınan galibiyetlerle hızlı bir çıkış başladı. Her ne kadar transfer yasaklısı da olsa, kadrosunda iyi oyuncular barındırıyor. Tam da ‘bahar geldi’ derken, ceza sebebiyle silinen 3 puan yaraya tuz basmış oldu. Ligde 15 puanla 17. sırada yer alıyor. Silinen puanı çıkarırsak 12 puana ve 18. sıraya düşer. Küme düşme hattı dışı 18 puandan başlıyor. 6 puan fark var ve rakibi de çok. Şirketleşme kararı alan kulüp, bunu başarabilirse kötü günleri atlatabilir. Eğer bu olmazsa, birilerinin maddi destek vermesi gerekir ki şimdiye kadar bu yapılamadı. Kısacası Denizlispor'un kurtuluşu, oynadığı futboldan çok maddi sorunların çözmesine bağlı.

Altınordu'da işler kötü gidiyor

Son yıllarda çok eleştirdiğim Altınordu, beni şaşırtan performansıyla ya Süper Lig'in kıyısından döndü ya da küme düşmekten kurtuldu. Bu sezon da eleştiriyorum ama her zamankinden fazla. Artık alt yapıdan eskisi kadar yetenekli oyuncular gelmiyor. Transfer edilen oyuncuların da bazılarından yeterli verim alınamaması ve ilk defa teknik direktörlük yapan Ufuk Kahraman'ın istenen çıkışı gerçekleştirememesi ligin diplerine demir atmasına neden oldu. Yerini devralan Gökhan Ünal, beraberlikle başladı ve devre arası geldi. Bu son maçta bir ışık görür gibi oldum ama daha da parlak olması gerekir. Yeni transferler olmadan da zor.