İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen, ilk yılından beri İzmir'i dünya standartlarında sanat etkinlikleri ile buluşturmaya devam eden Uluslararası İzmir Festivali'nin 33'üncüsü, 25 Mayıs'ta başlıyor. Temmuz başına kadar sürecek olan bu yılki Festival'in programında, 11 etkinlik yer alıyor.

Açılış, Chopin'in memleketi Polonya Cumhuriyeti'nin "En İyi Chopin Yorumcusu" madalyasıyla onurlandırdığı Gülsin Onay'ın resitaliyle yapılacak. Ülkemizin en önemli piyanistlerinden Onay, Chopin ile ilgili duygularını şöyle ifade ediyor; "Chopin... O doğuştan ruh ikizim. Ben elimi sürmeden piyanoyu kucaklayan kalbime ses veren besteci. Issız adaya götüreceğim eserlerin yaratıcısı..." "Chopin ile nikâhımızı Polonya Devlet Nişanı aldığım gün resmileştirmiştik, onun eserlerini her çalışımda piyanistliğime şükrediyorum." diye ekliyor.

Hollandalı Concertgebouw Caz Orkestrası (JOC), 28 Mayıs'ta DEÜ Sabancı Kültür Sarayı'nda sahne alacak. Birinci sınıf bir çağdaş "big band" caz orkestrası olarak anılan JOC, üyelerinin beste ve düzenlemelerinin yer aldığı son albümü Crossroads'dan eserler seslendirecek.

İspanyol Dansının, tüm disiplinlerde dünyaya gösterilme fırsatını hak ettiği düşüncesiyle kurulan İspanyol "De Sangre Y Raza" dans topluluğu, 30 Mayıs'ta AASSM'de Carmen'i sahneleyecek. Böylece, en sevilen opera yapıtlarından olan, müziği Bizet tarafından bestelenen Carmen'i bu kez Flamenko yorumuyla izleme olanağı bulacağız. Gösteri, Fransız yazar Mérimée'nin, opera metninin kaynağı olan eserinde tarif ettiği bağımsız ruhlu Carmen'in gerçek hikayesini anlatmayı amaçlıyor.

Ülkesine özgü, hüzünlü Fado müziği ile hislerini ifade ettiğini söyleyen Portekizli Ana Lains, 11 Haziran'da AASSM'de izleyiciyle buluşacak.

Nihat Demirkol'un Bas Alparslan Mater ve Soprano Oya Ergün ile birlikte oluşturduğu "Soprano/ Bas Alaturca" 12 Haziran'da Kızlarağası Hanı'nda ilk kez bir araya gelecek.

Festivalin kanımca öne çıkan etkinliklerinden biri, günümüzün en yetkin piyanistlerinden Yuja Wang'ın Lüksemburg Filarmoni Orkestrası eşliğinde vereceği konser. Pekin doğumlu Wang, çocukken ülkesinde başladığı piyano eğitimini, Kanada ve ABD'de sürdürmüş. Uluslararası tanınırlığını, 2007 yılında Boston Senfoni Orkestrası'nın solisti olarak Martha Argerich'in yerine geçmesiyle kazanmış. Henüz 32 yaşında olan Wang, dünyanın önde gelen sanatçılarından sayılıyor. Çarpıcı sahne performansları ile de dikkat çeken sanatçı, Orkestrayla birlikte 14 Haziran akşamı AASSM'de Çaykovski, Gershwin, Shostakovich ve Stravinski'nin eserlerini seslendirecek.

"La Diva Turca- Leyla Gencer" filminin İzmir galası, 17 Haziran'da Elhamra Sahnesi'nde yapılacak. Filmin senaryosu, dünyanın önde gelen sopranolarından Leyla Gencer'in (1928-2008) yaşamını, müzik dünyasındaki önemini anlatan "Tutkunun Romanı" adlı kitabın da yazarı olan  Zeynep Oral'a ait. Gala, Oral ile filmin yönetmenliği ve kurgusunu üstlenen Selçuk Metin'in katılımıyla yapılacak.

Alman oda müziği topluluğu Boulanger Trio, 18 Haziran Efes Odeon'da Clara Schumann, Paul Juon ve Robert Schumann'ın eserlerini çalacak.

İtalyan soprano Mariasole Mainini, belkanto tenor Nile Senatore ve piyanist Giorgio D'Alonzo, 25 Haziran'da Celsus Kütüphanesi'nde İtalyan operalarından bir seçki icra edecekler.

Ege Üniversitesi Devlet Türk Mûsıkîsi Konservatuvarı Klasik Türk Müziği Korosu, 27 Haziran'da AASSM'de, İzmir'de doğan ve yaşamının büyük bölümünü İzmir'de geçirmiş olan bestecilerin eserlerini açıklamalı bir konserle sunacak.

Festivalin kapanışı görkemli bir şekilde, 1 Temmuz'da Şanghay Filarmoni Orkestrası (SPO) eşliğinde Fazıl Say'ın konseri ile yapılacak. Fransız Le Figaro gazetesinin kendisi için "sadece dahi bir piyanist değil; şüphesiz 21. Yüzyılın en büyük sanatçılarından biri olacak" dediği Say'ı İzmir'de bir kez daha izleme imkanı bulacağımız için şanslıyız. Itzhak Perlman, Vladimir Ashkenazy, Luciano Pavarotti, Yo-yo Ma ve İdil Biret gibi dünyaca tanınmış pek çok müzisyenle çalmış olan SPO ise, çok sayıda uluslararası müzik festivali ve etkinliğine de katılım sağlamış. AASSM'de düzenlenecek konserin programında Beethoven ve Dvorak'ın eserleri bulunuyor.

Ayrıntılı bilgi: <http://www.iksev.org/tr/izmir-festivali/izmir-festivali>