Ege Denizi’nde Santorini Adası yakınlarında haftalardır süren depremler bölge halkını tedirgin etmeye devam ediyor. Şiddetini artıran sismik hareketlilik, tsunami ve olası bir yanardağ patlaması endişelerini beraberinde getirdi. Türkiye’ye yaklaşık 140 kilometre uzaklıkta meydana gelen depremler için Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından acil önlemler alındı.

Afad Tsunami Önlemlerini Artırdı Sahillere Siren Sistemi Kuruldu! (2)

700’ü aşkın deprem kaydedildi

AFAD’ın yaptığı açıklamaya göre, 7 Şubat 2025 itibarıyla bölgede 3’ten büyük deprem sayısı 761’e ulaştı. Şimdiye kadar kaydedilen en büyük depremin 5,2 büyüklüğünde olduğu belirtilirken, depremlerin derinliğinin 5 ila 25 kilometre arasında değiştiği aktarıldı. Sismik hareketlerin yoğunlaştığı bölgenin, Santorini Adası'nın kuzeydoğusunda bulunan Kolumbo su altı volkanı olduğu vurgulandı.

Bakan Tunç'tan flaş 'İmamoğlu' açıklaması! Bakan Tunç'tan flaş 'İmamoğlu' açıklaması!

Yetkililer, bölgede 1950 yılında yaşanan son volkanik patlamaya ve 1956 yılında Yamurgi (Amorgos) fay hattında meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki depreme dikkat çekerek, şu anki hareketliliğin olası bir volkanik patlamaya neden olma ihtimalinin düşük olduğunu ifade etti. Ancak geçmişte, 2011-2012 yıllarında benzer bir sismik aktivitenin 14 ay boyunca devam ettiği ve herhangi bir volkanik patlamaya yol açmadığı bilgisi de paylaşıldı.

Afad Tsunami Önlemlerini Artırdı Sahillere Siren Sistemi Kuruldu! (3)

Türkiye’de acil önlemler alındı

AFAD, olası bir tsunami veya volkanik patlama sonrası ortaya çıkabilecek tehlikeler nedeniyle İzmir, Aydın ve Muğla için özel önlemler aldı. Bölgede yaşayan vatandaşlara anında uyarı gönderebilmek için mobil siren sistemi kuruldu ve SMS ile bilgilendirme mekanizması devreye alındı.

Ayrıca, AFAD tarafından yapılan açıklamada, şu tedbirlerin hayata geçirildiği belirtildi: Haber alma ve yayma sistemi ile acil durumlarda vatandaşlara anlık SMS bilgilendirmesi yapılacak. İzmir, Aydın ve Muğla Valiliklerine destek sağlamak amacıyla Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Sivas ve Samsun AFAD müdürlüklerinden takviye ekipler gönderildi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Tsunami Uyarı Sistemi ile AFAD Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) arasında entegrasyon sağlandı. Bu sayede tsunami uyarıları doğrudan ilgili yetkililere ve halka ulaştırılabilecek.

Kaynak: AA