Dr. Ayşegül Selışık, tarım ve gıda sektöründe en çok tedarik zincirlerini etkileyen COVID-19 pandemisinin, dünyadaki aç insanların sayısını 130 milyon daha artırabileceğine işaret etti.  

FAO Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, dünyadaki açlığı ve COVID-19’un gıda ve tarım sektörüne etkilerini FAO’nun son raporları ışığında değerlendirdi.

Obezite de büyük sorun

Dünyada açlığın ülkelere göre değişen çeşitli sebepleri olduğunu söyleyen Selışık, Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu Raporu’nun (SOFI 2020) temel mesajlarını izleyicilerle paylaşarak, üretilen gıdalardan herkesin eşit bir şekilde pay alamadığına ve açlıkla birlikte obezitenin de küresel ölçekte büyük bir sorun olduğuna işaret etti.

Aç insan sayısı artıyor

Selışık, tarım ve gıda sektöründe en çok tedarik zincirlerini etkileyen COVID-19 pandemisinin, dünyadaki aç insanların sayısını 130 milyon daha artırabileceği endişesini paylaştı. Pandeminin küresel ve ulusal ölçekteki etkilerine değinen ve tarım ve gıda sektöründeki talebin pandeminin ilk başlarında daraldığını belirten Selışık, dijital ortamların da bu süreçte daha fazla kullanılmaya başlandığına dikkat çekti.

Teknolojiye dikkat!

Teknolojinin tarım sektörüne girişinin hızlandığını söyleyen Selışık, bu sürecin daha iyi planlanması ve yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Selışık, tarım sektöründeki dijitalleşme çabalarını yakından takip ettiklerini ve bu konuda çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, dijitalleşme konusunda özel sektörden öğrenilecek çözümler olduğunu söyledi. Ayrıca, dijitalleşmenin istenen sonucu vermesi için tarım sektöründe örgütlenmenin öneminin altını çizen Selışık, kooperatifler başta olmak üzere örgütlü yapıların dijital ortama daha kolay ayak uydurduklarını, çiftçilerin bireysel olarak bilgiye ulaşmalarının daha zor olduğunu vurguladı.

Türkiye’deki gıda ve tarım sektörünün diğer ülkelerle kıyaslandığında pandemi sürecinde iyi bir sınav verdiğini ifade eden Selışık, Tarım ve Orman Bakanlığı ile FAO arasındaki işbirliğine değinerek, gıda kaybı ve israfı konusundaki faaliyetleri izleyicilerle paylaştı.

Selışık bu bağlamda, ilk defa bu yıl kutlanacak olan Birleşmiş Milletler Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü ve FAO’nun 75. kuruluş yıldönümüyle birlikte kutlanacak olan Dünya Gıda Günü hakkında bilgi verdi ve herkesin gıda kaybı ve israfını azaltmada bir rolünün olduğuna dikkat çekti.

İhtiyaç duyan tüm ülkelere yardım…

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, önceki gün başkent Beijing’de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile video konferans yoluyla bir görüşme yaptı.

Xi, görüşmede Covid-19 salgınının dünya genelinde yayıldığına ve salgınla mücadele çalışmalarının gevşetilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Çin’in taraflarla Covid-19’la mücadele deneyimlerini paylaşmaya, ihtiyaç duyan ülkelere destek ve yardım sağlamaya devam edeceğini belirten Cumhurbaşkanı Xi, BM sistemine ve özellikle Dünya Sağlık Örgütü’nün oynadığı kritik liderlik rolünü kararlılıkla desteklediklerini kaydetti.

Xi Jinping, Covid-19 virüsünün yol açtığı pandeminin birçok yeni meseleyi beraberinde getirdiğini ancak bu sorunların neredeyse tümünün barış ve kalkınmaya ilişkin olduğunu belirtti.

BM Güvenlik Konseyi’nin kolektif güvenlik mekanizması rolünü, daimi üyelerin de bu konuda öncülük rolünü yerine getirmesi gerektiğine dikkat çeken Xi, tek taraflılık ve hegemonya uygulayan ülkelerin insanların gönlünü kaybedeceğini ifade etti.

Gıda ticareti yapan kazanıyor

Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan yeni rapora göre, küresel tarım-gıda ticareti, 1995'ten bu yana iki kattan fazla artarak 2018'de 1,5 trilyon dolara ulaştı.

Bu artışta, dünya toplamının üçte birinden fazlasını oluşturan gelişmekte olan ülkelerin yükselen ihracatı da etkili oldu.

Tarımsal Emtia Piyasalarının Durumu, 2020 (SOCO 2020) raporu, küresel ticaretin ve iyi işleyen piyasaların, kapsayıcı ekonomik büyümeyi ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik edebilecekleri ve şoklara karşı direnci güçlendirebilecekleri için kalkınma sürecinin merkezinde yer aldığını ileri sürüyor.

QU Dongyu raporun girişinde "Küresel gıda sisteminin ayrılmaz bir parçası olan pazarlara güvenmemiz gerekiyor. Bu durum, ister COVID-19 salgını, ister çekirge istilası veya iklim değişikliğinden kaynaklansın, büyük aksamalar karşısında çok daha önemlidir” şeklinde beyanda bulundu.

Rapor, küresel tarım ve gıda ihracatının yaklaşık üçte birinin küresel değer zinciri içinde işlem görmekte ve sınırları en az iki kez aştığını tahmin etmektedir.

Küresel değer zincirlerinin yükselişi, pazarları ve ticaret süreçlerini dönüştüren, çiftçileri bölge ve ülkelerdeki tüccarlar ve tüketicilere bağlayan gelir artışı, düşük ticaret engelleri ve teknolojik ilerlemelerden kaynaklanıyor.

DİP EKSPRES

‘Temiz Havuz Sertifikalı’

Deniz kıyısındaki ayrıcalıklı konumuyla 5 yıldızlı lüks bir şehir oteli olan Wyndham Grand İzmir Özdilek’in bünyesinde yer alan SPA merkezi Qualitasspa İzmir Agamemnon Thermal & Wellness Center, misafirlerine “Temiz Havuz Sertifikası” ile hizmet sağlıyor.

Qualitasspa’nın kapalı ve çocuk havuzları, İzmir Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 12 aylık dönemlerde yapılan bağımsız kontroller sonucunda gösterdiği mikro biyolojik uygunluk nedeni ile 2016 yılından bu yana “Temiz Havuz Sertifikası” unvanını koruyarak misafirlerine güvenli bir havuz keyfi deneyimi sunuyor.  

Güvenli

Konuyla ilgili bilgiler aktaran SPA Müdürü İsmail Zengil, “Gerek otelimizde konaklayan gerekse merkezimize üye olan veya günlük hizmet alan tüm misafirlerimizin sağlığı ve güvenliği bizler için çok önemlidir. Otelimiz, Turizm Bakanlığı adına Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından yapılan “Güvenli Turizm Sertifikası” denetlemesini başarıyla geçerek İzmir’in merkezinde yer alan beş yıldızlı oteller arasında Güvenli Turizm Sertifikası’na sahip ilk otel olmuştur” dedi.