Sanıyorum, bugün İzmir’in düşman işgalinin kurtuluş ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin kuruluşu sayılan 9 Eylül’de yine birçok kutlama ve tebrik göreceğiz.

Ben de kent tarihi ve kültürü açısından önemli çalışmalara imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nin (APİKAM), güzel İzmir'in kurtuluşunun 99’uncu yıl dönümünü etkinliklerinden söz edeyim. Aslında etkinlikler iki gün önce yani 7 Eylül’de başladı.
Yaptıkları açıklamaya göre:
Milli mücadelenin zaferle sonuçlandığı ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temellerinin atıldığı 9 Eylül 1922'nin 99'uncu yıl dönümü kapsamında  APİKAM'da üç gün boyunca söyleşiler, film gösterimleri ve kitap günleri yapılıyor.
Belirttiğim gibi;
7 Eylül Salı günü başlayan etkinlikler 9 Eylül Perşembe günü (bugün), 19.00'da sona erecek.
Ziyaretçiler, her gün 11.00’den itibaren APİKAM'ın bahçesinde kurulacak stantlarda, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı ve İZELMAN tarafından yayımlanan kitapları inceleyip satın alabiliyor.
Her saat başı; 1936 yılının 9 Eylül kutlamalarından, aynı yıl düzenlenen Fuar açılışından ve 1963 yılındaki İzmir Enternasyonal Fuarı’ndan görüntülerle oluşturulan film de geçici olarak sinema salonuna dönüştürülen sergi alanında izlenildi.
Bu arada şunlar da yapıldı;
Alanında uzman isimlerin konuk edilen söyleşilerde 9 Eylül'ün öncesi ve sonrası derinlemesine ele alındı.
İlk gün (7 Eylül Salı) 18.30’da yapılan söyleşide Kent Gözlemcisi Orhan Beşikçi “9 Eylül’den izler” ve Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mithat Kadri Vural “9 Eylül'e giden yol” başlıkları çerçevesinde dönemi değerlendirdi.
Herhalde öğrenciler gelmişlerdir.
İkinci gün ise ( 8 Eylül Çarşamba) Dokuz Eylül Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Erkan Serçe ‘Kurtuluşun ardından İzmir’ konulu söyleşiye konuk oldu. Söyleşilerin moderatörlüğünü APİKAM Koordinatörü Hasan Tahsin Kocabaş yaptı.