Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Paris merkezli bir hükümet dışı örgüt. Birleşmiş Milletler, UNESCO, Avrupa Konseyi gibi uluslararası örgütlerde gözlemci statüsüne sahip. 1985 yılında kurulan bu örgüt, dünya çapında basın hürriyetini destekleme hedefiyle kendini tanımlıyor.

Bu örgütü dünya çapında medya gündemine taşıyan en önemli unsur her sene yayınladığı dünya basın özgürlüğü indeksi. İndeks 2002 yılından günümüze yayınlanıyor. 180 devlette basın hürriyeti çeşitli veriler ışığında çözümleniyor. 180 ülkede yapılan anketlere ek olarak, gazetecilere karşı şiddet eylemleri ya da habercilik faaliyetlerinin baskı altına alınmasını gösteren veriler de indekse katılıyor. Bu çerçevede devletler 1'den 180'e kadar, basın özgürlüğü bağlamında sıralanıyorlar.

İndekse göre, basın özgürlüğü konusunda dünyada lider ülke Norveç. Raporda, Norveç'te gazetecilerin sansür ya da politik baskılar ile boğuşmak zorunda kalmadığı, gazetecilere yönelmiş şiddet eylemlerinin yok denecek kadar az olduğu ifade edilmiş.

Sıralamada Norveç'i bir diğer İskandinav ülkesi İsveç izliyor. Hollanda, Finlandiya ve İsviçre, İsveç'i izliyorlar. Sıralamada 6. sırada ise bir Avrupa ülkesi değil, bir Karayip ülkesi olan Jamaika yer alıyor.

Afrika kıtasından sıralamada en üst sırada yer bulan ülke Gana. Asya kıtasından ilk sırayı ise 42. sıradaki Tayvan elde etmiş. Güney Kore, Tayvan'ın bir sıra arkasında.

1980'ler sonrası savaşlarla geçen Afganistan, 118. sırada kendine yer bulmuş. Şatafatı ile dikkat çeken Brunei Sultanlığı 153. sırada.

Rapora göre Türkiye, yakın geçmişinde büyük bir iç savaş bulunan, nüfusunun önemli bir kısmını bu savaş sırasında yitiren Ruanda'nın arkasında 157. sırada. Türkiye, 2013 ve 2014 yılı raporlarında 153. sırada, 2015 yılı raporunda 149. sırada, 2016 yılı raporunda 151. sırada, 2017 yılı raporunda 155. sırada gösterilmiş.

Rapora göre basın özgürlüğünde son iki sıradaki devlet ise Eritre ve Kuzey Kore.