17 Aralık 1934'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kubul edilen ve 24 Aralık 1934 tarihli (sayı 2888) Resmi Gazete'nin
16 cilt, 24'üncü sayfasında yayınlanan 2587 sayılı konuna göre;
Madde 1: Kemal öz adlı Türkiye cumhur reisine 24 Kasım 1934 tarih ve 2587 sayılı kanunla verilmiş olan Atatürk soy adı yalnız tek şahsına mahsustur, hiç kimse tarafından öz ve soy adı olarak alınamaz, kullanılamaz ve kimse tarafından hiçbir suretle bir kimseye verilemez.
Madde 2; "Atatürk" adının başına ve sonuna başka söz konarak öz ve soy adı alınamaz ve kullanılamaz.
Madde 3; bu kanun hükmü 24 Kasım 1934 tarihinden başlar.
Madde 4; bu kanunun hükmünü yerine getirmeğe dahiliye vekili memurdur.

Görüldüğü gibi Atatürk'ün adını kullanmak kanunen yasak, peki ya onun görüntüsünü, ona benzerleği kullanmak!. İşte o serbest.
Birkaç yıl önce Atatürk'e benzerliğiyle dikkat çeken biri girdi hayatımıza. Adı Göksel Kaya. Kaya'yı ilk kez gören herkesin Atatürk'e benzerliği karşısında tüyleri diken diken oldu. Ancak son zamanlarda "Atatürk'e benzeyen adam" yaptıklarıyla eleştirilerin hedefi oldu. Askeri üniforma giyip at sırtında dolaşması, sokakta kendine "Paşa" diyenlere itiraz etmemesi ve daha birçok görüntü sosyal medyada paylaşıldı. Paylaşılan görüntüleri insanların rahatsız edici bulmasının nedeni ise, Göksel Kaya'nın "Atatürk'e benzeyen adam" gibi değil de Atatürk gibi davranması.
Atatürk'e benzerliğinin ekmeğini sonuna kadar yiyen Kaya'nın 'Atatürk Dedi ki' adlı bir de kitabı var. Kendisine "Paşam" diyen insanlara elini öptürüp fotoğraf çektiren, İzmir'de frak giyerek gezen Göksel Kaya, "Halkta bir Atatürk özlemi var ve beni görünce de bunu yansıtıyorlar. Ben tiyatro sanatçısıyım. Etkinliklerden para almamdan daha doğal ne olabilir? Suiistimal ettiğim bir şey yok" diyor.
Geçtiğimiz günlerde gazeteci İsmail Saymaz, ben dahil birçok insanın duygularına tercüman olan bir tweet attı. Saymaz, paylaşımında; 'Nasıl Atatürk soyadını kullanmak yasaksa, kendisini Atatürk'e benzeterek hayatını sürdüren bu adam da engellensin. Ayıp artık' ifadelerine yer verdi.
Herkes Göksel Kaya'yı "Atatürk'ün aziz hatırasına zarar veriyor" diye suçluyor. Peki tek suçlu Atatürk'e benzerliğini kullanan Kaya mı! Atatürk'ün fikirlerini benimsemek, onu anlamaya çalışmak yerine, O'na benzeyen birini görünce "Paşam" diye sarılıp ağlayan, törenlere davet edip baş köşeye oturtan, hatta ve hatta düğününe çağıran kişilerin hiç mi suçu yok!

Cevabı Nazım Hikmet 'Dünyanın En Tuhaf Mahluku' adlı şiirinde vermiş.

"kabahat senin,
-demeğe de dilim varmıyor ama-
kabahatın çoğu senin, canım kardeşim!"