Yurtdışına çıkış yasağı olmamasına rağmen Müjdat Gezen'e hava alanında 'dur!' dediler ve turneye ekibi gitti. Sonra 'bilgisayarda yanlışlık oldu!' denilerek, bilmem kaç saat sonraki uçakla gitmesine izin verildi. Bunu neden yazdım?

'Ne ilgisi var?' diyenlere bir örnek vermek istiyorum: Çinli teknoloji devi Huawei'nin Mali İşler Direktörü (CFO) Meng Wanzhou'nun ABD'ye iadesiyle ilgili duruşma önceki gün Kanada'nın British Columbia Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde yapıldı. Meng Wanzhou'nun avukatlar grubu duruşmada Kanada'nın Meng'i gözaltına almasının hukuka aykırı olduğuna işaret etti.

Duruşmanın bitiminde Huawei'den yapılan açıklamada, ABD'nin Meng'i tutuklama talimatını vermesinin yasa dışı olduğu, olayın arka planında siyasi amaçların yattığı ve hukukun üstünlüğünün bir kenara itildiği belirtildi. Açıklamada Meng'in avukatlarının mahkemede vurgu yaptığı üç noktaya da dikkat çekildi. Birinci olarak, Bayan Meng aleyhindeki dava tamamen asılsız suçlamalara dayanıyor. İkinci olarak, Kanadalı ilgili makamlar tarafından ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun katılımıyla gerçekleştirilen eylemler, Meng'in Kanada yasalarına göre haklarını birçok kez ciddi şekilde ihlal etti.

Üçüncü olarak, Meng Wanzhou'nun tutuklanması, ABD ve Kanada'nın ikili suçluların iadesi anlaşması ve Kanada'nın Suçluların İadesi Kanunu'nun çifte suçluluk ilkesini ihlal etti. ABD'nin Meng Wanzhou ile ilgili suçlamasının temeli İran'a yönelik yaptırımlara dayanıyor. Ancak Kanada şu anda İran'a finansal yaptırım uygulamıyor. Bu işler biraz karışık değil mi?

Baksanız baksanız işin içinde Amerika ve menfaati çıkar...

Yorumları size bırakıyorum...

Doların hızı

Dolar aldı başını gidiyor. Euro'yu saymıyorum...
Hani 31 Mart'tan sonra dış güçler de mağlup olacaktı?
Faturası o kadar ağır ki anlatayım: Bu yıl 2,5 milyon işsize iş verilecekti... Bakan açıklamıştı. Beş ay geçti, bir kişinin bile işe alındığını gördünüz, duydunuz mu?
Dolar yerlerde sürünecek, alanın elinde kalacaktı? Doları kimler aldı, hangi kentlerde yaşayanlar? Bankalar ya da Merkez Bankası açıklarsa herhalde 'aaaa!' diyeceğiz... Çünkü hepsi biliniyor..
Hazinenin kredi bulması ve borcunu ödemesi ne âlemde? 82 milyon insanımız sıkıntıyı çekecek mi? Bakalım bu konuda kim açıklama yapacak. MHP'li milletvekili internette bağırıyor, 'Cumhurbaşkanlığı fonundan, PTT aracılığıyla milyarlar kimlere dağıtıldı?'
Devam edeyim: Dolar kuru 6.22 kuruşu geçti, önceki gün 6.25'e vurdu...
Yüzde 11'in üzerinde değer kaybedildi son günlerde. Hazinenin borcunu geri  ödeme riski arttı..
Hazinenin yurt dışında para arama riski arttı. Yani mutfak yangını büyüyecek...
Yeni borçlanma büyük yük getiriyor. 4 puanlık artışla ilave yük 4,5 milyar lira...
Bu çeşitli şekillerle sırtımıza binecek. Şirketlerin blancosuna kur farkı olarak zarar çok büyük olacak...
Borsa'daki real düşüş yüzünden 135 milyar lira zarar olarak şirketlerimize gelince, en kötüsü işten çıkarmalar ve fiyat artışı olarak bizim sırtımıza binecek. Şu anda bizim sırtımıza 307 milyar TL borç çıktı...
Asgari ücret 47 dolar düşmüş oldu. Yani Ekrem İmamoğlu'nun elinden mazbatasının elinden alınması 82 milyon insanımıza etki etti. İş dünyasının sıkıntısına yetkili kişi 'Haddinizi bilin' diyor...
IMF kapısındaki Arjantin ile yarışıyoruz, sonunculukta. Vatandaşa ayar verilmeye kalkılıyor, yani azar yiyoruz. Eğer biz uzlaşma olmaz, bir noktada birleşemezsek, ekonomimiz de başarılı olamaz.
Gayret var mı, bunu şu anda bilemiyoruz...
Gıda fiyatları rekorlar kırıyor, 8 bin kişi son zamanlarda işten atılmış, 95 ülkenin nüfusundan fazla işsizimiz var, kabus yüzünden uyuyamıyoruz ama nedense bu konular hiç gündeme gelmiyor...
Yok. Yok. Yok...
Ama akılda tek şey var; İmamoğlu'nu seçtirmemek. Bakalım 23 Haziran'da yine 'Her şey daha güzel olacak' diyecek miyiz?

DİP EKSPRES

Gıda fiyatlarına dikkat

Yine iyi haber veremiyorum. Bu da yenisi...
Küresel gıda fiyatları Nisan ayında yükseldi. Yani ucu daha bize dokunmadı. Küresel gıda fiyatları et ve süt fiyatlarının önderliğinde Nisan ayında bir yıl içerisinde neredeyse en yüksek seviyesine yükseldi. Gıda ürünleri sepetinin uluslararası fiyatlardaki aylık değişimlerinin göstergesi olan FAO Gıda Fiyat Endeksi, Nisan ayında ortalama 170 puan seviyesinde ortalamasında seyrederek, Mart ayına oranla yüzde 1.5 yükseldi.
Artış, dört aydır sürekli düşüşü devam eden ve büyük ihracat imkânı olan tahıl hariç tüm gıda ürünlerini kapsadı. Bu arada bir konuya dikkat çekmek istiyorum..
Bir ara ülkemizde çok konuşulan 'Palm yağı'na rağbet nereden geliyor?
Amerika'dan...
Stok düşüşlerini de topladılar. Artık uzmanlar bunu yorumlar mı?
Bilemiyorum...