Türk deri sektörü, salgın şartlarına rağmen ihracatını artırmak için yoğun çaba sarf ediyor. Yılın ilk 9 ayında sektör ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 düşmesine rağmen 989 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, ‘170’in üzerinde ülkeye ihracat yapan sektörümüzün bu dönemde en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk 5 ülke sırasıyla Almanya, Rusya, İtalya, Irak ve İspanya oldu.’ diye konuştu.
Şenocak, eylül ayında Avrupa Birliği’ne ihracatta yüzde 3 artış elde ettiklerini kaydederek, ‘Her geçen gün ihracat hacminin arttığı Afrika'ya ise yüzde 6 oranında artış yakaladık. Salgının etkilerinin azalmasıyla ihracat rakamlarımızda daha pozitif sonuçların gelmesini bekliyoruz. Yaşanacak gelişmelere bağlı olarak global anlamda ilave kısıtlamaların söz konusu olmaması durumunda sektörümüzün yıl sonu ihracatının yüzde 10-15 arasında bir düşüşle 1,4-1,5 milyar dolar aralığında olacağını öngörüyoruz.’ ifadelerini kullandı.

Altyapısı yenileniyor

Yıllardır Burhaniye Sanayi sitesinin kangrene dönmüş altyapı sorunu çözüme kavuşturuluyor.  
Her yağmur yağdığında su taşkınlarına maruz kalan Küçük sanayi sitesinin yağmursuyu altyapısı Belediye ekiplerince yenileniyor.
Etap Etap yapılan çalışmaların ilk etabı geçtiğimiz aylarda tamamlanmış ve yağmurda ilk sınavından vatandaşlar tarafından geçer not almıştı. Pandemi dönemiyle birlikte yaz sezonunu tamamlayan Küçük sanayi sitesinin altyapısı ikinci kısmıda kış sezonu için hazırlanmaya başlandı.
İlk etabın tamamlanmasıyla birlikte sanayinin ileriki dönemde yapılması planlanan ikinci etabının yağmursuyu borularının temizleme çalışmalarını yapan ekipler, Ana yağmursuyu kanalına bağlanan Beton menfezi kırarak 300’lük boru döşediler.
Yapılan çalışmalarda tıkalı olan borular dolayısıyla su taşkınlarının yaşandığı bölgedeki boruları değiştiren ekipler, sanayi sitesinde taşma sorununun önüne geçtiler.  

Borsaları endişelendirdi

Avrupa'da borsalar, İngiltere ve Fransa’da Corona virüsü salgınının ikinci dalgasını kontrol altına almak için getirilen yeni önlemler ve Brexit ticaret müzakerelerinin girdiği çıkmaz nedeniyle son iki haftanın en düşük seviyesine indi.
Ancak uzmanlar, piyasalarda son üç haftadır yaşanan en büyük gerilemeyi temel bir yön değişimi olarak değil, bir duraksama olarak görüyor.
Mali hizmetler firması TD Securities'in Avrupa döviz stratejisi sorumlusu Ned Rumpeltin, ‘Amerika'daki başkanlık seçimleri yaklaşırken bu gibi hareketlenmelere gereğinden fazla anlam yükleme konusunda dikkatli olmalıyız. Şu anda genel olarak riskten uzak durma hissi hakim. Genel eğilimler ve izlenen yöne ilişkin olarak bugün bir değişim yaşandığını gözlemlemiyorum’ şeklinde konuştu.
Uzakdoğu'daki düşüş eğilimini izleyen Avrupa'nın önde gelen tüm borsaları, yüzde 2 ya da daha yüksek oranda değer kaybetti. Wall Street de geçen Salı gününü düşüşle kapamıştı.
Uzmanlara göre Corona virüsü enfeksiyonu vakalarının Avrupa çapında artması sonrasında alınan yeni sıkı önlemler ve iki ayrı firmanın yürüttüğü Corona aşısı çalışmalarında yaşanan sorunlar nedeniyle aşının yakın zamanda piyasaya çıkacağına ilişkin sinyallerin kesilmesi, borsalara olumsuz yansıdı.

Ham petrol düştü ama…

Öte yandan yatırımcılar, bu yıl pandemi nedeniyle sanal ortamda yapılacak olan Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası yıllık ortak toplantısı çerçevesinde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın küresel ekonomiye ilişkin açıklamalarına odaklanıyor.
Corona virüsü vakalarının birçok ülkede yeniden yükselişe geçmesi, petrol fiyatlarının düşmesine de yol açtı.
Brent ham petrolün fiyatı varil başına 42,31 dolara, West Texas Intermediate ham petrolüyse varil başına 39,97 dolara geriledi.  Altın ve bakır gibi sanayi metallerinin fiyatlarıysa sabit seyretti.

DİP EKSPRES

Her 38 saatte bir kadın cinayeti

Güney Amerika ülkesi Venezuela’da pandemi sürecinin yarattığı sosyal sorunlardan biri de kadın cinayetlerinde yaşanan artış.
Resmi kayıtların açıklanmadığı ülkede, kadın organizasyonları karantina sürecinde sadece medya organlarında yer alan kadın cinayetlerinin en az 106 olduğunu belirtiyor.
Araştırmalar, karantina döneminde Venezuela’da her 38 saatte en az bir kadının cinayete kurban gittiğini gösteriyor.
Kamu Politikaları ve Adalet kuruluşundan avukat Diyuly Chourio, kadına karşı şiddetin pandemi sürecinde daha da arttığına ancak kadınların çoğu kez ‘susturulduğuna’ dikkat çekiyor.

‘Katiller korunuyor!

Kadın cinayetlerinde de ‘katillerin korunduğunu’ savunan Churio gözlemlerini şu ifadelerle anlattı:
‘Bugün Venezuelalı kadınların yaşamı iki pandemiden ötürü tehdit altında, bunlar Corona virüsü ve kadın cinayetleri.
Karantina sürecinde ataerkil şiddet artarak devam ediyor ve hanelerde yaşanan şiddet olaylarının çoğu ‘susturulmuş şiddet’ olarak yaşanıyor. Venezuela anayasasında kadınlara yönelik hemen her türlü şiddetin cezai yaptırımının olması, kadına şiddet davaları için uzmanlaşmış özel savcılık ofislerinin bulunması ve kadın haklarını korumaya yönelik özel kurumların olması bakımından, Venezuela, birçok ülkeye göre daha gelişmiş bir sisteme sahip.
Ancak devlet görevlilerinde ve kurumlarda ataerkil düşünme biçiminin egemen olması uygulamada çok ciddi eksikliklere neden oluyor.
Biz, cinayetler de dahil olmak üzere, bazı kadına yönelik şiddet vakalarının hasıraltı edildiğini ve katillerin korunduğunu biliyoruz.’
Ülkede 4 yıldır kadın cinayeti verileri açıklanmıyor.