Geçtiğimiz yılın haziran ayından bu yana düşüş eğiliminde olan konut satışları kamu bankalarının faiz oranlarını 0,99'a indirmesiyle 13 ay aradan sonra yükselişe geçti. İzmir Ticaret Odası meclis üyesi ve KAMDER Başkanı Niyazi Gültekin konut satış istatistiklerini değerlendirdi. TÜİK, Ağustos 2019 konut satış istatistiklerini açıkladı. TÜİK verilerine göre Ağustos ayında konut satışları önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artarak 110 bin 538 olarak gerçekleşti. İzmir'de ise konut satışları yüzde 19 artarak 6025 oldu.
Gültekin, 'Bir yılı aşkın bir süredir faiz oranlarının çok yüksek olmasına bağlı olarak konut satışları sürekli düşüyordu. Ağustos ayının başında kamu bankalarının faiz oranlarını 0,99'a düşürmesi ile konutta bekleyen talepler satışa dönüştü. Konut satışları uzun aradan sonra ilk kez yükselişe geçti. İnşaat sektöründe hareketlilik başladı. Konut satışları artarak devam ediyor. Kamu bankalarının ardından özel bankalar da faiz indirimlerini artırdı' dedi.

200 milyar dolara çıkarılacak

Rusya ziyaretini sürdüren Çin Başbakanı Li, mevkidaşı Medvedev ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından yapılan açıklamalarda iki ülke arasındaki ticaret ve iş birliğinin geliştirilmesi için enerjinin yanı sıra bilim, teknoloji, tarım, havacılık ve dijital ekonomi alanlarında bir dizi anlaşma imzalandı. İki ülke 100 milyar dolar olan ticaret hacmini 2024 yılında 200 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor...
Öte yandan, Çin'in sağlık ve eğitim seviyesini yükseltme, eşitsizlik sorununu çözme gibi alanlarda başarılı çalışmalar yürüttüğünü belirten Bill Gates, Çin'le sağlık, dijital finans ve tarım gibi alanlarda iş birliği geliştirdiklerini ve daha da güçlendireceklerini söyledi...

Dikkate almalıyız

Ben bu arada bir başka büyükten söz etmek ve dikkat çekmek istiyorum: Latin Amerika'nın en büyük, dünyanın ise 8. büyük ekonomisi olan Brezilya, 1990'lı yıllardaki ekonomik serbestleşme çalışmalarının sonucunda özellikle otomotiv sanayii ve altyapı modernizasyonunda önemli gelişmeler sağladı. Diğer BRIC ülkeleriyle (Rusya, Hindistan ve Çin) beraber, 2050'li yıllarda dünyanın ekonomik kaderini belirleyecek ülkelerden biri olacağı tahmin edilen Brezilya ayrıca önemli bir tedarikçi ülke konumunda. Bu çerçevede 2020 yılında Brezilya tüketici pazarının 3,5 trilyon dolarlık dünyanın 5. büyük pazarı haline geleceği belirtiliyor.
Brezilya'da hizmetler sektörü ağırlık taşımakta olup, öne çıkan sektörler; telekomünikasyon, bankacılık, enerji, ticaret ve bilgi işlemler. Brezilya, Latin Amerika ve Karayipler bölgesindeki en büyük ve ürün çeşitliliği en fazla olan bir sanayi merkezi konumunda. Ayrıca, tarım ürünleri, canlı hayvan ürünleri, ağaç ürünleri, deri ve ayakkabı ile mineral ve metal ürünlerinde (demir-çelik ve alüminyum) dünya çapında karşılaştırmalı üstünlüğe sahip. Güney Amerika kıtasındaki en büyük ticari ortağımız olan Brezilya ile 2018 yılında ticaret hacmimiz yaklaşık 3,7 milyar Dolar düzeyinde gerçekleşmiş olmasına rağmen, bu rakam iki ülkenin potansiyelinin oldukça altındadır ve Brezilya pazarı sanayicilerimiz için önemli fırsatlar sunmaktadır. Öyleyse Brezilya'ya bir de 'alıcı' gözüyle bakılmasını öneriyorum.

DİP EKSPRES

Sağlıklı beslenmeyi anlattı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından iş birliği içerisinde yürütülen proje kapsamında Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, 'Suriyeli mülteciler, yetersiz beslenme ile karşı karşıya kalmakta olup bu durum ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir' diyen yetkililerin daveti ile sağlıklı beslenmeyi anlattı.